Met deze tips kun je meer genieten van het schaatsen

schaatsen

Glijden over het ijs terwijl je geniet van het frisse briesje en de mooie natuur: schaatsen op natuurijs is een bijzondere sport, waar we hopelijk nog heel wat jaren van kunnen genieten. Gelukkig zijn er ook veel schaatsclubs waar je jouw hobby kunt uitoefenen. Hoe je nog meer kunt genieten van het schaatsen, vertellen we je hieronder.

1. Kies de juiste schaatsen

Schaatsen die niet goed zitten of niet scherp genoeg zijn: het kan je behoorlijk wat irritaties opleveren. De eerste stap om meer te genieten van het schaatsen, is dus het uitkiezen van de juiste schaatsen. Zo moeten de schaatsen goed passen: niet te groot, en niet te klein. Ook moeten de schaatsen geen drukplekken of irritaties veroorzaken. Houd er ook rekening mee dat er verschillende soorten schaatsen bestaan: zo heb je onder andere schaatsen voor recreatief schaatsen, shorttrackschaatsen, ijshockeyschaatsen, noren en kunstschaatsen.

2. Veiligheid eerst

Daarnaast staat veiligheid natuurlijk voorop als het gaat om schaatsen. Vooral als het gaat om schaatsen op natuurijs: in dat geval moet je goed kijken of het ijs wel dik genoeg is om erop te gaan schaatsen. Ga bovendien nooit alleen schaatsen, maar altijd samen. Neem ook beschermde uitrusting mee, zoals een meetlint waarmee je de dikte van het ijs kunt meten. Draag daarnaast ook kleding die je beschermt tegen de kou. Draag een dikke jas, een muts en handschoenen. Ook een waterdichte broek is geen overbodige luxe.

3. Leer de basisvaardigheden

Wellicht ben je al wel bekend met de basisvaardigheden van het schaatsen, maar misschien ook nog niet. Om te kunnen schaatsen, is het belangrijk dat je je balans kunt bewaren. Het is namelijk belangrijk dat je stabiel op het ijs kunt bewegen, zonder meteen om te vallen. Daarnaast is het ook fijn om de technieken voor het starten, stoppen en draaien onder de knie te hebben.

4. Oefen en verbeter je techniek

Het is leuk als je het schaatsen steeds beter onder de knie krijgt. Het is in dit geval belangrijk om te blijven oefenen, om je techniek te kunnen verbeteren. Regelmatig op natuurijs schaatsen zit er waarschijnlijk niet in, maar je kunt wel naar een schaatshal gaan waar je kunt oefenen. Door regelmatig te oefenen, kun je een steeds betere houding en techniek aanhouden en des te leuker wordt het schaatsen.

5. Schaatsen met vrienden en familie

Schaatsen in je eentje kan ontspannend zijn, maar het is ook leuk om in gezelschap te schaatsen. Leg bijvoorbeeld met z’n je vrienden of familie een route af. Ook kun je met z’n allen naar een schaatshal gaan waarbij jullie gezellig rondjes kunnen schaatsen. Schaatsen kan een leuke activiteit zijn om alleen te ondernemen, maar ook met gezelschap.

schaatsen leuker maken

6. Geniet van de natuurlijke, winterse schoonheid

Als je op natuurijs kunt schaatsen, is het ook belangrijk om te genieten van de natuur om je heen. Want, hoe bijzonder is het dat je in de buitenlucht kunt schaatsen? Het is toch wel een natuurspektakel.

7. Schaatsen voor plezier, niet voor prestatie

Daarnaast is het belangrijk om te schaatsen voor je plezier – en dat geldt in principe voor iedere sport. Je wil natuurlijk mooie prestaties neerzetten, maar het plezier zit ‘m in het uitoefenen van de sport zelf.

Veelgestelde vragen over meer genieten van het schaatsen

Hoe kies ik de juiste schaatsen?

Kies schaatsen die goed passen, comfortabel zijn en geschikt zijn voor het soort schaatsen dat je wilt doen, zoals kunstschaatsen of ijshockey.

Moet ik beschermende uitrusting dragen tijdens het schaatsen?

Ja, draag altijd beschermende uitrusting zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers, en handschoenen om blessures te voorkomen.

Wat zijn enkele basisvaardigheden die ik moet leren voor het schaatsen?

Werk aan je balans, stabiliteit en basisbewegingen zoals starten, stoppen en draaien.

Hoe kan ik mijn schaatstechniek verbeteren?

Oefen regelmatig om je techniek te verbeteren en leer geavanceerde schaatsvaardigheden zoals scherpe bochten nemen en achteruit schaatsen.

Is schaatsen een goede sociale activiteit?

Ja, schaatsen met vrienden en familie is een geweldige sociale activiteit en kan het plezier vergroten.

Wat zijn enkele veiligheidstips voor schaatsen?

Kies veilige ijslocaties, let op ijscondities en houd rekening met andere schaatsers om ongelukken te voorkomen.

Welke soorten schaatsen zijn er en welke moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten schaatsen, waaronder kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen en noren. Kies degene die het beste bij je interesse en vaardigheidsniveau passen.

Hoe kan ik mijn fysieke conditie verbeteren voor schaatsen?

Werk aan je algehele conditie, inclusief kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit, om je schaatsprestaties te verbeteren.

Is schaatsen geschikt voor beginners?

Ja, schaatsen is toegankelijk voor beginners. Neem de tijd om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen voordat je meer geavanceerde technieken probeert.

Hoe kan ik meer plezier beleven aan schaatsen en prestatiedruk vermijden?

Concentreer je op het plezier van het schaatsen, geniet van de omgeving en stel realistische doelen voor jezelf, los van prestaties.