5 tips waar je op moet letten als je gaat beginnen met langeafstandswandelingen

langeafstandswandeling

Een langeafstandswandeling wordt afgekort ook wel een LAW genoemd. Zo’n wandeling is, zoals de naam al doet vermoeden, lang van afstand. Zo zijn deze wandelingen namelijk minstens 150 kilometer lang! LAW’s worden steeds populairder. Wanneer jij ook dit soort wandelingen wil afleggen, hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesomd.

Voordelen van langeafstandswandelingen

Het maken van een langeafstandswandeling is leuk én heeft veel voordelen. Zo heeft het fysieke en mentale voordelen. 

Wanneer je denkt aan fysieke voordelen, kun je denken aan het opbouwen van een verbeterde conditie en een beter uithoudingsvermogen. Bovendien kun je met LAW’s de spieren en gewrichten versterken. Daarnaast kun je met LAW’s volop calorieën verbranden en daarbij jouw gewicht op peil houden.

Ook hebben langeafstandswandelingen mentale voordelen. Denk daarbij aan het verminderen van stress en angstgevoelens. Hierdoor kun je beter in je vel komen te zitten. Ook kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Bovendien geeft sporten je een goed en voldaan gevoel.

langeafstandswandeling

Tips voor het beginnen met langeafstandswandelingen

Wanneer je ook wil beginnen met het maken van langeafstandswandelingen, kun je een aantal tips in je achterhoofd houden.

  1. Allereerst is het goed om van tevoren je route uit te stippelen. Zo weet je precies wat de afstand is van jouw route en in welke tijdsduur je deze wandeling wil afleggen.
  2. Fysieke voorbereiding is natuurlijk een echte must. Zorg ervoor dat je jouw wandelconditie hebt opgebouwd zodat je de LAW’s vol kunt houden. Bovendien kun je ook van tevoren aan krachttraining doen, zodat je je spieren kunt versterken.
  3. Ook is het goed om voor de juiste uitrusting te zorgen. Zorg ervoor dat je fijne wandelschoenen hebt waarmee je die 150 kilometer af kunt leggen. Ook over je kleding moet je nadenken: zorg ervoor dat je lichte kleding draagt met een ademende stof. Daarnaast is het goed om een rugtas bij je te hebben waar je eten en drinken in kunt bewaren. Ook een goede navigatie is een pre.
  4. Check de weersomstandigheden van tevoren. Je wil natuurlijk niet in de stromende regen een route van talloze kilometers willen afleggen. En mocht er toch slecht weer op komst komen, kun je je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld een poncho mee te nemen.
  5. Schenk ook aandacht aan je lichaam. Wanneer je pijntjes ervaart, is het belangrijk om hiernaar te luisteren en waar nodig iets hierop aan te passen.

Veiligheid en tips voor onderweg

Een langeafstandswandeling is een lange route die meerdere dagen in beslag neemt. Het is hierbij belangrijk dat veiligheid tijdens de route voorop staat. Je kunt hierbij rekening houden met een aantal tips. 

  1. Het is belangrijk dat je anderen op de hoogte brengt over wat je van plan bent te gaan doen. Mocht je wat overkomen, dan weten de mensen van het thuisfront waar je precies bent.
  2. Het is belangrijk om niet zomaar kriskras doorheen te wandelen. Zorg ervoor dat je blijft lopen op de aangegeven paden en ga met respect met de natuur om.
  3. Bij een LAW begeef je je dagen achter elkaar in de buitenlucht en wellicht ook wel in de volle zon. Smeer je daarom altijd in met zonnebrandcrème en neem dit natuurlijk ook mee tijdens de wandeling.
  4. Neem altijd genoeg water en eten mee.
  5. Een ongeluk kan op ieder moment gebeuren, ook wanneer je een LAW aan het wandelen bent. Neem daarom altijd een EHBO-kitje mee. 

Veelgestelde vragen over hoe je kunt beginnen met een langeafstandswandeling

Wat zijn langeafstandswandelingen?

Langeafstandswandelingen zijn wandeltochten over lange afstanden, meestal meerdaags, waarbij je verschillende landschappen en paden verkent.

Moet ik ervaren zijn om te beginnen met langeafstandswandelingen?

Nee, ervaring is niet vereist. Begin met kortere wandelingen en bouw geleidelijk aan je uithoudingsvermogen en ervaring op.

Hoe bereid ik me fysiek voor op langeafstandswandelingen?

Bouw je wandelconditie op door regelmatig te oefenen en voeg krachttraining toe om je spieren te versterken.

Welke uitrusting heb ik nodig voor langeafstandswandelingen?

Essentiële uitrusting omvat comfortabele wandelschoenen, lichtgewicht kleding, navigatie- en veiligheidsuitrusting, en een rugzak om je spullen mee te dragen.

Hoe kies ik de juiste route en afstand voor mijn eerste langeafstandswandeling?

Begin met een route en afstand die haalbaar en comfortabel voor je zijn. Overweeg lokale wandelpaden, bekende routes of raadpleeg wandelgidsen.

Hoe bereid ik me voor op verschillende weersomstandigheden tijdens langeafstandswandelingen?

Controleer het weerbericht voor vertrek en neem passende kleding en bescherming mee, zoals regenkleding, zonnebrandcrème en insectenwerende middelen.

Wat moet ik doen als ik pijn of ongemak ervaar tijdens het wandelen?

Luister naar je lichaam. Neem pauzes en rust als dat nodig is. Als pijn aanhoudt, raadpleeg dan een professional.

Hoe kan ik mijn voeding plannen tijdens langeafstandswandelingen?

Kies voedzame, energierijke voedingsmiddelen zoals gedroogd fruit, noten, energierepen en graanrepen. Vergeet ook niet om voldoende water mee te nemen en hydrateer regelmatig tijdens het wandelen.

Hoe kan ik veiligheid waarborgen tijdens langeafstandswandelingen?

Informeer anderen over je plannen, blijf op gemarkeerde paden, draag zonnebrandcrème en bescherming tegen insecten, en neem voldoende water en voeding mee. Een EHBO-kit is ook essentieel.

Zijn langeafstandswandelingen geschikt voor solo-wandelaars?

Langeafstandswandelingen kunnen zowel solo als in groepen worden gedaan. Solo-wandelen vereist extra voorbereiding en bewustzijn van veiligheidsmaatregelen.