Een eindje hardlopen is heerlijk. Je kunt lekker je lichaam in beweging zetten en ook nog eens helemaal je hoofd leegmaken. Het kan echter wel voorkomen dat de omstandigheden om hard te lopen niet helemaal optimaal zijn. Het kan bijvoorbeeld erg warm zijn of zelfs regenen. Kun je met regenen nog wel fijn hardlopen? Lees het in deze blogpost.
1. Kleding
Net zoals bij hardlopen in de hitte is het belangrijk om je goed aan te kleden tijden het rennen. Als er al een regenbui is voorspeld, probeer hier dan goed op in te spelen. Probeer waterdichte kledingstukken aan te trekken. Zo raak je niet doorweekt en blijf je warm. Het fijnst is dan kleding met een capuchon, zodat je jezelf kunt bedekken tegen de regendruppels die richting je hoofd vallen. Zorg ervoor dat de kleding nog wel ademend is. Ook waterdichte hardloopschoenen zijn fijn bij rennen in de regen, of je moet erg goed zijn in het ontwijken van regenplassen.
2. Veiligheid
Uiteraard is ook de veiligheid erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je jouw snelheid wat aanpast op het weer en het natte wegdek. Zo loop je minder risico om uit te glijden. Kijk dus goed waar je het beste kunt rennen, sommige ondergronden hebben geen goede afwatering waardoor je in een plas kunt stappen. Zorg er ook voor dat andere weggebruikers jou kunnen zien. Door regenval kan het zicht van automobilisten ook wat verminderen. Maak je dus zichtbaar. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een reflecterend hesje te dragen of een hoofdzaklamp op te doen.
3. Ook spullen veilig
Behalve jijzelf is het ook fijn als jouw spullen droog en veilig zijn. Het is een naar gevoel als je tijdens het hardlopen terecht komt in een regenbui en je vervolgens je telefoon helemaal in de stress droog moet deppen. Zorg er voor dat je jouw telefoon in een waterdichte zak bewaart.
4. Na de run
En dan kom je thuis na de run, helemaal doorweekt. Dan is het zeer belangrijk om jezelf weer lekker op te warmen. Dit houdt in: trek meteen je natte kleren uit, gooi ze meteen in de wasmand of hang ze op om te drogen en spring zelf heerlijk onder een warme douche. Zo ben jij weer helemaal heerlijk opgewarmd na je workout. Net als je kleding kun je jouw schoenen ook het best meteen te drogen zetten, als je vaker in de regen loopt, zijn waterafstotende hardloopschoenen wel het beste om te gebruiken.
Veelgestelde vragen over hardlopen in de regen
Over het algemeen is hardlopen in de regen veilig, maar het vereist extra voorzichtigheid. Let op gladde oppervlakken en verminderde zichtbaarheid, vooral als het hard regent.
Het is aan te raden om waterdichte of waterbestendige kleding te dragen, inclusief een regenjas en waterdichte schoenen. Dit houdt je droger en comfortabeler.
Investeer in goede waterdichte hardloopschoenen en draag vochtregulerende sokken om het risico op blaren te verminderen.
Je kunt je elektronische apparaten meenemen, maar zorg ervoor dat ze beschermd zijn tegen vocht, bijvoorbeeld met waterdichte hoesjes of zakken.
Draag lagen om warm te blijven en kies voor vochtafvoerende kleding om te voorkomen dat je te snel afkoelt als je nat wordt.
Je kunt je hardloopschema aanpassen door bijvoorbeeld een kortere afstand te lopen of binnen te trainen als het weer te extreem is. Maar in de regel kun je gewoon doorgaan met trainen in de regen.
Verwijder de binnenzolen en stop krantenpapier in de schoenen om vocht te absorberen. Laat ze op een goed geventileerde plaats drogen, maar vermijd directe hitte, zoals een kachel.
Ja, hardlopen in de regen kan net zo effectief zijn als hardlopen bij droog weer, zolang je je aan je trainingsdoelen houdt en voorzorgsmaatregelen neemt.
Nee, je wordt niet per se ziek van hardlopen in de regen, maar blootstelling aan kou en regen kan je immuunsysteem enigszins verzwakken. Kleed je daarom goed aan om warm te blijven.
Soms kan hardlopen in de regen een uitdaging zijn, maar het kan ook verfrissend en opwindend zijn. Als je echt geen zin hebt, kun je overwegen om een alternatieve training binnen te doen.
Leave a Reply
View Comments