Veel mensen doen aan wielrennen. Dat is ook niet zo gek, want je begeeft je in de natuur én je kunt werken aan jouw conditie. Dat is twee vliegen in een klap. Zit jij er ook aan te denken om te beginnen met wielrennen? Dan zijn er een aantal tips die jou op weg kunnen helpen, want er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om succesvol te kunnen wielrennen.
Tip 1: Koop een geschikte wielrenfiets
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een wielrenfiets aan te schaffen. Want zonder fiets kun je de sport natuurlijk niet uitoefenen. Ga daarom op zoek naar een geschikte wielrenfiets. Bezoek de lokale fietsenwinkel of speur het internet af. Je hoeft natuurlijk niet meteen een nieuwe fiets aan te schaffen; een tweedehands is ook prima, vooral als je net begint met wielrennen. Als je eenmaal het wielrennen onder de knie hebt én je het ook nog eens leuk vindt, kun je eens kijken naar een nieuwe fiets.
Het is belangrijk om te letten op de framemaat van de fiets. Een fiets die niet bij jouw lichaam past fietst niet alleen onprettig, het kan je ook blessures opleveren. Het is daarom belangrijk dat jij de framemaat bepaalt. Hier bestaan verschillende formules en berekeningen voor. Kijk ook naar de breedte van het stuur en de zadelhoogte.
Tip 2: Zorg voor fietskleding
De tweede stap om je voor te bereiden op het wielrennen, is door fietskleding aan te schaffen. Vooral een fietsbroek is van groot belang, aangezien er zeem zit verwerkt in een fietsbroek. Hierdoor kun je comfortabel lange afstanden afleggen zonder dat je pijn krijgt. Naast een fietsbroek is een fietshelm en een fietsbril ook zeker geen overbodige luxe. Een fietshelm is voor jouw eigen veiligheid en een fietsbril is natuurlijk prettig tegen felle zonnestralen. Je hoeft niet meteen de duurste fietskleding te kopen, als beginnend wielrenner is een goedkope fietsoutfit prima.
Tip 3: Ontdek jouw tempo
De wielrenfiets is aangeschaft en de fietskleding is binnen: hoogtijd om het wielrennen eens onder de knie te krijgen. Belangrijk is dat je niet meteen te hard van stapel loopt. Ontdek gewoon eerst jouw eigen tempo en voer niet te veel druk op voor jezelf. Zorg er ook eerst voor dat de spieren goed zijn opgewarmd.
Tip 4: Fiets met iemand met ervaring
Nu je jouw wielrenfiets hebt ontdekt, is het belangrijk om eens af te spreken met een wielrenner met ervaring. Deze persoon kan jou alle ins en outs van het wielrennen geven, bijvoorbeeld hoe je een betere houding kunt aannemen. Alle kleine beetjes helpen richting het beter worden in wielrennen.
Tip 5: Weet hoe het in- en uitklikken werkt
Een wielrenfiets is geen ‘gewone’ fiets waarmee je de boodschappen doet. Op een wielrenfiets moet je namelijk jouw voeten vastklikken aan de padel van de fiets. In het begin zal dit enorm wennen zijn. Ga er dan ook niet vanuit dat het in één keer bij jou goed gaat. Zorg er wel voor dat je genoeg oefent, dat je ook bij onverwachte momenten snel kunt in- en uitklikken. Ga bijvoorbeeld een klein stukje fietsen en probeer in- en uit te klikken, of oefen het als je stilstaat. Zo is de kans kleiner dat je een harde smak maakt.
Tip 6: Zoek een fietsbuddy
Heb je het fietsen al een beetje onder de knie? Ga dan op zoek naar een fietsbuddy! Niets is leuker dan samen sporten, samen ervaringen te delen en elkaar te helpen tijdens moeilijke momenten. Het is ook leuk om op zoek te gaan naar een fietsgroep, waarmee je op afgesproken momenten samen gaat fietsen.
Leave a Reply
View Comments