10x verschillende CrossFit-oefeningen

crossfit

CrossFit is een sport die in de laatste jaren enorm is gegroeid wat betreft populariteit. Het heeft veel overeenkomsten met fitness, waaronder de oefeningen die kunnen worden uitgevoerd. De meest bekende oefeningen die regelmatig in een CrossFit-les – oftewel een WOD – terugkomen, sommen we hieronder voor je op.

Waarom CrossFit-oefeningen belangrijk zijn

Bij CrossFit staan vooral conditie en kracht centraal. Het is gericht op krachttraining, zowel met eigen lichaamsgewicht als losse gewichten, maar ook op conditie en snelheid. Door bepaalde CrossFit-oefeningen uit te voeren kun je dus sterker worden, kun je aan je uithoudingsvermogen werken en dus ook aan je algehele fitheid. Daarbij spelen CrossFit-oefeningen een grote rol.

Overzicht van de top CrossFit-oefeningen

Hieronder sommen we een aantal oefeningen voor je op die regelmatig terugkomen bij CrossFit.

  • Deadlift:

Een van de bekendste oefeningen in de sportwereld is de deadlift. Bij de deadlift train je voornamelijk je hamstrings voor voorover te buigen, waar je de knieën lichtjes strekt en je rug recht houdt.

  • Squat:

Met de squat train je ook je benen, maar dan voornamelijk de bovenbenen en de billen. Met de squat moet je naar beneden zakken, totdat de bovenbenen een parallel vormen met de grond. Ook is bij de squat een rechte rug belangrijk.

  • Pull-up:

De pull-up, beter bekend als optrekken, is een intensieve oefening voor het bovenlichaam. Je trekt je op aan een stang, met of zonder hulp van een weerstandsband.

  • Push-up:

Bij de push-up moet je je opdrukken. Je duwt je lichaam van de grond af. Er bestaan veel verschillende variaties van de push-up.

  • Clean and Jerk:

Een typische CrossFit-oefening is de clean and jerk. Met deze oefening breng je de barbell in een aantal stappen vanaf de grond richting je hoofd, en vervolgens breng je de barbell ook boven je hoofd. De clean and jerk is een effectieve oefening, aangezien je er veel spiergroepen mee pakt.

  • Snatch:

De snatch lijkt veel op de clean and jerk, maar bij de snatch heb je een bredere grip. Bovendien moet je bij de snatch de barbell meteen omhoog brengen, terwijl je bij de clean and jerk dit in tussenstappen doet.

crossfit-oefeningen
  • Kettlebell Swing:

Met de kettlebell swing ‘swing’ je de kettlebel door je benen. Je staat met je voeten naast elkaar en pakt de kettlebel vast, die je van voor naar achteren swingt. 

  • Burpees:

Een burpee is een oefening waarbij je het uithoudingsvermogen traint. Met een burpee begin je namelijk liggend op de grond met je gezicht naar de grond, en vervolgens moet je naar boven komen en de oefening afronden met een sprong.

  • Wall Ball Shots:

De wall ball shot is een oefening die veel wegheeft van de squat. Zo moet je als het ware ook squatten, terwijl je een bal tegen de muur aan moet gooien en vervolgens moet opvangen.

  • Double Unders:

Touwtjespringen: wie kent het niet? Deze oefening komt ook regelmatig voor tijdens CrossFit, waar het ook wel wordt aangeduid als double unders.

Voor verschillende niveaus

Het is belangrijk om, bij het uitvoeren van deze oefeningen, je eigen niveau aan te houden. Loop niet te hard van stapel en zorg ervoor dat je je eigen tempo kunt aanhouden tijdens de WOD. Hoe meer ervaring je hebt, hoe zwaarder je de oefeningen kunt maken door bijvoorbeeld meer gewichten toe te voegen.

Houd er ook rekening mee dat je de juiste houding hebt, voordat je de oefening gaat uitvoeren. Een CrossFit-trainer kan je hierbij helpen.

Veelgestelde vragen over CrossFit-oefeningen

Wat zijn de meest populaire CrossFit-oefeningen?

Enkele van de meest populaire CrossFit-oefeningen zijn de deadlift, squat, pull-up, push-up, clean and jerk, snatch, kettlebell swing, burpees, wall ball shots en double unders.

Kunnen beginners ook CrossFit-oefeningen uitvoeren?

Ja, CrossFit-oefeningen kunnen worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus, inclusief beginners.

Hoe leer ik de juiste techniek voor CrossFit-oefeningen?

Zoek een gecertificeerde CrossFit-coach of instructeur om de juiste techniek te leren en te oefenen.

Kan ik CrossFit-oefeningen thuis doen?

Ja, veel CrossFit-oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd met minimale apparatuur.

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten bij CrossFit-oefeningen?

Veelgemaakte fouten zijn onder andere slechte houding, overbelasting en te snelle progressie. 

Hoe vaak moet ik CrossFit-oefeningen doen voor resultaten?

De frequentie hangt af van je doelen, maar veel CrossFitters trainen 3-5 keer per week.

Zijn CrossFit-oefeningen effectief voor gewichtsverlies?

Ja, CrossFit kan helpen bij gewichtsverlies, aangezien je het lichaam intensief traint.

Wat is de beste manier om CrossFit-oefeningen te integreren in mijn fitnessroutine?

Overweeg om een CrossFit-trainingsprogramma te volgen en deze oefeningen af te wisselen met andere vormen van fitness.

Kan ik CrossFit-oefeningen aanpassen aan mijn specifieke doelen, zoals spieropbouw?

Ja, CrossFit-oefeningen kunnen worden aangepast aan verschillende doelen, inclusief spieropbouw, door het aanpassen van het gewicht en de herhalingen.

Zijn CrossFit-oefeningen veilig voor mensen met blessures?

CrossFit-oefeningen kunnen veilig worden uitgevoerd met de juiste aanpassingen en onder begeleiding van een professional. Het is belangrijk om eventuele blessures te melden aan je coach voor aangepaste oefeningen.