Tips om 5 kilometer aaneengesloten te hardlopen

vijf kilometer hardlopen

Hardlopen is een goede manier van cardio. Mensen gaan hardlopen om af te vallen of om hun conditie te verbeteren. Voor de een is hardlopen een eitje, terwijl voor de ander hardlopen als een flinke workout wordt gezien. Mensen die gaan beginnen met hardlopen hebben dan ook vaak als doel om de vijf kilometer te behalen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, zetten we hieronder voor je op een rij. 

1. Schaf de juiste benodigdheden aan

Om fatsoenlijk te kunnen hardlopen is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden aanschaft. Denk daarbij aan goede hardloopschoenen, een fijne sportbroek en een ademend sportshirt. Vooral hardloopschoenen zijn belangrijk om bij stil te staan, want met goede hardloopschoenen kun je veel blessures voorkomen. Bovendien voorkom je dat je zere voeten krijgt. Zo moeten hardloopschoenen stevig zitten maar ook genoeg demping bieden.

2. Veel oefenen

De kans is groot dat je niet meteen vijf kilometer aan een stuk kunt volhouden als je nog nooit aan hardlopen hebt gedaan. Het is daarom belangrijk om te blijven oefenen. Begin daarom eerst met een klein stukje en breid dit steeds meer uit. Train jezelf bijvoorbeeld door twee minuten te hardlopen en een minuut te wandelen. Met deze tactiek kun je je conditie verbeteren. Probeer vervolgens steeds meer minuten te hardlopen en minder minuten te wandelen. Voor je het weet heb je die vijf kilometer te pakken!

vijf kilometer hardlopen

3. Zie het nut ervan in

Waarom wil per se die vijf kilometer zien te halen? Vraag jezelf af wat voor doel je voor ogen hebt. Is dat een hardloopwedstrijd die eraan zit te komen, of is dat omdat je dit doel zelf wil bereiken? Houd je vast aan dit doel en zie het nut van het hardlopen in. Hiermee gaat het hardlopen een stuk eenvoudiger. En denk natuurlijk ook aan de gezondheidsvoordelen die aan hardlopen verbonden zitten, zoals een betere conditie, het verbranden van vet en het verzetten van je gedachten.

4. Houd je voeding op peil

Om die vijf kilometer vol te kunnen houden is het naast sporten ook heel belangrijk om op je voeding te letten. Laat daarom het vettige eten achterwege en eet veel groenten, fruit en vezels. Het is belangrijk om veel eiwitten te nuttigen, zodat de spieren weer kunnen herstellen. Doe dit sowieso binnen twee uur na jouw hardloopsessie. Ook is het belangrijk om veel water te blijven drinken, zodat je niet uitdroogt. Hierdoor kunnen je prestaties ook zelfs verbeteren.

Veelgestelde vragen

Is hardlopen gezond voor je?

Hardlopen is heel gezond voor het lichaam. Zo kun je niet alleen jouw conditie verbeteren, je verkleint ook de kans op een aantal ziekten.

Hoe vaak per week mag je hardlopen?

Het is goed om twee of drie keer per week hard te lopen. Het ligt er ook maar net aan hoe vaak jij wil en wat voor doel jij voor ogen hebt. Loop ook weer niet té vaak, aangezien je lichaam ook moet rusten.

Hoe begin je met hardlopen?

Het is belangrijk om het hardlopen af te wisselen met wandelen. Probeer eerst twee minuten te hardlopen en een minuut te wandelen. Ga vervolgens steeds meer minuten joggen en minder minuten wandelen.