De eerste keer skiën: met deze handleiding bereid je je voor

eerste keer skiën

Ieder jaar kijken talloze mensen weer uit naar het winterseizoen, want dan kunnen mensen weer op skivakantie. Veel mensen zijn er dol op om te sjezen door de sneeuw met de hoogste snelheden. Staat binnenkort ook jouw eerste skivakantie op de planning? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, die we hieronder voor je zullen uitlichten.

Denk aan uitrusting en kleding

Het eerste recept voor een skivakantie is natuurlijk de uitrusting. Zonder ski’s kun je niet gaan skiën. Je kunt de ski-uitrusting kopen, maar dit kun je ook huren op de plek van bestemming. Altijd zijn er wel tentjes waar je ski’s, skischoenen en skistokken kunt huren. Het is wel een tip om dit van tevoren te doen, zodat je niet lang hoeft te wachten en dat je zeker weet dat er bij die verhuurder nog wel ski’s beschikbaar zijn.

Ook is warme kleding erg prettig. Denk daarbij aan thermokleding, die je beschermt tegen de kou en de wind. Daarnaast is een skibroek ook zeker belangrijk: deze zorgt ervoor dat je warm blijft en niet nat wordt van de sneeuw. Datzelfde geldt ook voor een ski-jas. Houd je handen ook warm met waterdichte handschoenen en zorg ervoor dat je hoofd beschermd wordt met een skihelm.

skiën eerste keer

Basisvaardigheden en techniek 

Als je nog nooit op ski’s hebt gestaan en dus ook nog nooit skischoenen hebt gedragen, is dit zeker een kwestie van wennen. Deze schoenen lopen niet zozeer prettig en laten je een beetje naar voren doen leunen. Bovendien is het ook belangrijk om kennis te maken met de ski’s en hoe je hierop moet voortbewegen, met behulp van stokken. Zo moet je je evenwicht zien te houden en moet je weten hoe je moet remmen, of vaart moet maken. Dit kun je het beste doen bij een skiles met een professionele skileraar, die de beste technieken aan je kan uitleggen. Je kunt een privéles boeken, maar je kunt ook in een groep een les volgen.

Veiligheid op de piste

Het is ook zeker belangrijk om rekening te houden met je eigen, maar ook met andermans veiligheid. Op de piste moet je namelijk rekening houden met de andere skiërs en deze wil je niet omver skiën – en jij wil natuurlijk ook niet omver geskied worden. Het is daarom goed om altijd beschermende kleding te dragen, zoals een skihelm en een skibril. Daarnaast is het ook goed om je bewust te zijn van de skiregels en hoe je weet hoe je moet omgaan in noodsituaties.

Bereid je ook fysiek voor op het skiën

Je kunt jouw lichaam fysiek voorbereiden op het skiën. Werk bijvoorbeeld al ver van tevoren aan je conditie, zodat je het skiën makkelijker kunt volhouden. Ook is het goed om aan krachttraining te doen, want je spieren zullen ook wat van je verwachten terwijl je op de ski’s staat. Daarnaast is het ook goed om je lichaam flexibeler te maken en mobiliteitsoefeningen uit te voeren. 

Praktische tips voor het skiën

Als je voor de eerste keer gaat skiën, is het belangrijk om ook na te denken over het praktische aspect. Zo moet je er bijvoorbeeld niet vanuit gaan dat je al meteen weg kunt skiën, zonder enige ervaring. Het is daarom goed om een skischool te overwegen, waar je skilessen kunt geven en waar je een goede begeleiding krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende geduld en doorzettingsvermogen te hebben: het leren van skiën gaat met ups en downs.

Genieten van de ervaring

Het allerbelangrijkste: probeer te genieten van de ervaring. Kijk om je heen en geniet van de bergen en de natuur om je heen. Vier de prestaties die je hebt behaald en geniet van de mensen om je heen. Het is immers vakantie!

Veelgestelde vragen over voor het eerst skiën

Wat moet ik dragen als ik ga skiën voor de eerste keer?

Draag warme, waterdichte kleding in lagen, inclusief een ski-jas, skibroek, thermische onderkleding, handschoenen en een skibril.

Moet ik mijn eigen ski-uitrusting kopen of huren?

Voor beginners is het meestal beter om ski-uitrusting te huren. Dit is kosteneffectiever en geeft je de kans om te ontdekken welke uitrusting het beste bij je past.

Hoe kan ik me fysiek voorbereiden op skiën?

Werk aan je uithoudingsvermogen, spierkracht en flexibiliteit. Cardio-oefeningen en beenversterkende oefeningen zijn nuttig.

Moet ik lessen nemen voordat ik ga skiën?

Ja, het is sterk aanbevolen om lessen te nemen bij een ervaren ski-instructeur om de basisvaardigheden te leren en ongelukken te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste skitechnieken voor beginners?

Leer de basisvaardigheden zoals ploegen (pizza-punt), parallel skiën en bochten maken.

Heb ik speciale skikleding nodig voor mijn eerste keer skiën?

Hoewel speciale skikleding handig is, kun je ook normale winterkleding dragen, zolang het maar warm en waterdicht is.

Zijn er veiligheidsmaatregelen die ik moet kennen?

Leer de skiregels en draag altijd een helm voor je veiligheid.

Wat moet ik meenemen op de skipiste?

Zorg voor essentiële items zoals zonnebrandcrème, lippenbalsem, een skipas, water en snacks.

Hoe kies ik de juiste skibestemming voor beginners?

Kies een skigebied met speciale pistes voor beginners en goede skischolen.

Wat moet ik doen als ik val tijdens het skiën?

Blijf kalm, sta op de juiste manier op en zoek hulp als dat nodig is. Valpartijen zijn normaal, vooral voor beginners.