De veiligheid van snorkelmaskers: hoe voorkom je onderwaterongelukken?

veiligheid snorkelmasker

Heb jij een vakantie geboekt waar jij jouw snorkelmasker kunt uitproberen? Dan kun je er wel van uitgaan dat dat een onvergetelijke vakantie gaat worden. Snorkelen wordt door veel mensen namelijk gezien als een leuke en ontspannen activiteit. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken als je gaat snorkelen met je snorkelmasker om onderwaterongelukken te voorkomen. Hieronder praten we je bij.

Een snorkelmasker, wat is eigenlijk?

Als je gaat snorkelen kun je een snorkelset aanschaffen, maar ook een snorkelmasker. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen deze twee opties. Zo is een snorkelset een duikbril met een snorkel. Dit is waarschijnlijk de snorkel die je kent, waarbij je met behulp van een tuit onder water kunt blijven ademen via de mond. Een snorkelmasker zorgt er ook voor dat je onder water kunt ademen. Het grote verschil is dat je met een snorkelmasker ook door je neus kunt ademen, naast je mond. Bovendien is een snorkelmasker één geheel: je hebt dus niet meer te maken met een tuit waardoor je moet gaan ademen. Lijkt een snorkelmasker jou wel wat? Ga dan op zoek naar het ideale snorkelmasker door te kijken in deze lijst van beste snorkelmaskers

veiligheid snorkelmaskers

Snorkelen met een snorkelmasker: hier kun je op letten

Wanneer je het beste snorkelmasker hebt aangeschaft, kun je er natuurlijk van uitgaan dat dit een snorkelmasker is van hoge kwaliteit. Toch is het wel belangrijk om ook goed met dit masker om te gaan. Zo kent het gebruik van een snorkelmasker wel een aantal aandachtspunten. We zetten het voor je neer.

1. Ga niet onder water met een snorkelmasker

Wil je graag onder water zwemmen, om bijvoorbeeld het koraal van dichterbij te kunnen bekijken? Dan kun je beter kiezen voor een ‘gewone’ snorkelset, met een losse bril en losse snorkel. Onder water zwemmen met een snorkelmasker kan namelijk gevaarlijk zijn: de luchtdruk kan namelijk te groot worden. Blijf daarom altijd zwemmen aan het wateroppervlak als je gaat snorkelen met een snorkelmasker.

2. Zorg ervoor dat je genoeg kunt zien

Natuurlijk wil je alle vissen kunnen spotten, maar het is ook belangrijk dat je de rest om je heen goed kunt zien. Je wil natuurlijk niet tegen een andere zwemmer of bijvoorbeeld een rots aanbotsen. Zorg er daarom voor dat je altijd goed om je heen kijkt en dat je de glasplaat van het snorkelmasker altijd schoonhoudt. Het fijne van een snorkelmasker is dat de kans kleiner is dat de binnenkant zal beslaan, wat vaak wel het geval is bij een gewone snorkelset. Beslaat de binnenkant van het snorkelmasker alsnog? Een beetje spuug op de binnenkant van het snorkelmasker doet wonderen.

3. Koop de juiste maat van het snorkelmasker

Heb je nog geen geschikt snorkelmasker gevonden? Dan is het belangrijk om te letten op de maat van het snorkelmasker. Het snorkelmasker moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Meet daarom van tevoren het hoofd op, zodat je het snorkelmasker in de juiste maat koopt. Bovendien kun je het snorkelmasker vaak ook nog verstellen met de elastieken.

4. Ga altijd samen snorkelen

Het is verstandig om altijd samen met iemand te gaan snorkelen, of om ervoor te zorgen dat er iemand kan toekijken vanaf de kust. Mocht je namelijk wel te ver afdwalen door bijvoorbeeld een sterke stroming, dan kan er hulp worden ingeschakeld.

5. Raak nooit iets aan onder water

Het is goed om te benoemen dat je nooit iets mag aanraken onder water. Denk bijvoorbeeld aan koraal, dat over het algemeen echt niet mag worden aangeraakt. Let bovendien ook goed op waar je op de bodem gaat staan: er kan namelijk zomaar een zee-egel onder je voeten drijven. Draag daarom ook altijd waterschoenen.

Veelgestelde vragen

Is het zwemmen met een snorkelmasker veilig?

Zwemmen met een snorkelmasker is veilig, zolang je aan het wateroppervlak blijft.

Waarom een snorkelmasker aanschaffen?

Een snorkelmasker is ideaal, aangezien je gewoon kunt ademen door je neus en mond. Je hoeft geen snorkel in je mond te hebben.

Hoe leer je snorkelen?

Het is belangrijk om eerst het ademen onder de knie te krijgen. Met een snorkelmasker kun je gewoon blijven ademen door je neus. Leer ook hoe je het snorkelmasker eenvoudig kunt aantrekken.