Verschillen tussen vechtsporten en zelfverdediging

Mensen kunnen in dubio zijn of ze graag een vechtsport willen beoefenen of juist zelfverdediging. Met beide als gevolg dat jij sterker in jouw schoenen staat. Zelfverdediging is eigenlijk niet een vechtsport, aangezien bij zelfverdediging het doel is om uit een nare situatie te komen. In dit artikel lees je alle ins en outs over vechtsporten in vergelijking met zelfverdediging. Zo kan jij erachter komen wat in jouw situatie het beste is en wat voor jou het leukste is om te beoefenen. Je hebt ook een aantal vechtsporten die zich focussen op zelfverdediging.

Zelfverdediging

Bij zelfverdediging moet je trainen om jezelf te kunnen verdedigen in een totaal onvrijwillige situatie, die wellicht levensbedreigend zou kunnen zijn.

Vechtsport

Er zijn verschillende vechtsporten met verschillende regels, maar bij de meeste is het doel om je tegenstander neer te halen of in een houdgreep te houden. Deze dingen klinken misschien heftig, maar in zo’n professionele en sportieve setting kan je veilig een sport leren.

Verschillen:

Situatie

Met zelfverdediging train je natuurlijk voor een bepaalde situatie waar je hopelijk nooit in terecht hoeft te komen. Dit geeft je een gevoel van zelfvertrouwen, omdat je weet hoe je moet handelen ook al is het dan vaak geen eerlijk gevecht. Met vechtsport train je natuurlijk voor een competitie met een eerlijke tegenstander.

Eerlijk

Zoals net al genoemd is het vaak geen eerlijk gevecht als je jouw zelfverdedigingskills moet gebruiken. Misschien kan een overvaller wel een wapen bij zich hebben óf veel groter een zwaarder zijn dan jij. Hierdoor sta jij in de moeilijke positie, ontsnap dan ook meteen wanneer je kan.

Moment

Als het moment eenmaal komt waarop je jouw skills moet gebruiken is dit in het geval van zelfverdediging geen fijne bedoening en ook onverwachts. Naar een wedstrijd werk je toe en weet je dat het veilig is. Dat is een sportieve bedoeling. Je kan stoppen wanneer je wilt en bent ook niet echt in gevaar.