De perfecte penalty: hoe neem je die?

penalty

Je kent het vast wel, de bal mag op de stip en het is een kwestie van rust of je de bal wel of niet scoort. Toch kun je jezelf nooit helemaal voorbereiden op een penalty, hoe graag je het ook zou willen. Hieronder hebben we voor jou wel wat tips gezet zodat jij de perfecte penalty kunt nemen en je de wedstrijd kunt winnen. Lees de tips snel en wie weet word jij de man of vrouw van de wedstrijd.

Kies een plek

Een penalty is zo gemaakt, het is belangrijk dat je weet waar je de bal wilt schieten. Het is van belang dat je goed blijft kijken bij het nemen van een penalty. Wil je de linkerhoek raken, de rechterhoek of juist in het midden van het doel de bal schieten? Dit zijn vragen die je jezelf moet gaan stellen voor het nemen van een penalty. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de doelman zelf. Als hij links staat, dan is het natuurlijk voor de hand liggend om rechts te schieten. Kijken is dus een belangrijk punt voor het nemen van een penalty.

Laat je zenuwen niet de baas zijn

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je zenuwen onder controle weet te houden. Een penalty kan namelijk op verschillende momenten in de wedstrijd voorkomen en daarom is het nemen van een penalty natuurlijk erg spannend. Toch is het belangrijk dat je je zenuwen niet de baas laat zijn tijdens het nemen van een penalty. Zenuwen zijn iets heel menselijks, maar toch kunnen ze soms in de weg zitten. Daarom is het belangrijk dat je let op je ademhaling en rustig blijft tijdens het nemen van een penalty. Op die manier kun je binnen no time juichen voor een doelpunt.

penalty

Wees niet voorspelbaar

Ook is het belangrijk dat de doelman niet weet waar hij heen moet springen. Je wilt dus voor de man tegenover je, geheimzinnig blijven. Dat doe je door bijvoorbeeld niet te kijken in de richting van waar jij je bal wilt hebben. Daarnaast kun je ook je aanloop aanpassen, op die manier kan het zijn dat de doelman al begint met duiken voordat je geschoten hebt. Zo blijf je onvoorspelbaar en moeilijk te lezen voor de keeper.

Genoeg snelheid

Als laatste is het belangrijk dat jouw penalty een kanonskogel wordt voor de keeper. Dat doe je door snelheid mee te geven aan de bal. Je wilt namelijk dat je bal er goed in komt en niet te zacht. Bij een zachte bal heb je kans dat de keeper hem beter kan pakken, achterna kan gaan of iets anders dergelijks. Je hoeft niet altijd snelheid te geven aan de bal, maar wel net genoeg zodat je onvoorspelbaar blijft.

Veelgestelde vragen over het nemen van een penalty

Hoe kies ik de juiste plek om de penalty te schieten?

Kijk goed naar de doelman en bepaal waar hij zich positioneert. Kies een plek in het doel waar je denkt dat de doelman moeilijk bij kan komen.

Hoe blijf ik kalm en beheers ik mijn zenuwen tijdens het nemen van de penalty?

Focus op je ademhaling en probeer jezelf te ontspannen. Visualiseer een succesvolle penalty en vertrouw op jezelf en je vaardigheden.

Moet ik naar de doelman kijken tijdens het nemen van de penalty?

Het kan helpen om oogcontact te vermijden, zodat de doelman niet kan anticiperen op je schot. Richt je aandacht op de plek waar je de bal wilt plaatsen.

Moet ik altijd hard schieten bij het nemen van een penalty?

Nee, het gaat niet altijd om de snelheid van het schot. Plaatsing en precisie zijn belangrijker. Als je de bal goed plaatst, kan een goed geplaatste, niet al te harde bal de doelman verrassen.

Moet ik altijd naar de hoeken van het doel schieten?

Hoeken zijn vaak effectief, omdat doelmannen vaak naar het midden duiken. Maar het kan ook succesvol zijn om de bal in het midden te schieten, omdat de doelman kan anticiperen op een schot in een hoek.

Moet ik altijd mijn aanloop veranderen om onvoorspelbaar te blijven?

Niet noodzakelijk, maar het kan helpen om variatie in je aanloop te brengen. Je kunt bijvoorbeeld soms kortere of langere passen nemen, of je tempo veranderen. Dit maakt het moeilijker voor de doelman om je schot te voorspellen.

Moet ik altijd de bal laag houden bij het nemen van een penalty?

Nee, de hoogte van het schot hangt af van de situatie en de doelman. Soms kan een geplaatst hoog schot effectief zijn, terwijl in andere gevallen een laag schot beter werkt. Het belangrijkste is om de bal goed te plaatsen.

Moet ik altijd een vaste schiettechniek gebruiken?

Nee, verschillende spelers hebben verschillende schiettechnieken. Kies een techniek die voor jou comfortabel en effectief is. Oefen met verschillende technieken en ontwikkel een consistentie die werkt voor jou.

Moet ik mijn aanloop snel of langzaam doen?

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat voor jou het beste werkt. Sommige spelers hebben baat bij een snelle aanloop voor momentum, terwijl anderen de voorkeur geven aan een langzamere aanloop om zich te concentreren en de zenuwen onder controle te houden.

Hoe belangrijk is oefenen bij het nemen van de perfecte penalty?

Oefening is essentieel om je schiettechniek, precisie en plaatsing te verbeteren. Oefen regelmatig op de training en neem penalty’s in een wedstrijdscenario om vertrouwen op te bouwen en je vaardigheden te verbeteren.