Als je het over roller derby hebt, zie je waarschijnlijk de sport voor je waarbij voornamelijk vrouwen achter elkaar aansjezen op rolschaatsen op een ovale baan. Roller derby is daarnaast een fanatieke sport waarbij er punten moeten worden gescoord om te kunnen winnen van de tegenstander. Wat je moet weten over de sport roller derby, vertellen we je hieronder in de blog.
De oorsprong van roller derby
Roller derby bestaat al jarenlang. Zo kunnen we tientallen jaren teruggaan in de tijd als we het hebben over de oorsprong van de sport. Vroeger gingen ze namelijk ook skatewedstrijden organiseren waarbij mensen tientallen rondjes achter elkaar moesten skaten totdat ze niet meer konden. Toch werd de sport pas leuk gevonden door de toeschouwers, als de skaters tegen elkaar aan gingen beuken en dat was het moment waar roller derby was ontstaan.
De populariteit daalde overigens wel weer en meerdere mensen deden een poging om roller derby in stand te houden. Zo werd van roller derby onder andere een ware show gemaakt, wat ook niet helemaal in de smaak viel. Vervolgens kwamen voornamelijk vrouwen om de hoek kijken die aan roller derby gingen doen. Vandaag de dag spelen nog steeds voornamelijk vrouwen mee aan roller derby, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook mannelijke deelnemers.
Speelveld en uitrusting van roller derby
Roller derby wordt gespeeld op een ovaal veld, waarbij de spelers rollerskates dragen. Ook zijn een helm, kniebeschermers en elleboogbeschermers geen overbodige luxe bij deze sport, aangezien de kans zeker aanwezig is dat je omver wordt gebeukt.
De teams bestaan uit vijf spelers waarbij er een de jammer is en de andere vier spelers de blockers. De blockers moeten de jammer van het andere team zien tegen te houden, aangezien de jammer de spelers van het andere team moet zien in te halen.
Spelregels van roller derby
Het spel van roller derby bestaat uit een aantal basisprincipes. Zo duurt een spel van roller derby een uur lang, verdeeld in twee helften. Vervolgens wordt er gesproken over jams die twee minuten duren, waarbij telkens de spelers opnieuw in de startblokken moeten staan. Het gaat hierbij om vijf spelers, waarvan een de jammer is en de andere vier de blockers. De jammer moet de punten zien te scoren door de tegenstanders in te halen, maar dit gebeurt pas bij de tweede keer. Wanneer het de tweede keer lukt om de tegenstanders in te halen, kan de jammer een punt halen per ingehaalde speler. Het team dat de meeste punten heeft gehaald in een uur, heeft de wedstrijd gewonnen.
Het is gebruikelijk om bij roller derby de andere spelers aan te raken en desnoods omver te duwen. De jammer moet namelijk door de blockers heen zien te komen – en de blockers moeten de jammer natuurlijk tegenhouden – en daarbij mogen de spelers elkaar aanraken. Hier zitten natuurlijk wel regels aan verbonden: zo mogen de spelers elkaar niet aanraken met de handen en ellebogen.
Veelgestelde vragen over de sport roller derby
Roller derby is een contactsport op rolschaatsen, gespeeld door twee teams op een ovale baan. De jammer moet punten behalen door spelers van het andere team in te halen.
Elk roller derby-team heeft normaal gesproken vijf spelers op de baan tegelijk: vier blokkers en één jammer.
De jammer is verantwoordelijk voor het scoren van punten. Ze proberen door de verdediging van het andere team te breken en rond de baan te racen om punten te scoren.
Roller derby-wedstrijden worden meestal gespeeld in twee helften van elk 30 minuten, met onderbrekingen tussen de helften.
De basisregels van roller derby omvatten het blokkeren van tegenstanders met schouders, heupen en billen, terwijl ellebogen en trappen verboden zijn. Er zijn ook regels voor het inwisselen van de jammerstatus en punten scoren.
Ja, roller derby is zeer fysiek veeleisend. Spelers moeten sterk en wendbaar zijn om te kunnen presteren.
Roller derby staat open voor mensen van alle geslachten en achtergronden. Er zijn recreatieve en competitieve leagues over de hele wereld.
Basisuitrusting omvat rolschaatsen, knie- en elleboogbeschermers, een helm en een mondbeschermer. Veel spelers dragen ook polsbeschermers en heupbeschermers.
Om een roller derby-scheidsrechter of official te worden, kun je je aanmelden bij je lokale league en deelnemen aan trainingsprogramma’s en certificeringsprocessen.
Publiek en supporters spelen een cruciale rol bij roller derby door de sfeer te creëren, teams aan te moedigen en de sport te promoten. Roller derby heeft een sterke gemeenschapsbetrokkenheid.
Leave a Reply
View Comments