De ins en outs over het spelletje lummelen

spelen kinderen

Iedereen is natuurlijk kind geweest en heeft weleens gehoord van het spel lummelen. Lummelen is een bekend spel wat al jarenlang wordt gespeeld. Het is een leuk en beweeglijk spel die je echt moet kennen. Voor de mensen die het niet kennen, is het goed om te weten hoe het spelletje in elkaar steekt. Zo kun je met plezier dit spel leren aan je kinderen en op die manier kun je ze samen zien spelen. Hieronder lees je precies hoe het spelletje in elkaar zit. 

Spelregels en doel

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je weet wat het doel van het spel is. Het is goed om te weten wat het spelletje is en hoe het in elkaar steekt. Zo moet je met een groep mensen in een rondje gaan staan en een iemand in het midden neerzetten. Je hebt een bal die je moet overgooien naar elkaar. Het is de bedoeling dat de persoon in het midden de bal niet te pakken krijgt. Wanneer dat wel gebeurd, dan is de persoon die als laatste de bal heeft aangeraakt de lummel en moet dus in het midden staan. Ook kan de lummel in het midden de persoon tikken die de bal vast heeft. Op die manier moet diegene ook in het midden staan. Het doel van het spel is dus om ervoor te zorgen dat de lummel niet tikt of de bal in handen krijgt. 

kinderen spelen

Gezondheids- en veiligheidsaspecten

Lummelen doe je vaak in de buitenlucht en dat is natuurlijk al meteen voordelig. Je begeeft je in de buitenlucht en dat is al meteen een positief punt. Je bent tijdens het lummelen ook aan het rennen, want je moet natuurlijk de bal zien op te vangen of je moet diegene met de bal aantikken. Het is dus een leuk spel dat ook nog eens manier van cardiotraining is. 

Daarnaast kun je lummelen ook bijvoorbeeld in het zwembad uitvoeren. Hierdoor wordt het lummelen een stukje zwaarder gemaakt.

Tijdens het lummelen is het natuurlijk wel de bedoeling dat je veilig met elkaar overweg gaat. Stoot elkaar bijvoorbeeld niet omver en respecteer elkaar terwijl jullie het spel aan het spelen zijn. Lummelen gaat natuurlijk wel om het plezier.

Lummelen als sociale activiteit

Een leuke activiteit die je met een groepje kunt doen, is lummelen. Lummelen kun je met een klein groepje doen, maar ook met een grote groep kun je gaan lummelen. Je kunt het dus in principe altijd doen, zolang je maar met een groepje bent. Met elkaar moeten jullie goed communiceren, samenwerken en er ontstaat natuurlijk ook een hoop lol. Een leuke activiteit voor bijvoorbeeld een familiedag of een vriendenweekend!

Lummelen en de jeugd

Je kent het lummelen vast nog wel van vroeger, toen je op het schoolplein in een groepje stond en iemand kwam met het idee om te gaan lummelen. Lummelen is nog steeds heel populair onder de jeugd, want het is een eenvoudig spel dat je met meerdere mensen kunt spelen. Ook brengt lummelen een aantal voordelen met zich mee voor de jeugd, denk maar aan hoe de kinderen met elkaar moeten samenwerken met de rest, en ook heeft het een positief effect op de hand-oogcoördinatie. 

Veelgestelde vragen over het spel lummelen

Wat is lummelen?

Lummelen is een bekend en beweeglijk spel dat al jaren wordt gespeeld, waarbij spelers in een groep proberen te voorkomen dat een persoon in het midden de bal krijgt of iemand anders tikt.

Wat is het doel van lummelen?

Het doel van lummelen is om te voorkomen dat de persoon in het midden de bal krijgt of anderen tikt. De laatste persoon die de bal aanraakt, wordt de nieuwe lummel.

Hoe wordt lummelen gespeeld?

Spelers staan in een kring, gooien de bal naar elkaar en proberen de persoon in het midden te ontwijken. Als je de bal krijgt, ben je veilig. Als je de lummel bent, probeer je anderen te tikken.

Waarom is lummelen gezond?

Lummelen bevordert beweging in de buitenlucht en kan fungeren als een vorm van cardiotraining, omdat spelers rennen en de bal proberen te vangen of anderen te tikken.

Kan lummelen ook in het water worden gespeeld?

Ja, lummelen kan ook in het water worden gespeeld, wat de activiteit uitdagender maakt.

Welke gezondheids- en veiligheidsaspecten zijn belangrijk tijdens het lummelen?

Tijdens het spelen van lummelen is het belangrijk om elkaar niet omver te stoten en respectvol met elkaar om te gaan.

Waarom is lummelen een sociale activiteit?

Lummelen kan met zowel kleine als grote groepen worden gespeeld en vereist communicatie, samenwerking en zorgt voor veel plezier.

Is lummelen geschikt voor evenementen zoals familiedagen of vriendenweekenden?

Ja, lummelen is een leuke activiteit voor groepsbijeenkomsten zoals familiedagen en vriendenweekenden.

Waarom is lummelen nog steeds populair onder de jeugd?

Lummelen is populair onder de jeugd vanwege de eenvoudige spelregels, de mogelijkheid om met meerdere mensen te spelen, en de ontwikkeling van vaardigheden zoals samenwerking.

Wat zijn enkele voordelen van lummelen voor de jeugd?

Voordelen van lummelen voor de jeugd zijn onder andere verbeterde sociale interactie en teamwerk.