Heb jij wel eens gehoord van Urbexen?

verlaat gebouw

Ben jij fotograaf of hobby fotograaf en opzoek naar wat meer avontuur? Dan is urbexen waarschijnlijk wel wat voor jou! Kort gezegd is urbexen het ontdekken en vastleggen  van leegstaande of verlaten gebouwen. Dit kan een hele gave sfeer geven aan je foto’s. Meer weten over urbexen en waar dit kan? Lees hieronder verder en kom vanalles te weten over urbexen.

Wat is Urbex?

Bij urbexen ga je een verlaten of leegstaand gebouw binnen. Je gaat op onderzoek uit en legt dit vast. Dit kan door te fotograferen of bijvoorbeeld door een video te maken. Ook al staat het gebouw leeg, zo’n verlaten gebouw verteld vaak toch nog een verhaal. Zo kan je kamers gaan ontdekken en liggen er vaak ook nog oude en kapotte spullen. Door dit vast te leggen kan je je eigen verhaal creëren of de geschiedenis van het gebouw vastleggen. Niet alle gebouwen zijn nog veilig om naar binnen te gaan. Zo hoef je tijdens het urbexen niet perse het gebouw binnen te stappen maar kan je ook vanaf de buitenkant fotograferen.

Verschillende gebouwen

Wat zijn nou echt goede urbex gebouwen? Als je aan verlaten gebouwen denkt, kan je denken aan oude verlaten schoolgebouwen. Veel schoolgebouwen blijven lang leeg staan en zijn dus perfect voor urbex. Ook verlaten ziekenhuizen en pretparken zijn erg populair. In de ziekenhuizen voel je gewoon de sfeer die er vroeger was. Krijg jij het voor elkaar om die sfeer vast te leggen op beeld? Ook pretparken zijn apart om te bezoeken. Je weet dat er vroeger veel lol is beleefd en nu hangt er een grote stilte. Een van de meest voorkomende leegstaande gebouwen zijn toch wel kantoorpanden. 

Wat kom je tegen in urbex gebouwen?

In veel oude en verlaten gebouwen vind je nog verschillende voorwerpen. Zo staan er in sommige ziekenhuizen nog tafels, bedden, matrassen, of werktafels. In kantoorpanden staan soms nog kapotte stoelen en tafels die daar al jaren staan. In pretparken zie je nog wel eens een aantal attracties en soms gewoon nog een heel park. Vaak kan je in de gebouwen nog wel zien wat waar was. Zo kan je de toiletten duidelijk zien of misschien wel een oude operatiekamer. 

Urbex locaties in Nederland

Vaak staan verlaten gebouwen op privé terrein. Dit is natuurlijk illegaal om te betreden. Per gebouw verschilt het dan ook of ze beveiligd zijn. Zo zijn er een aantal gebouwen die zelfs beveiligingscamera’s hebben. Voorbeelden van verlaten gebouwen zijn Radio Kootwijk en Tropicana. Radio Kootwijk is een oude radiozender, een heel gaaf gebouw. ‘Tropicana’ is een verlaten zwembad.