Nordic walking: dit moet je weten voordat je met de sport begint

nordic walking

Nordic walking: het wandelen met de stokken. Nordic walking is een intensieve sport die veel mensen uitoefenen. Wat nordic walking precies is en wat je moet weten voordat je met de sport gaat beginnen, vertellen we je hieronder.

Wat is nordic walking?

Zoals net al werd benoemd, is nordic walking wandelen met stokken. Hiervoor gebruik je speciale nordic walking-stokken. Het is de bedoeling dat je een intensieve looppas aanhoudt, waarbij je de stokken ook gebruikt. Zo train je dus niet alleen je benen, je traint ook intensief het bovenlichaam. Nordic walking wordt weleens onderschat, maar eigenlijk is nordic walking een heel intensieve sport. Een echte full body work-out!

nordic walking tips

Voordelen van nordic walking

Nordic walking is een intensieve sport met veel voordelen. We sommen de voordelen van nordic walking hieronder voor je op.

Allereerst is nordic walking een ideale manier om je algehele gezondheid te verbeteren. Zo gebruik je met nordic walking namelijk ontzettend veel spieren: je brengt bijna je volledige lichaam in beweging. Je kunt nordic walking daarom ook zien als een goede vorm van cardio, aangezien je intensief beweegt. Je verbrandt er kilocalorieën mee en dat betekent dat je er ook gewicht mee kunt verliezen. Bovendien zal nordic walking er ook voor zorgen dat de spieren en botten worden aangesterkt. 

Nordic walking doe je vaak niet alleen. Je gaat vaak met een groepje op pad en legt samen een mooie wandeling af. Een groot voordeel van nordic walking is daarom ook dat je sociale contacten kunt leggen. 

Schaf deze uitrusting aan

Wanneer je zelf de voordelen van nordic walking wil gaan ontdekken, is het belangrijk dat je eerst de juiste uitrusting aanschaft. Ook moet je de juiste techniek aanhouden.

Allereerst is het belangrijk om nordic walking-stokken aan te schaffen. Zonder deze stokken kun je de sport namelijk niet uitoefenen. Het is belangrijk dat je goed let op de soort stokken die je wil aanschaffen. Zo moeten de stokken de juiste lengte hebben inclusief fijne handgrepen met lussen voor de polsen.

Daarnaast is het belangrijk om fijne wandelschoenen te scoren. Op deze schoenen kun je heel wat kilometers afleggen. Bovendien is het belangrijk dat je loopt in kleding die jij zelf fijn vindt.

Technieken

Het is goed dat je de basistechnieken van nordic walking beheerst. Zo moet je eerst een goede houding aanhouden met het wandelen zelf, waarbij je de voeten en benen altijd goed positioneert en een rechte rug aanhoudt. Bij nordic walking is het de bedoeling dat je je armen ook goed laat meebewegen. Zorg ervoor dat je altijd in tegenovergestelde richting beweegt: als je linkerbeen naar voren gaat, gaat je rechterarm ook naar voren. 

Zorg er ook voor dat je weet hoe je met de stokken om moet gaan. Zet de stok niet te ver naar voren, maar ook niet te ver naar achteren. Eigenlijk moet je de stok precies in het midden van de stap zetten.

Beginnen met nordic walking

Wanneer je wil gaan beginnen met nordic walking en de juiste uitrusting hebt aangeschaft, kan het sporten beginnen. Zo is het eerst belangrijk om van tevoren een goede warming up en na afloop een goede cooling down te doen.

Vervolgens kun je een geschikte locatie vinden waar je nordic walking kunt gaan uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi bosgebied. Weet je niet precies hoe je nordic walking moet doen? Dan kun je een aantal lessen nemen om de technieken onder de knie te krijgen. Vervolgens kun je de intensiteit en duur steeds meer opbouwen.

Veelgestelde vragen over nordic walking

Wat is nordic walking?

Nordic walking is een vorm van wandelen waarbij speciale wandelstokken worden gebruikt om het bovenlichaam actief te betrekken bij de beweging.

Wat zijn de voordelen van nordic walking ten opzichte van gewoon wandelen?

Nordic walking biedt een hogere intensiteitstraining, versterkt spieren in het hele lichaam, verhoogt de calorieverbranding en verbetert de cardiovasculaire conditie.

Heb ik speciale uitrusting nodig voor nordic walking?

Ja, je hebt speciale nordic walking-stokken nodig die zijn afgestemd op je lengte en loopstijl. Comfortabele wandelschoenen en geschikte kleding zijn ook belangrijk.

Is nordic walking geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen?

Ja, nordic walking is een lage-impactactiviteit die minder druk op de gewrichten uitoefent dan bijvoorbeeld hardlopen. Het kan zelfs helpen bij het verminderen van gewrichtspijn.

Hoe leer ik de juiste techniek voor nordic walking?

Het is raadzaam om een instructeur te raadplegen voor het aanleren van de juiste techniek, die onder andere de juiste houding, het gebruik van de stokken en de coördinatie omvat.

Kan ik nordic walking doen als ik een beginner ben?

Ja, nordic walking is geschikt voor beginners. Het is belangrijk om rustig te beginnen, met een lage intensiteit en geleidelijk aan de duur en intensiteit op te bouwen.

Kan ik nordic walking binnen doen?

Nordic walking wordt meestal buiten beoefend, omdat het specifiek is ontworpen om de natuurlijke beweging van wandelen te simuleren. Buiten lopen biedt ook de voordelen van frisse lucht en een veranderend landschap.

Is nordic walking geschikt voor alle leeftijden?

Ja, nordic walking is geschikt voor alle leeftijden, van jongvolwassenen tot senioren. Het kan worden aangepast aan individuele behoeften en conditieniveaus.

Kan ik nordic walking combineren met andere sporten of fitnessactiviteiten?

Ja, nordic walking kan worden gecombineerd met andere activiteiten, zoals krachttraining, yoga of zwemmen, om een gevarieerd trainingsprogramma te creëren.

Hoe vaak moet ik nordic walking doen om resultaten te zien?

Voor optimale resultaten wordt aanbevolen om twee tot drie keer per week gedurende minimaal 30 minuten nordic walking te doen. Echter, elke vorm van lichaamsbeweging is beter dan geen beweging, dus doe wat haalbaar is voor jou.