Skydiven: dit moet je weten over de sport

skydiven

Op enorme hoogte uit een vliegtuig springen, om vervolgens door de lucht te zweven met behulp van een parachute: skydiven is al jaren op rij een populaire sport. Vooral de adrenalinekick die skydiven teweegbrengt is voor veel mensen onbeschrijflijk. In de onderstaande blog lees je meer over deze sport.

Wat is skydiven?

Als je gaat skydiven, spring je uit een vliegtuig waardoor je eerst in een vrije val belandt. Pas na enkele seconden of zelfs minuten wordt de parachute geopend. Vervolgens zweef je nog enkele minuten in de lucht en landt je zachtjes op de aardbodem. 

Skydiven wordt nog weleens door elkaar gehaald met parachutespringen: dat is logisch, want beide sporten lijken op elkaar. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen de twee sporten. Bij parachutespringen gaat de parachute vrijwel gelijk open na het springen, terwijl je bij skydiven hoger vliegt – op zo’n drie, vier of vijf kilometer – en dus langer in een vrije val zit.

Oorsprong van skydiven

Zoals net al kort werd benoemd is het al jarenlang populair om te skydiven. Jaren geleden gingen mensen al skydiven. Deze mensen sprongen overigens niet uit een vliegtuig, maar uit een luchtballon. Vervolgens werd het springen met een parachute steeds gebruikelijker onder de militairen. Daarna gingen steeds meer mensen skydiven als sport, maar ook met recreatieve doeleinden.

Soorten skydiving disciplines

Er zijn verschillende soorten skydiving disciplines. Hieronder sommen we een aantal disciplines voor je op.

1. Formatiespringen

Zoals de naam van de discipline al waarschijnlijk doet vermoeden, gaan skydivers die gaan formatiespringen, springen in formatie. Skydivers springen uit het vliegtuig dicht bij elkaar, zodat ze in de lucht een formatie kunnen vormen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een ster in de lucht, waarbij de lichamen van de parachutisten een ster vormen. Binnen het formatiespringen bestaan ook nog verschillende onderdelen.

2. Wingsuit

Een wingsuit is een pak dat je draagt met zogenoemde ‘’wings’’, oftewel vleugels. Met een wingsuit kun je bovendien vliegen in de vrije val, zodat je nog langer kunt genieten van dit moment. 

3. Swooping

Een ander discipline binnen de skydive-wereld is swooping. Met swooping gaat de parachutist in een razendsnel tempo naar beneden, om daar met behulp van scherpe bochten een parcours af te leggen.

4. Freestyle 

Met freestyle skydiven worden er verschillende acrobatische kunstjes en houdingen aangehouden in de vrije val.

5. Skysurfing

Heb je weleens gehoord van de discipline ‘skysurfing’? Met skysurfing springt een skydiver met een surfbord uit het vliegtuig. Dit bord zit vast aan de voeten en met behulp van het bord kan de skydiver surfen over de wind – wat overigens wel veel oefening vereist.

Veiligheid en training

Bij skydiven staat veiligheid voorop. Zo moet je beschikken over essentiële uitrusting, zoals een helm, een harnas, een bril en niet te vergeten: een parachute én een noodparachute. Bovendien is training ook van groot belang om het skydiven onder de knie te krijgen. Zo moet je natuurlijk weten op welk moment je moet springen, op welk moment je de parachute moet uitklappen, hoe je moet landen en hoe je de parachute op een veilige manier kunt opvouwen en kunt opbergen. Daarnaast is het belangrijk dat de skydiver aan de veiligheidsprocedures en -protocollen voldoet en deze ook naleeft. 

Mentale aspecten van skydiven

Bij skydiven komt niet alleen de adrenalinekick om de hoek kijken, er gaat ook heel wat aan vooraf. Denk bijvoorbeeld maar aan de mentale aspecten zoals de spanning, angst en prestatiedruk. Vooral als je voor de eerste keer gaat skydiven, bijvoorbeeld met een tandemsprong, is het logisch dat je angst en spanning ervaart. Hoe je met deze gevoelens omgaat voor het skydiven, verschilt natuurlijk per persoon. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en te vertrouwen op de tandemmaster waar je mee springt. 

Populaire skydiving bestemmingen

Overal ter wereld wordt er geskydived en een aantal plekken zijn zeker noemenswaardig, waarbij je kunt genieten van een adembenemende sprong. Zo kun je bijvoorbeeld skydiven boven de Mount Everest, Hawaii, Dubai of Namibië. Wil je toch liever dichtbij huis springen? Dan kun je bijvoorbeeld boven Hoogeveen, Texel of Zeeland springen.

skydiven

Veelgestelde vragen over skydiven

Hoe veilig is skydiven?

Skydiven kan veilig zijn als je getraind bent en veiligheidsprocedures volgt.

Hoe hoog spring je normaal gesproken uit een vliegtuig tijdens een skydive?

De meeste sprongen gebeuren op hoogtes van 3.000 tot 4.000 meter.

Hoe lang duurt een gemiddelde skydive?

Een skydive duurt meestal ongeveer 5 tot 7 minuten, inclusief vrije val een vrije val van ongeveer 30 seconden en een parachuteafdaling.

Heb je een speciale training nodig om te skydiven?

Ja, skydivers moeten uitgebreide training volgen en certificaten behalen.

Wat is het verschil tussen static-line en vrije val skydiven?

Bij static-line wordt de parachute automatisch geopend, terwijl je bij vrije val zelf de parachute opent.

Is skydiven geschikt voor mensen met hoogtevrees?

Het kan helpen om hoogtevrees te overwinnen, maar raadpleeg een professional.

Wat voor uitrusting heb ik nodig om te skydiven?

Basisuitrusting omvat een parachute, harnas, bril en helm.

Hoeveel kost een skydive-ervaring?

De kosten variëren, maar een tandemduik kan tussen de 200 en 300 euro kosten.

Hoe veilig zijn skydivers in de lucht?

Skydivers dragen reserveparachutes en worden getraind in noodsituaties.

Hoe snel val je tijdens een vrije val?

Tijdens een vrije val kun je snelheden bereiken tot ongeveer 200 kilometer per uur, afhankelijk van je lichaamshouding en hoogte.