Beginnen met poolen: hier kun je rekening mee houden

poolen

Een potje poolen, iedereen heeft het weleens gedaan in een cafe of in een speelhal. Het is een populaire vorm van een recreatieve activiteit, maar daarnaast is poolen ook een sport. Wanneer jij ook wil gaan beginnen met poolen, kun je rekening houden met een aantal zaken.

De verschillende varianten van poolen

In een cafe of een kroeg heb je vast weleens een potje gepoold. De kans is groot dat dat de 8-ball-variant was. Hieronder zetten we een aantal varianten van poolen voor je op een rij.

Allereerst heb je de variant ‘8-ball’, waarbij er met twee spelers en zestien ballen wordt gespeeld. Je speelt met de witte bal en de overige vijftien gekleurde ballen. De ene speler moet de hele ballen weg zien te werken – ook wel gepot genoemd, terwijl de andere moet spelen met de halve ballen. De zwarte bal, nummer acht, moet pas als laatste worden geraakt. Het spel begint wanneer een speler de ballen, die in een driehoek liggen, worden geraakt met de witte bal. Als deze speler een bal pot, moet er worden gekeken of dit een hele bal of halve bal was. Dit is namelijk bepalend welke speler welke ballen moet wegspelen. Deze variant wordt het meeste gespeeld. 

Dan heb je 9-ball. Hierbij speel je met tien ballen: een witte en negen gekleurde. Hierbij speel je de ballen in chronologische volgorde weg waarbij je continu de laagste bal probeert weg te spelen.

Daarnaast heb je ook nog pooker: een combi tussen snooker en poolen. En naast deze varianten zijn er nóg meer varianten van poolen te vinden. Hierdoor blijft poolen nooit saai en ontdek zelf welke variant van poolen jij het leukste vindt.

poolen sport

Waar kun je poolen?

Je kunt poolen op meerdere locaties. Zo heb je, zoals we net al benoemden, cafés en kroegjes waar je kunt poolen. Dit zijn meer recreatieve gelegenheden. Je kunt overigens ook competitief gaan poolen. Zo bestaan er meerdere poolcentra en poolhallen.

Techniek en vaardigheden

Wanneer je gaat poolen, speel je met een poolkeu. Met deze keu moet je de ballen tegen elkaar aan laten stoten: de witte bal moet de gekleurde ballen verplaatsen. Je mag daarom alleen met de keu de witte bal raken. Toch is het niet heel eenvoudig om deze techniek direct onder de knie te krijgen. Je moet de keu namelijk op een bepaalde manier vasthouden. 

Ga lichtjes voorover staan en plaats de keu ongeveer twee centimeter voor de witte bal. De hand waarmee je de keu gaat bedienen, plaats je achterop de keu, terwijl de voorkant op de keu op jouw andere hand rust. De keu ligt in jouw hand, waarmee je de keu iets boven de pooltafel uit laat komen. Zorg ervoor dat de keu parallel boven de tafel ligt. 

Vervolgens kun je met de keu de ballen gaan verplaatsen en ontdekken welke snelheid het beste in dit soort situaties past. Hoe vaker je oefent, hoe beter je in het poolen wordt. Zorg er ook voor dat je zo nu en dan wisselt van positie, waarbij je ook met links de keu kunt bedienen – of andersom.

Beginnersfouten en tips om ze te vermijden

Als beginner weet je natuurlijk nog niet alle ins en outs van de sport. Het maken van foutjes is dan ook aanwezig; dit is natuurlijk niet erg. Hieronder hebben we een aantal beginnersfoutjes opgesomd, zodat je deze kunt vermijden.

  • Overmatig krachtig stoten: Wanneer je nog niet precies weet hoe het stoten van de ballen werkt, kan het zijn dat je veel te hard gaat stoten. Als je te hard stoot heb je geen controle over de ballen. Daarom is het goed om erachter te komen met hoeveel kracht je moet poolen om de ballen gecontroleerd te verplaatsen.
  • Onvoldoende aandacht voor nauwkeurigheid en finesse: Bij poolen is een enige vorm van concentratie nodig. Zo moet de zwarte bal als laatste worden gepot en is het belangrijk dat je je focust op jouw ballen. Daarnaast is het goed om goed na te denken vanaf welke positie je de ballen wil stoten en met welke snelheid.
  • Het belang van ontspannen en genieten van het spel: Plezier en ontspanning staat natuurlijk voorop bij een potje poolen. Vergeet dit niet wanneer je aan het spelen bent. 

Veelgestelde vragen over beginnen met poolen

Moet ik ervaring hebben om te beginnen met poolen?

Nee, poolen is voor zowel beginners als ervaren spelers. Iedereen kan het leren en plezier hebben.

Wat zijn de basisregels van poolen?

De basisregels van poolen verschillen per variant.

Welke spelvariant moet ik als beginner kiezen?

8-ball is een populaire spelvariant voor beginners. Het is leuk, uitdagend en helpt bij het ontwikkelen van basisvaardigheden.

Welke uitrusting heb ik nodig om te beginnen met poolen?

Je hebt een pooltafel, poolkeu, krijt en een set ballen nodig. Poolhallen bieden meestal de benodigde uitrusting.

Hoe kan ik mijn stoottechniek verbeteren?

Focus op een goede houding, grip en een soepele slag. Oefening en consistentie helpen je stoottechniek te verbeteren.

Wat zijn enkele veelgemaakte beginnersfouten bij poolen?

Veelvoorkomende fouten zijn te hard stoten, onvoldoende nauwkeurigheid en onvoldoende aandacht voor positie en strategie.

Hoe kan ik mijn poolvaardigheden verbeteren?

Oefenen is essentieel. Besteed tijd aan het spelen, oefenen van basisstoten en het leren van verschillende schottechnieken.

Zijn er hulpmiddelen om mijn precisie te verbeteren?

Poolhulpmiddelen zoals trainingsballen, keu-brugapparaten en trainingsdrills kunnen helpen bij het verbeteren van je precisie.

Kan ik poolen alleen recreatief spelen of zijn er competities?

Poolen recreatief gespeeld worden, maar ook op competitief niveau. Er zijn lokale toernooien en competities voor spelers van verschillende niveaus.

Wat moet ik weten over etiquette tijdens het poolen?

Respecteer de andere spelers, volg de regels en wacht je beurt af. Vermijd luidruchtig gedrag en zorg voor een aangename speelomgeving.