Wanneer je regelmatig in de sportschool met gewichten in je handen staat, is de kans aanwezig dat je ook weleens van pre-workout hebt gehoord. Pre-workout is een supplement dat je – de naam vermoedt het al – voor de workout inneemt. Wat dit precies met je lichaam doet en wat de voor- en nadelen ervan zijn, bespreken we hieronder.
Pre-workout: wat is het en wat doet het met je lichaam?
Pre-workout is een sportsupplement. Het bestaat vaak uit een poederachtige vorm dat je kunt mixen met water. Vaak bestaat pre-workout uit een aantal ingrediënten die efficient kunnen zijn voor je training. Denk bijvoorbeeld aan onder andere cafeïne, creatine, vitamines, beta alanine en BCAA. Toch kunnen de ingrediënten per pre-workout verschillen.
De ingrediënten in een pre-workout zullen een boost geven aan het lichaam, waardoor jij vol energie jouw sportsessie kunt beginnen. Ook zullen hierdoor de sportprestaties verbeteren en houd je de trainingen langer vol.
Wat zijn de voordelen van een pre-workout?
We benoemden het net al even kort dat je van een pre-workout veel energie krijgt. Dat betekent dat je hiermee workouts langer kunt volhouden en betere prestaties kunt leveren. Je gaat namelijk wel vól tot het gaatje. Daarnaast zal de doorbloeding ook beter worden en zal je minder moe zijn. En natuurlijk het grootste voordeel: je kunt meer spieren opbouwen, aangezien je meer kracht hebt. Het klinkt als muziek in de oren.
Heeft een pre-workout ook nadelen?
Zitten er naast voordelen ook nadelen aan een pre-workout verbonden? Helaas wel. Zo kan het zijn dat je last kunt krijgen van bijwerkingen als hartkloppingen, een hogere bloeddruk en veel gaat zweten. Je kunt zelfs last krijgen van dehydratatie, waardoor het erg belangrijk is om veel water te drinken als je pre-workout gebruikt. Daarnaast kun je ook last krijgen van hoofpijn, vooral als je niet tegen te veel cafeïne kunt. Ook kun je zo veel energie krijgen dat je in de nacht slecht in slaap kunt komen. Houd daarom rekening met deze eventuele bijwerkingen voordat je gaat beginnen met pre-workout en gebruik nooit te veel pre-workout.
Hoe moet ik een pre-workout nemen?
Het is natuurlijk belangrijk om de pre-workout voor het sporten in te nemen. Doe dit zo’n uurtje of een half uurtje voor de training, zodat de pre-workout kan inwerken. Doe een klein schepje – de aanbevolen hoeveelheid – in een glas en meng dit met water. Vervolgens drink je dit op. Drink vervolgens genoeg water en eet ook gezond.
Is pre-workout iets voor mij?
Of pre-workout echt iets voor jou is, hangt af van jouw doel. Bovendien is het goed om te benoemen dat de effecten van een pre-workout per persoon kunnen verschillen. Je hoeft dan ook niet iedere dag een pre-workout te nemen, maar bijvoorbeeld alleen op een trainingsdag dat je je wat minder voelt. Houd er ook rekening mee dat je na 1 scoop niet meteen wonderen ziet. Het heeft tijd nodig om zwaarder te kunnen trainen en om verbetering te zien. En op de vraag of pre-workout iets voor jou is, kun alleen jijzelf achterhalen.
Veelgestelde vragen
Gebruik zo nu en dan pre-workout, en gebruik het zeker niet elke dag. Gebruik het alleen als jouw lichaam bijvoorbeeld vermoeid is en je wel wil trainen.
Creatine gebruiken sporters vooral voor de extra kracht en spiergroei, terwijl pre-workout je vooral energie geeft.
Pre-workout kent een aantal bijwerkingen, zoals hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk en veel zweten.
Leave a Reply
View Comments