Hoe gebruik je je snorkelmasker correct: een stap-voor-stap handleiding

snorkelmasker gebruiken

Iedereen die weleens heeft gesnorkeld, kan beamen dat dit een fantastische ervaring is geweest. Vaak geldt ook: als je eenmaal hebt gesnorkeld, wil je niets anders! En voor een nog betere snorkelervaring, kun je eens een snorkelmasker aanschaffen. Hoe je deze gebruikt lees je hieronder in de stappen.

Stap 1. Vakantie boeken!

Natuurlijk kun je snorkelen in Nederland, maar de kans dat je iets ziet is vrij klein. Om jouw snorkelmasker te kunnen gebruiken moet je eigenlijk naar een van de beste locaties op vakantie gaan, zodat je optimaal kunt genieten van de onderwaterwereld. De meest bekende snorkellocaties zijn Egypte, Australië en Bonaire. En wanneer je het iets dichterbij wil opzoeken, zijn Malta, Cyprus, Kroatië en Griekenland goede plekken om te kunnen snorkelen met het beste snorkelmasker.

Stap 2. Koffers inpakken

Is de vakantie geboekt? Dan is het tijd om de koffers in te pakken. Natuurlijk is het belangrijk om jouw snorkelmasker ook mee te nemen. Vergeet daarnaast ook niet jouw zwemoutfit en eventuele flippers of waterschoenen.

Stap 3. Op plek van bestemming gaan snorkelen met het snorkelmasker

Wanneer je van plan bent om te gaan snorkelen met jouw snorkelmasker, is het allereerst belangrijk om te weten hoe zo’n masker werkt. Een snorkelmasker is namelijk letterlijk een masker dat je over je gezicht moet trekken. Aan de bovenkant van het snorkelmasker zit een luchtpijp, zodat je gewoon kunt ademen als je drijft aan het wateroppervlak. Het fijne van een snorkelmasker is dat je ook gewoon door je neus kunt ademen – vooral prettig voor diegene die niet goed met een ‘gewone’ snorkel om kan gaan.

snorkelmasker handleiding

Trek het snorkelmasker over je gezicht en trek waar nodig de elastieken aan, zodat het snorkelmasker goed aansluit op het gezicht. Het is hierbij belangrijk dat de siliconen binnenkant goed om jouw gezicht aansluit. Vervolgens kun je boven water nog een keertje oefenen met ademen. Ga vervolgens het water in en blijf drijven aan het wateroppervlak. Je zult merken dat je gewoon kunt blijven ademen. Houd er rekening mee dat je niet onder water kunt gaan met dit snorkelmasker. Wil je wel graag onder water? Kies dan voor een gewone snorkel.

Het fijne van een snorkelmasker is dat deze niet gauw zal beslaan. Beslaat het snorkelmasker alsnog? Dan is daar een handig trucje voor. Doe het snorkelmasker af en spuug op de binnenkant van het masker. Wrijf dit uit en trek het snorkelmasker weer over je hoofd. Voilà, het snorkelmasker zal niet meer beslaan.

Stap 4. Genieten van al het moois om je heen

Het gebruiken van een snorkelmasker kan eigenlijk niet gauw fout gaan zolang je aan het wateroppervlak blijft. De enige stap die nu nog op je te wachten staat, is genieten van al het moois om je heen. Ga snorkelen met het snorkelmasker en dobber rustig aan het wateroppervlak, terwijl de vissen onder je doorzwemmen. 

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij het kopen van een snorkelmasker?

Het is belangrijk om allereerst te kijken naar de maat van het snorkelmasker. Het masker moet namelijk wel goed aansluiten op het gezicht. Bovendien kun je ook nog kijken naar de prijs.

Kun je door je neus ademen met een snorkelmasker?

Je kunt door zowel je neus als mond ademen met een snorkelmasker.

Hoe draag je een snorkelmasker?

Trek het snorkelmasker over het gezicht en zorg ervoor dat de elastieken aan de achterkant strak genoeg zitten. Bovendien is het belangrijk dat de rubberen binnenkant ook goed aansluit.