Alles over shorttrack

schaatsers

Als je de Olympische Spelen weleens hebt gekeken, dan ben je vast wel bekend met de sport shorttrack. Shorttrack is onder schaatsers een hele bekende sport en het is ook echt heel spannend om aan te zien. De sport zit echter wat complex in elkaar en is heel anders dan gewoon wedstrijdschaatsen. Hieronder lees je alles over deze sport en wat je nodig hebt om het zelf te kunnen.

De sport uitgelegd

Allereerst is het goed om te beginnen met de sport zelf, shorttrack is een vorm van schaatsen, alleen wordt het anders gedaan. Zo is de baan van het shorttrack een stukje kleiner dan schaatsen en gaat het hierom echt om snelheid. Bij schaatsen schaats je meestal tegen een ander persoon, natuurlijk gaat het altijd om tijd. Bij shorttrack speel je met alle deelnemers en is het van belang dat je als eerste over de finishlijn komt. Zo moet je een aantal rondes rijden en zorgen dat je de tegenstanders inhaalt en dat je op die manier kunt winnen. Shorttrack gaat over een korte baan en het is gewoonlijk dat je in de bochten stabiliteit krijgt door middel van je hand op het ijs. Het is een spannende sport met boordevol acties in korte tijd.

De afstanden

Shorttrack kan op verschillende manieren gereden worden, hiermee bedoelen we dat er verschillende afstanden gereden kunnen worden. Ook bestaat er een estafette in deze sport waar je aan deel kunt nemen. Zo moeten er tijdens de estafette een paar rondes per persoon gereden worden en op die manier moet de laatste van je ploeg als eerste over de finish weten te komen. 

Als je individueel racet in een shorttrackwedstrijd, dan heb je drie verschillende afstanden die je kunt gaan rijden. Zo heb je de vijfhonderd meter, deze afstand bestaat uit 4.5 rondes die gereden moeten worden op de baan. Daarnaast heb je ook de duizend meter, die bestaat uit maar liefst negen rondes. Als laatste kun je ook de 1500 meter rijden met shorttrack, deze afstand wordt gereden in maar liefst 13,5 rondes. Het is dus een intensieve sport met veel verschillende manieren.

shorttrack

Wat heb je nodig om aan shorttrack mee te kunnen doen?

Als laatste is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat je in huis moet halen om deze sport te kunnen uitoefenen. Zo is het handig om te beginnen bij de juiste schaatsen vinden. Er zijn speciale shorttrack schaatsen die je kunt gebruiken om deze sport te kunnen doen. Deze schaatsen bieden veel meer stevigheid, dit is handig aangezien er veel druk op je enkel komt met deze sport. Daarnaast moet je ook gebruikmaken van een helm om je val te breken. Ook is een goed schaatspak echt van belang, op die manier blijft de temperatuur in je lichaam op orde en kun je met een gerust hart gaan schaatsen. Als laatste wordt er ook gebruikgemaakt van een bril, de wind komt dan niet in je ogen. Met shorttrack worden er namelijk hoge snelheden behaald. Daarom is het van belang dat je goed bent voorbereid op alles!

Veelgestelde vragen over shorttrack

Wat is shorttrack?

Shorttrack is een schaatssport waarbij schaatsers in een ijsovaal met een lengte van 111,12 meter racen op hoge snelheid en scherpe bochten maken.

Hoe verschilt shorttrack van langebaanschaatsen?

Het belangrijkste verschil is de lengte van het ijsbaan en het feit dat shorttrack plaatsvindt op een kortere baan met korte bochten, terwijl langebaanschaatsen op een veel langere en rechtere baan wordt beoefend.

Wat zijn de standaardafstanden in shorttrack?

De standaardafstanden voor shorttrack zijn 500 meter, 1000 meter en 1500 meter, zowel voor mannen als voor vrouwen. Er zijn ook estafette-evenementen over 3000 meter voor vrouwen en 5000 meter voor mannen.

Welke uitrusting dragen shorttrack-schaatsers?

Shorttrack-schaatsers dragen speciale schaatsen met een korte ijzer, een helm, handschoenen, en beschermende kleding zoals snijvaste pakken en scheenbeschermers.

Hoe worden shorttrack-wedstrijden beoordeeld?

Shorttrack-wedstrijden worden beoordeeld op basis van de volgorde waarin schaatsers de finishlijn passeren. Het kan echter ook gebeuren dat schaatsers gediskwalificeerd worden vanwege onreglementair gedrag, zoals obstructie of duwen.

Wat is de Superfinale bij shorttrack?

De Superfinale is een extra race die wordt gehouden in sommige shorttrack-evenementen. Het is een eliminatierace waarin de winnaar de uiteindelijke kampioen wordt.

Hoe trainen shorttrack-schaatsers?

Shorttrack-schaatsers trainen intensief om kracht, snelheid en behendigheid te ontwikkelen. Dit omvat zowel on-ice als off-ice training, inclusief cardiovasculaire oefeningen, krachttraining en schaatstechniek.

Welke landen zijn sterk in shorttrack?

Traditioneel sterke landen in shorttrack zijn onder andere Zuid-Korea, China, Canada, Nederland en de Verenigde Staten.

Hoe zit het met shorttrack in de Olympische Spelen?

Shorttrack is een Olympische sport en wordt beoefend tijdens de Winter Olympische Spelen. Het omvat verschillende individuele en estafette-evenementen.

Is shorttrack een gevaarlijke sport?

Shorttrack kan gevaarlijk zijn vanwege de hoge snelheden en de nauwe bochten, wat kan leiden tot valpartijen en botsingen. Daarom dragen schaatsers beschermende uitrusting en wordt de veiligheid tijdens de wedstrijden strikt gecontroleerd.