Tips om een lange schaatstocht vol te houden

schaatser

Wanneer je een lange tocht wilt gaan schaatsen, dan is het natuurlijk verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. Een lange schaatstocht is namelijk lastig vol te houden als je hier niet voor oefent. Daarnaast is het ook belangrijk dat je alles op peil houdt, zo moet je genoeg drinken en eten voor een lange tocht. Hieronder vind je verschillende tips die jou kunnen helpen om een schaatstocht  goed vol te kunnen houden.

Fysieke voorbereiding

Een lange schaatstocht begint natuurlijk met een fysieke voorbereiding van jezelf. Je moet namelijk wel over een goede basisconditie beschikken om een lange schaatstocht vol te kunnen houden. Ga daarom regelmatig werken aan je conditie, maar zorg er ook voor dat je over genoeg kracht en flexibiliteit beschikt. 

Daarnaast moet je natuurlijk ook het schaatsen goed onder de knie hebben, helemaal als je dit voor een lange afstand wil afleggen. Oefen daarom van tevoren lange afstanden en werk aan je schaatstechniek. Je wil natuurlijk geen zere enkels of zere benen krijgen als je een poosje aan het schaatsen bent. Een goede houding met het schaatsen is daarom een pre.

Besteed daarnaast aandacht aan de juiste uitrusting. Denk daarbij aan schaatsen die comfortabel zitten, maar ook scherp genoeg zijn om ermee het te kunnen trotseren. Ook is het fijn om comfortabele kleding te dragen die je beschermt tegen de kou en wind.

Mentale voorbereiding

Een lange schaatstocht begint niet alleen bij een fysieke voorbereiding, maar ook bij een mentale voorbereiding. Stel allereerst realistische doelen: begin niet meteen aan een lange schaatstocht van honderd kilometer terwijl je nog maar net op de schaatsen staat. 

Ook is het goed om mentale veerkracht te krijgen. Probeer te relativeren en probeer jezelf ook snel weer te herstellen als het een keertje wat minder gaat. Probeer bovendien juist positief te denken, in plaats van negatief of dat je het niet kunt. 

Stippel daarnaast de route uit, want dit kan je rust in je hoofd geven. Daarnaast is het ook belangrijk om daadwerkelijk rustmomenten in te plannen, want je kunt natuurlijk niet urenlang achter elkaar – zonder te eten en te drinken – schaatsen.

koud weer

Voeding en hydratatie

Tijdens een toertocht met schaatsen verbrand je natuurlijk veel energie. Het is dus belangrijk dat je voor een toertocht goed eet. Zo moet je producten eten waarvan je veel energie krijgt. Op die manier kun je het gemakkelijk volhouden en hoef je je geen zorgen te maken dat je neervalt tijdens het schaatsen. Ook tijdens een toertocht is het belangrijk om je energielevel op peil te houden. Zo kun je verschillende snacks bij je houden tijdens het schaatsen om even bij te kunnen komen. Daarnaast is het ook goed om genoeg water te drinken tijdens een toertocht. Op die manier kun je ertegenaan en kun je genieten van een lekker lang stuk schaatsen zonder problemen.

Luister naar je lichaam

Verder is het van belang dat je je lichaam goed onder controle houdt. Zo kan het zijn dat je tijdens een schaatstocht last krijgt van verschillende spieren of gewrichten. Daarom moet je altijd goed in de gaten houden wanneer je vermoeid begint te raken. Mocht dit gebeuren, dan is het niet erg om een kleine pauze in te lassen. Daarnaast is het ook goed om je lichaam te monitoren op verschillende blessures. Wanneer je namelijk lang achter elkaar gaat schaatsen, is de kans op een blessure hoog. Stop daarom ook als het echt niet meer gaat en pak de tocht een andere keer op. Als laatste is het ook van belang om rust te nemen na de wedstrijd. Op die manier kan je lichaam op een goede manier herstellen en heb je minder kans op langere klachten.

Veelgestelde vragen over een lange schaatstocht

Hoe kan ik mijn uithoudingsvermogen verbeteren voor lange schaatstochten?

Verbeter je uithoudingsvermogen door regelmatig te trainen. Bouw je afstanden geleidelijk op en integreer intervaltraining in je routine.

Wat moet ik eten en drinken tijdens een lange schaatstocht?

Neem koolhydraatrijke snacks en drankjes mee om je energieniveau op peil te houden. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Hoe kan ik blessures voorkomen tijdens lange schaatstochten?

Zorg voor geschikte schaatsuitrusting en gebruik beschermende gear zoals knie- en polsbeschermers. Doe voorafgaand aan de tocht warming-up en cooling-down oefeningen.

Hoe ga ik om met vermoeidheid tijdens een lange schaatstocht?

Luister naar je lichaam en neem korte pauzes als dat nodig is. Geef jezelf de tijd om te herstellen en rust te nemen.

Wat als ik het mentaal moeilijk vind om door te gaan?

Stel tussentijdse doelen en beloon jezelf als je ze bereikt. Denk positief, concentreer je op het genieten van de tocht en probeer in het moment te leven.

Hoe kan ik me voorbereiden op verschillende weersomstandigheden?

Controleer het weerbericht voorafgaand aan je tocht en kleed je passend aan. Draag lagen, zodat je kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Is het belangrijk om een route te plannen?

Ja, plan van tevoren je route en zorg ervoor dat je de omgeving kent. Informeer iemand over je tocht en je verwachte terugkeertijd.

Hoe kan ik mijn schaatstechniek verbeteren voor lange afstanden?

Werk aan je schaatstechniek door lessen te nemen en regelmatig te oefenen. Een efficiënte techniek helpt je om minder energie te verspillen.

Hoe kan ik omgaan met eenzaamheid tijdens een lange tocht?

Luister naar muziek, een podcast of audioboek om de tijd te doden. Overweeg om met een vriend of groep te schaatsen voor gezelschap.

Wat te doen in noodgevallen tijdens een lange schaatstocht?

Draag altijd een mobiele telefoon, EHBO-kit en eventueel een GPS-tracker bij je. Ken de locaties van hulpposten in de buurt van je route.