Sporten in de natuur: ontdek trailrunnen

trailrunning

Wanneer je je meer wil begeven in de natuur en tegelijkertijd wil sporten, kun je eens overwegen om te gaan trailrunnen. Zoals de naam al doet vermoeden, ga je hardlopen over ‘trails’, oftewel paadjes. Vaak ga je trailrunnen in heuvelachtig gebied, bossen of in de bergen. Een leuke én avontuurlijke sport, dus. Meer over deze sport lees je in deze blog.

Sporten in de natuur levert voordelen op

Sporten in de natuur biedt veel voordelen. Zo kun je natuurlijk werken aan een betere conditie en uithoudingsvermogen. Ook kun je werken aan je spieren en gewrichten. Toch zijn dit voordelen die je bij sporten meestal zult merken. Maar wanneer je gaat sporten in de natuur, levert dat nóg meer pluspunten op. Zo is de lucht die je inademt, een stuk schoner. Bovendien kan de buitenlucht ook mentale voordelen opleveren, zoals het verminderen van stress en angst. Daarnaast kun je met trailrunnen intensiever sporten dan wanneer je ‘gewoon’ aan het hardlopen bent. 

trailrunning tips

Wat is trailrunnen?

Zoals net al kort in de inleiding werd benoemd, is trailrunnen hardlopen in de natuur. Het hardlopen til je hierdoor naar een volledig ander level. Je begeeft je niet alleen in een andere omgeving, je maakt het jezelf ook een stukje moeilijker. De paden zijn vaak onverhard en ook zal de hoogte op- en afnemen. Het tempo van het trailrunnen is overigens niet van groot belang; je kunt volledig jouw eigen tempo aanhouden.

Het is belangrijk dat je voorzien bent van de juiste uitrusting wanneer je van plan bent om te trailrunnen. Zo bestaan er speciale trailrunningschoenen. Deze schoenen geven jou extra ondersteuning en zorgen ervoor dat er niet steentjes en takjes door jouw schoen kunnen boren. Bovendien heb je met dit soort schoenen meer grip.

Naast schoenen is het ook belangrijk om de juiste kleding te dragen. Zo kun je bijvoorbeeld kleding dragen die jou beschermt tegen bijvoorbeeld een tak. Je kunt er zelfs aan denken om een rugtas mee te nemen, voorzien van water, je telefoon en wellicht wat warmere kleding.

De aantrekkingskracht van trailrunnen

De sport in de natuur, trailrunnen, wordt steeds populairder onder de mensen. Steeds meer mensen willen hardlopen in de natuur en dat heeft vaak te maken met een aantal aspecten. Vooral je in de natuur begeven is volgens veel mensen een prettige manier om de vrije tijd in te vullen. Bovendien is trailrunning een ultieme work-out, waarbij je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Daarnaast is trailrunnen vrij toegankelijk: je hebt meerdere plekken waar je de sport kunt uitvoeren – en ja, ook in Nederland. Dat maakt de sport zo gevarieerd. 

Tips voor trailrunnen

Wil je ook de voordelen van trailrunning ontdekken? Hieronder hebben we een aantal tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je wil gaan beginnen met trailrunnen.

  • De juiste uitrusting

Het is belangrijk om voorzien te zijn van de juiste uitrusting, zoals hierboven al werd benoemd. 

  • Loop niet te hard van stapel en bouw rustig het trailrunnen op

Trainrunning is een intensieve sport. Je maakt een zware klim door de natuur en dat is niet altijd zonder slag of stoot. Zorg er daarom voor dat je niet direct te hard van stapel loopt, maar bouw het trailrunnen langzaam op. 

  • Houd je eigen tempo aan

Bij trailrunning speelt de snelheid die je maakt, niet zo’n grote rol. Zorg er dus voor dat je altijd je eigen tempo aanhoudt, zodat je het parcours vol kunt houden. Een trailrunningparcours kan namelijk behoorlijk wat kilometers in beslag nemen.

Populaire trailrunlocaties

Je kunt op meerdere locaties gaan beginnen met trailrunnen. Denk bijvoorbeeld aan nationale parken en natuurreservaten waar je doorheen kunt redden. Zorg er dan wel voor dat je van tevoren checkt of je hier daadwerkelijk mag gaan trailrunnen.

Daarnaast zijn bergen en heuvelachtige gebieden erg geliefd onder trailrunners, evenals strand- en kustgebieden. Dit soort gebieden zijn niet vlak en zorgen voor een ultieme uitdaging. Wanneer begin jij met trailrunnen?

Veelgestelde vragen over trailrunnen

Wat is trailrunnen?

Trailrunnen is een vorm van hardlopen die plaatsvindt op onverharde paden in de natuur, zoals bosgebieden, bergen of trails in parken.

Hoe verschilt trailrunnen van gewoon hardlopen?

Trailrunnen verschilt van gewoon hardlopen doordat het plaatsvindt op ongelijk terrein, met uitdagende hellingen, obstakels en variabele ondergronden.

Moet ik ervaring hebben met hardlopen voordat ik ga trailrunnen?

Hoewel enige hardloopervaring nuttig kan zijn, is het niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk om rustig te beginnen en zo je conditie op te bouwen.

Wat voor uitrusting heb ik nodig voor trailrunnen?

Essentiële uitrusting omvat goede hardloopschoenen met grip, comfortabele kleding, een hydratatiesysteem, en eventueel een navigatieapparaat en beschermende accessoires.

Is trailrunnen veilig?

Veiligheid is belangrijk bij trailrunnen. Zorg voor goede schoenen en wees bewust van je omgeving, draag eventueel beschermende kleding en neem een telefoon mee voor noodgevallen.

Moet ik een bepaald niveau van fitheid hebben om te trailrunnen?

Trailrunnen kan worden aangepast aan verschillende niveaus van fitheid. Begin op een rustig tempo en pas de afstand en intensiteit geleidelijk aan naar jouw eigen capaciteiten.

Welke voordelen biedt trailrunnen ten opzichte van hardlopen op de weg?

Trailrunnen biedt voordelen zoals een grotere verbondenheid met de natuur, variatie in terrein, een grotere uitdaging voor spieren en gewrichten, en een verfrissende ontsnapping aan de drukte van stedelijke omgevingen.

Hoe kan ik beginnen met trailrunnen?

Begin met korte en eenvoudige trails, bouw geleidelijk aan je conditie en techniek op, en zoek indien mogelijk begeleiding van ervaren trailrunners of loopgroepen.

Zijn er specifieke trainings- of techniekvereisten voor trailrunnen?

Trailrunnen vereist enige aanpassing van je loopstijl. Het leren beheersen van het omgaan met obstakels, afdalingen en stijgingen kan nuttig zijn. Een geleidelijke opbouw van je training is belangrijk om blessures te voorkomen.

Hoe kan ik bijdragen aan het behoud van de natuurlijke omgeving tijdens het trailrunnen?

Respecteer de natuurlijke omgeving door op de aangegeven paden te blijven, geen afval achter te laten, flora en fauna met rust te laten, en bewust te zijn van het minimaliseren van je ecologische voetafdruk.