Waarom is zwemmen ontspannend en toch intensief?

Wanneer je een lekker baantje wilt zwemmen, doet dat meer met je dan je zelf denkt. Zwemmen is namelijk een sport wat heel ontspannend kan werken maar ook intensief. Hieronder lees je precies hoe dat precies in elkaar steekt.

Ontspannend zwemmen

Allereerst is zwemmen voor je geest enorm ontspannend. In het water kom je helemaal tot rust en ben je toch in beweging. Het water zorgt er namelijk voor dat je spieren gaan ontspannen en dat je tot rust komt. Verder maak je tijdens het zwemmen verschillende stofjes aan, zoals endorfine, dopamine en serotonine. Hierdoor ervaar je tijdens het zwemmen een stuk minder stress en kun je al je zorgen achter je laten. Daarnaast worden je spieren ook langzaam opgewarmd in warm water. Stijve spieren gaan dan langzamerhand ontspannen waardoor je helemaal tot rust komt in het water. 

Daarnaast is een uurtje zwemmen in de week erg goed voor de geest. Net is stressvermindering al benoemd. Maar je kunt ook heel relaxed baantjes blijven zwemmen en je lekkerder in je vel gaan voelen. Wanneer je het zwemmen vol kunt houden merk je een groot verschil met toen je begon met baantjes zwemmen. Kortom is een paar uur zwemmen alleen maar goed voor je geestelijke maar ook voor je mentale gezondheid. Probeer het en wie weet ben je elke week wel bij het zwembad te vinden.

Intensief zwemmen

Naast dat zwemmen heel ontspannend kan werken, is zwemmen ook een intensieve sport. Dit komt doordat je veel spieren in je lichaam gebruikt om vooruit te kunnen bewegen en dus daadwerkelijk te zwemmen. Doordat je veel spieren moet gebruiken raak je ook sneller buiten adem. Wanneer dat gebeurt, dan is het gewoon goed om door te blijven zwemmen. Daardoor word je longcapaciteit vergroot en bouw je ook je conditie langzamerhand weer op. 

Naast alleen baantjes zwemmen kun je ook beginnen aan wedstrijdzwemmen. Wanneer je dit van plan bent, dan heb je natuurlijk wel het één en ander nodig. Denk hierbij aan een goede trainer die je kan helpen om echt goed intensief te leren zwemmen. Zo kun je bijvoorbeeld leren om snel te zwemmen door middel van verschillende slagen zoals de vlinderslag. Ook kun je enorm goed spieren trainen met zwemmen. Je been- en armspieren krijgen een flinke boost en daardoor wordt het zwemmen alleen maar makkelijker. Stel voor jezelf doelen op die je wilt behalen. Op die manier blijf je geprikkeld en blijft het zwemmen uitdagend om vol te houden.