Op vakantie sporten? Hier tips hoe je dat kunt doen

sporten vakantie

Wanneer je regelmatig sport, is het ook logisch dat je dit sporten door wil pakken wanneer je op vakantie bent. Toch is dat voor velen een uitdaging: zo heb je natuurlijk op vakantie vaak niet de apparatuur waar je oefeningen mee kunt uitvoeren, of kun je niet echt een momentje vrijmaken om dat moment te besteden voor wat beweging. Wij hebben hieronder vijf tips voor je opgesomd hoe je toch op vakantie het sporten kunt volhouden.

De voordelen van sporten tijdens vakanties

Wanneer je ook het sporten tijdens de vakanties meepakt, onderhoud je jouw gezondheid. Dat is natuurlijk al een groot voordeel op zich. Bovendien kun je er ook voor zorgen dat je je kracht op peil houdt, wanneer je aan krachthouding doet. Daarnaast kan een sportsessie tijdens de vakantie ervoor zorgen dat je even lekker kunt ontspannen en even een momentje voor jezelf hebt. En je kunt het sporten tijdens de vakantie zo leuk maken als je wil: ontdek nieuwe bestemmingen en activiteiten die je kunt doen op de plek van bestemming. Bezoek bijvoorbeeld eens een sportschool boven op de berg of beklim die ene heuvel.

sporten op vakantie

Planning voorafgaand aan de vakantie

Wanneer je niet precies weet wanneer je tijd kunt vrijmaken voor een sportsessie, kun je van tevoren een planning maken. Je kunt bijvoorbeeld alvast op zoek gaan naar een sportschool bij je in de buurt en daar een afspraak plannen. Zo weet je zeker dat je gaat sporten en dat je er tijd voor vrij hebt gemaakt. Daarnaast is het ook belangrijk om je sportspullen mee te nemen in je koffer. Denk daarbij aan sportschoenen, sportkleding, een bidon en bijvoorbeeld weerstandsbanden. 

Het is tijdens de vakantie overigens ook goed om realistische doelen te stellen. Wellicht kun je wel minder zwaar trainen omdat de faciliteiten het niet toelaten, maar misschien is het ook wel té warm om überhaupt te gaan trainen. Je bent immers wel op vakantie en wees daarom niet te streng voor jezelf.

Tips hoe je kunt sporten tijdens de vakantie

Er zijn meerdere manieren hoe je aan je beweging kunt komen tijdens de vakantie. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgesomd. 

Tip 1: Actieve excursies

Er bestaan altijd wel actieve excursies die je kunt boeken op de plek van bestemming. Zo worden er vaak wandelexcursies georganiseerd, maar ook fietstochten, duiktours of hiketochten worden vaak wel op veel plekken aangeboden. Dankzij deze excursies kun je toch nog in beweging blijven.

Tip 2: Check of je kunt sporten in het verblijf

Of je nou in een hotel, huisje of appartement op vakantie bent: het kan zijn dat je ook in het verblijf zelf kunt sporten. Wellicht staan er wel fitnessapparaten waar je gebruik van kunt maken, of worden er bijvoorbeeld groepslessen gegeven zoals aquarobics. Daarnaast kun je natuurlijk ook de omgeving van jouw vakantieverblijf verkennen door te gaan wandelen, of door te gaan fietsen.

Tip 3: Vraag niet het uiterste van jezelf

Op vakantie is het sporten toch net iets anders zoals je gewend bent. Het is daarom goed om te onthouden dat je niet het uiterste van jezelf hoeft te vragen. Je bent immers op vakantie, en de vakantie is er ook om te relaxen en te genieten van het mooie weer en het gezelschap om je heen. In dat geval kun je een balans vinden in activiteiten en rust. En als je toch gaat sporten, kun je je sportsessie natuurlijk ook aanpassen qua intensiteit en duur. Daarna is het belangrijk om jezelf te belonen!

Veelgestelde vragen over sporten op vakantie

Is het belangrijk om tijdens vakanties te blijven sporten?

Ja, sporten tijdens vakanties heeft voordelen voor je gezondheid, energieniveaus en stressvermindering.

Wat zijn enkele geschikte activiteiten om te sporten tijdens een vakantie?

Actieve excursies, wandelen, fietsen, zwemmen en deelnemen aan groepsactiviteiten zijn goede opties.

Hoe kan ik mijn fitnessroutine aanpassen aan mijn vakantieplanning?

Wees flexibel en pas de duur en intensiteit van je trainingen aan. Kies activiteiten die passen bij je vakantieplannen.

Wat kan ik doen als er geen fitnessfaciliteiten beschikbaar zijn op mijn vakantiebestemming?

Maak gebruik van de natuurlijke omgeving, zoals wandelen, joggen of oefeningen doen in je accommodatie.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om te sporten tijdens mijn vakantie?

Vind een sportmaatje, houd een trainingsdagboek bij en beloon jezelf voor je inspanningen.

Hoe kan ik tijdgebrek en vermoeidheid overwinnen tijdens mijn vakantie?

Pas je trainingsroutine aan de beschikbare tijd en wees realistisch. Kies voor kortere maar intensievere workouts indien nodig. Onthoud overigens ook dat je op vakantie bent en dat plezier en ontspanning ook belangrijk zijn. 

Wat kan ik doen als ik op een strandvakantie ben en geen sportfaciliteiten beschikbaar heb?

Maak gebruik van het strand! Ga zwemmen in de zee, wandel of ren op het zand, of probeer strandactiviteiten zoals beachvolleybal.

Zijn er voordelen aan het ontdekken van nieuwe sporten en activiteiten tijdens mijn vakantie?

Ja, vakanties bieden een geweldige kans om nieuwe activiteiten en sporten uit te proberen die mogelijk op de bestemming beschikbaar zijn.

Hoe kan ik een balans vinden tussen rust en activiteit tijdens mijn vakantie?

Plan zowel momenten van ontspanning als sportieve activiteiten. Luister naar je lichaam en geef jezelf de tijd om te herstellen.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om te sporten als ik op een ontspannende vakantie ben?

Verander je perspectief en zie sporten als een manier om jezelf te verwennen. Geniet van de extra energie en het gevoel van welzijn dat het geeft.