Spieropbouw bij vrouwen: 3 belangrijke tips

Ben jij een vrouw die het heerlijk vindt om vaak in de sportschool te zijn? Dan ben je hier  op de juiste plek. Het zit namelijk zo, spieropbouw bij vrouwen is anders dan bij mannen. Daarom hebben wij hieronder verschillende tips voor jou op een rijtje gezet, zodat jij effectief jouw spieren kunt trainen.

Spieren opbouwen en vrouwen

Veel mannen trainen om steeds breder te worden, terwijl vrouwen vaak niet breder willen worden. De meeste vrouwen trainen er namelijk voor om een strakker en beter gevormd lichaam te krijgen. Zodra je dit wil bereiken, zal je aan krachttraining moeten doen. 

Tip 1: Vetpercentage en voeding

Als vrouw zijnde is waarschijnlijk jouw doel om een strak en gevormd lichaam te hebben. Dit zal je kunnen bereiken door middel van krachttraining, maar ook door te letten op voeding. Het is erg belangrijk om jouw vetpercentage in de gaten te houden, zodra je begint met het najagen van je doel. Wel is het de bedoeling dat je meer gaat eten dan dat je gewend bent. Het zit namelijk zo, je zal meer moeten eten dan dat je op een dag verbrandt. Toch gaan veel vrouwen hier de fout in: de kunst is namelijk dat je meer eet, zodat je aankomt in spiermassa, maar niet in overtollig vet. Dit kun je doen door middel van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.

Eiwitten zijn erg belangrijk, zodra je hier niet genoeg van binnenkrijgt, zal je ook geen progressie zien. Er zijn verschillende producten waar veel eiwitten in zitten. Denk hierbij aan eiwitshakes, vlees, eieren, kwark en sojaproducten. 

Tip 2: Persoonlijk doel

Op nummer twee staat het stellen van een persoonlijk doel. Zoals hierboven genoemd werd, willen de meeste vrouwen een strak en gevormd lichaam. Dit kan door middel van het opbouwen van spiermassa en het verbranden van vet. Echter kan dit niet tegelijkertijd. Je zal dus moeten kiezen wat je als eerst wil gaan aanpakken. Zodra jij ervoor kiest om eerst spiermassa op te bouwen is het wel verstandig om te gaan letten op je eten. En dan bedoelen we niet dat je in een calorietekort moet zitten, maar wel dat je gezondere keuzes  maakt. Zodra je voor het vet verbranden kiest, is het alsnog belangrijk dat je blijft sporten, maar ook dat je gezonde keuzes maakt en je eiwitten blijft eten. 

Tip 3: De training

Begin elke training met een goede warming-up, op deze manier zorg je ervoor dat je spieren goed oprekken en dat je de oefeningen goed kunt uitvoeren. Daarnaast moet je je niet beperken tot één spiergroep. Zorg ervoor dat je elke week zowel je upperbody als benen traint. Op deze manier zorg je ervoor dat je alle spiergroepen meepakt. Vaak trainen vrouwen alleen de buik, benen en billen, maar het is minstens zo belangrijk om je rug, armen en schouders te pakken. Op deze manier bouw je alle spiergroepen gelijkmatig op. Eindig je training met een cooling down, zodat je de volgende dag minder last hebt van spierpijn.

Veelgestelde vragen

Heeft de anti-conceptiepil invloed op spieropbouw bij vrouwen?

Ja, de pil kan een negatieve invloed hebben op spiergroei.

Word je als vrouw net zo breed als een man als je gaat krachttrainen?

Nee, je hebt hier zelf invloed op.

Na hoeveel weken zie je progressie?

Dit verschilt heel erg per persoon, maar gemiddeld na drie weken kun je het al gaan zien/merken.