Boulderen: lees hier meer over deze klimsport

boulderen

Heb jij weleens gehoord van boulderen? Boulderen is een intensieve klimsport die binnen of buiten wordt uitgevoerd. Bij boulderen klim je op een klimwand, maar dan zonder bevestiging. Waarom dit zo’n effectieve sport is en waarom jij dat ook eens zou moeten doen, vertellen we je hieronder.

Boulderen: wat is dat voor een sport?

We benoemden het net al even kort dat boulderen een klimsport is. Je zal moeten gaan klimmen op een klimwand en het spannende van boulderen is dat je dit zonder enige hulpmiddelen doet. Je krijgt geen bevestiging om je lijf en je wordt niet opgevangen als je valt. Natuurlijk zitten er wel kussens onder je, dus als je valt val je zacht. Toch zal dit er wel voor zorgen dat boulderen als erg pittig kan worden beschouwd.

boulderen

Hoe leer je boulderen?

Je leert boulderen door het simpelweg gewoon een keer te doen. Je kunt hiervoor wel trainingen volgen om jouw techniek te verbeteren, maar ook om bijvoorbeeld te leren hoe je jezelf het beste kunt laten vallen. Bovendien kun je rekening houden met een aantal tips voordat je gaat boulderen.

1. Warming-up

Voordat je gaat boulderen is het goed om een warming-up te doen. Boulderen is namelijk een intensieve sport waarbij veel spieren worden gebruikt. 

2. De val oefenen

Je moet hoe dan vallen als je aan het boulderen bent. Wanneer je de top hebt bereikt moet je je laten vallen, maar ook als je het niet meer kunt volhouden. Bovendien is het ook goed om te weten hoe je het zachtst kunt vallen. Controleer ook altijd van tevoren de zachtheid van de kussens op de ondergrond.

3. Draag geschikte kleding

Bij het boulderen moet je regelmatig rekken en gekke houdingen aannemen om boven te kunnen komen. Het is daarom belangrijk om fijne kleding te dragen waarin je je comfortabel voelt, maar ook kleding die rekbaar is. Een t-shirt met een legging is bijvoorbeeld voor vrouwen comfortabel en een t-shirt met een korte of lange sportbroek is voor heren handig. Denk ook aan stevige schoenen zoals klimschoenen.

De voordelen van boulderen

Net zoals vele andere sporten heeft ook boulderen veel voordelen. We sommen ze hieronder voor je op.

  • Met boulderen train je veel spieren tegelijkertijd;
  • Met boulderen bouw je kracht op;
  • Met boulderen train je je uithoudingsvermogen;
  • Met boulderen werk je aan je balans.

Boulderen is dus dé sport wanneer je wil werken aan meerdere doelen. Wil je bijvoorbeeld sterker worden maar ook werken aan je conditie? Bezoek dan eens een boulderhal en probeer het een keer uit!

Veelgestelde vragen

Is boulderen gezond voor je?

Boulderen is een ontzettend goede sport. Je pakt tegelijkertijd meerdere spiergroepen en je werkt ook nog eens aan je conditie en balans.

Hoe kun je het zachtst vallen bij boulderen?

Het is belangrijk om te oefenen hoe je jezelf het zachtst kunt laten vallen. Het is vooral belangrijk dat je niet bang bent om jezelf te laten vallen. Probeer bovendien op je beide benen terecht te komen.

Is boulderen voor iedere leeftijd?

De minimale leeftijd voor het boulderen verschilt per boulderhal. Vaak geldt voor jonge kinderen dat zij onder toezicht moeten staan van een volwassene.