Hulp nodig bij het kiezen van de juiste skates? Hier 4 tips

skates kiezen

Skeeleren is een leuke activiteit om op een zwoele zomeravond te doen. Je begeeft je in de buitenlucht en het is ook nog eens supergezond voor je. Wil jij ook om diezelfde redenen gaan beginnen met skeeleren? In dat geval heb je skates nodig. We geven je hieronder een aantal tips hoe je de juiste skates kunt vinden.

Tip 1: Ken je niveau en doelen

Allereerst is het goed om naar je eigen skeelerprestaties te kijken. Ben je net een beginneling, of kun je je al aardig uit de voeten komen op de skeelers? Het niveau waarop je nu skeelert is namelijk bepalend voor de skeelers die je uit gaat zoeken. Bovendien is het ook belangrijk om te bepalen wat je doel is: wil je gewoon op dit niveau blijven skeeleren, of wil je je skeelerprestaties in de loop van de tijd verbeteren? 

skeelers kiezen

Tip 2: Kies het juiste type skates

Er zijn verschillende soorten skates te vinden. Het is goed om je hierin te verdiepen, want zo wordt de keuze een stuk makkelijker gemaakt.

  • Fitness skates: De fitness skates zijn de skeelers zoals we ze kennen. Wanneer je gewoon voor de lol een rondje wil skeeleren, zijn deze skeelers ideaal. Maar ook wanneer je jouw skeelerprestaties naar een hoger level wil tillen, kunnen deze skeelers goed van pas komen.
  • Agressive inline skates: Wil je voornamelijk stunts uitvoeren terwijl je aan het skaten bent? In dat geval kun je agressive inline skates nemen. Deze skates zijn flexibel en stevig tegelijkertijd.
  • Speed skates: Speed skates zijn eigenlijk skeelers, maar dan de skeelers zonder de laars. Je kunt het zien als een lage schoen met daaronder drie of vier wielen. En zoals de naam van deze skeelers al doet vermoeden: je kunt enorme snelheden behalen met speed skates.
  • Rolschaatsen: De retro skeelers worden ook wel rolschaatsen genoemd. Rolschaatsen zijn leuk om op te bewegen, maar niet zozeer om een enorme snelheid te maken. 

Tip 3: Pasvorm en comfort

Wanneer je een goede skeeler hebt gevonden, is het belangrijk om te kijken naar de pasvorm en het comfort. Je moet er immers wel kilometerslang op kunnen skeeleren. De skeelers moeten niet te los, maar ook niet te strak zitten. Je hebt de juiste maat als er nog een kleine ruimte overblijft tussen de skeeler en jouw voet. Ook moeten de skeelers voldoende ondersteuning bieden. Je kunt ook kijken naar de wijze waarop de skates bevestigd moeten worden: zijn dat veters, klittenband of een andere bevestiging? Door middel van de bevestiging kun je de skates een stukje losser maken, of juist strakker aantrekken.

Tip 4: Kwaliteit

De skates moeten van goede kwaliteit zijn voorzien. Zo kun je in jouw zoektocht naar de juiste skates bijvoorbeeld kijken naar de stevigheid van het materiaal. De skates moeten namelijk niet kapotgaan als je een keertje bent gevallen, maar in plaats daarvan wil je er jarenlang van kunnen genieten. De bovenstaande tips kun je daarom in je achterhoofd houden om de juiste skates te vinden.

Veelgestelde vragen over het kiezen van de juiste skates

Welk type skates is het meest geschikt voor beginners?

Voor beginners zijn fitness skates ideaal vanwege hun stabiliteit en comfortabele pasvorm.

Hoe bepaal ik de juiste maat skates voor mijn voeten?

Het is belangrijk om de maattabel van de fabrikant te raadplegen en je voeten te meten volgens de instructies. Deze metingen helpen je de juiste maat skates te kiezen.

Moet ik speciale wielen kiezen op basis van mijn skateactiviteit?

Ja, de keuze van de wielen hangt af van het soort skateactiviteit. Hardere wielen zijn geschikt voor snelheid en gladde oppervlakken, terwijl zachtere wielen meer grip bieden op ruwere ondergronden.

Zijn duurdere skates altijd beter van kwaliteit?

Niet altijd. Hoewel duurdere skates vaak van hogere kwaliteit zijn, is het belangrijk om ook naar specifieke kenmerken, pasvorm en je eigen behoeften te kijken bij het maken van een keuze.

Hoe belangrijk is het om skates te passen voordat ik ze koop?

Het passen van skates is essentieel, omdat het je helpt de juiste maat en pasvorm te beoordelen. Het voorkomt ook ongemak en blessures tijdens het skaten.

Moet ik beschermende uitrusting kopen bij het kiezen van skates?

Ja, het is sterk aanbevolen om beschermende uitrusting te dragen, zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers, om letsel te voorkomen tijdens het skeeleren.

Hoe kan ik de levensduur van mijn skates verlengen?

Regelmatig onderhoud is belangrijk. Houd de wielen schoon, vervang versleten onderdelen en bewaar de skates op een droge plaats om roest en schade te voorkomen.

Is het mogelijk om skates online te kopen zonder ze eerst te passen?

Hoewel het passen van skeelers de voorkeur heeft, kun je online skeelers kopen als je vertrouwd bent met de maat en specificaties van het model. Zorg ervoor dat de verkoper een retourbeleid heeft, mocht de maat toch niet goed zijn.

Welke soorten ondergronden zijn geschikt voor verschillende types skates?

Fitness-skates zijn geschikt voor geasfalteerde wegen en parken, terwijl speed-skates vooral bedoeld zijn voor gladde oppervlakken en langeafstandsritten. Agressieve skates zijn ontworpen voor skateparken en stunts.

Hoe lang gaan skates gemiddeld mee?

De levensduur van skates hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen gaan goed onderhouden skates enkele jaren mee voordat ze mogelijk moeten worden vervangen.