Alles over de verschillende kleuren banden in vechtsporten

Verschillende kleuren banden is iets van de vechtsport wat we vaak voorbij zien komen. Als beginner heb je een witte band en na jaren van training krijg je dan eindelijk de zwarte band. Zo wordt het in ieder geval weergegeven in films en series, maar hoe gaat dit nou echt? Alles over de verschillende kleuren, de oorsprong en waarom dit gebruikt wordt lees je allemaal in dit artikel.

Oorsprong

De meeste mensen zullen vast denken dat de verschillende kleuren banden en de bijbehorende rangschikking net zo oud zijn als sommige oeroude vechtsporten. Dat is in werkelijkheid helemaal niet zo.  Voordat dit systeem er was kregen studenten gewoon een certificaat om hun niveau weer te geven. Het is voor het eerst gebruikt in 1880 door Dr. Jigoro Kano, de bedenker van Judo. In het begin van de verschillende kleuren banden waren er maar twee kleuren wit voor de student en zwart voor de meester.

De gekleurde banden werden iets na 1936 bedacht door Mikinosuke Kawaishi. Een Japans judo meester. Hij wordt gezien als de grondlegger van de verschillende kleuren in de banden rangorden. Volgens hem waren de Japanse studenten tevreden met de tijd die het kostte om van wit naar zwart te gaan. Westerse studenten die hij lesgaf in Frankrijk vonden het allemaal te lang duren, daarom bedacht hij de verschillende kleuren, zodat de leerlingen alsnog erkenning kregen voor de groei die ze doormaakte.

Betekenis kleuren

  • Wit staat voor zuiverheid en geboorte. De studenten beginnen aan de reis van de vechtsport.
  • Geel staat voor de zon. De eerste stappen die de student maakt in het hele leerproces. Hier leren ze de basisconcepten van de sport en leren ze hoe ze hun lichaam onder controle kunnen houden.
  • Oranje staat ook voor de zon, maar wel voor een fellere zon. Dit representeert de groei die nog steeds gaande is in het leerproces en straalt volwassenheid uit. Hier leren studenten nog meer over bepaalde oefeningen.
  • Groen staat voor het zaadje dat aan het begin gepland is. Dat zaadje is nu door de grond omhoog gekomen. In dit stadium weten de studenten al veel over hun sport.
  • Blauw staat voor de lucht. De plant dat nu naar buiten reikt ziet de blauwe lucht. Nu leren de studenten wat moeilijkere technieken.
  • Paars staat symbool voor de lucht, vooral hoe de lucht er uit ziet bij zonsopgang. Hier leren de studenten hun voetenwerk nog meer te verbeteren en zijn ze al bijna in de buurt van de zwarte band.
  • Bruin staat voor het zaadje dat geoogst kan worden. De studenten zijn ouder en wijzer en klaar om verder te gaan in dit proces. Het harde werk van de studenten wordt al bijna beloond!
  • Zwart is de kleur die ontstaat als alle kleuren volledig worden geabsorbeerd. Dit vertegenwoordigt het nieuwe begin van de studenten (misschien zelfs als instructeur).

Na de zwarte band begint er een nieuwe reis. Vergelijkbaar met de reis van de witte naar de zwarte kunnen de studenten nu beginnen met een andere ranking. Het hoogst haalbare van de zogeheten Dan graden is een rode band. Daarboven staat nog een dikkere witte band, maar die is alleen gegeven aan de grondlegger van de grondlegger van Judo.