Sportschoenen kiezen: hoe vind je de juiste?

sportschoenen

Wanneer je gaat sporten, is een goede outfit essentieel. Zo moet je sportoutfit bestaan uit fijne kleding en de juiste sportschoenen. En over die sportschoenen gesproken: hoe kies je de juiste? Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet hoe je de juiste sportschoenen kiest, zodat je binnen no time kunt voetballen, fitnessen of tennissen.

1. Stevigheid

Allereerst is het belangrijk dat je stevige sportschoenen koopt. Je wil immers niet je enkel verzwikken wanneer je bijvoorbeeld aan het hardlopen of tennissen bent. Sportschoenen moeten daarom stevig zijn en genoeg steun bieden. 

2. Demping

Wanneer je tijdens de sport veel moet rennen of springen, is het belangrijk dat de sportschoenen voor een groot deel de klap op kunnen vangen. De sportschoenen moeten daarom een goede demping hebben en een schokabsorberende werking hebben.

3. Budget

Ook niet geheel onbelangrijk is je budget. Hoeveel geld heb je voor de sportschoenen over? Bepaal een budget waarvan jij denkt dat je er goede sportschoenen van kunt kopen. Op basis van het budget wordt de zoektocht naar geschikte sportschoenen wellicht iets makkelijker. 

4. Materiaal

Daarnaast kun je kijken naar het materiaal waarvan de sportschoenen zijn gemaakt. Misschien ben je op zoek naar schoenen met ademend materiaal, of ben je juist op zoek naar schoenen die gemaakt zijn van waterdicht materiaal. Ook kun je kijken naar de duurzaamheid van de schoen en de kwaliteit van het materiaal.

5. Kijk naar je voeten

Bovendien is het goed om naar jouw voeten te kijken. Natuurlijk is de schoenmaat van groot belang, maar het is ook belangrijk dat je schoenen uitzoekt die passen bij de breedte van jouw voeten. Ook de voetbogen zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van sportschoenen.

6. Per sport verschillend

Je hebt verschillende soorten sportschoenen die geschikt zijn voor verschillende sporten. Hieronder hebben we een aantal sportschoenen voor je opgesomd, inclusief de kenmerken.

Fitnessschoenen

Als je aan fitness doet, kun je speciale fitnessschoenen aanschaffen. Bij fitness is het belangrijk dat je een stabiele houding aan kunt nemen, vooral als je met zwaardere gewichten traint. Fitnessschoenen met een platte zool zijn hierbij het prettigst. Je hebt ook speciale fitnessschoenen met een oplopende zool, waarbij je iets omhoog staat. Hierdoor kun je dieper zakken en de oefening beter uitvoeren.

sportschoen kiezen

Hardloopschoenen

Ben je liever buiten te vinden, waarbij je een rondje gaat hardlopen? Bij hardlopen is het van groot belang dat je de juiste schoenen draagt. Toch zijn de juiste hardloopschoenen heel persoonlijk. De een vindt een luchtige hardloopschoen prettig, terwijl de ander juist behoefte heeft aan meer ondersteuning. 

Tennisschoenen

Voor de tennisser is het ook belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Tennisschoenen moet namelijk voldoende steun en grip bieden. Het verschilt overigens wel op welke ondergrond je tennist welke schoenen er het beste bij passen.

Wandelschoenen

De natuur ontdekken te voet is ontspannend maar tegelijkertijd een ware sport. Ook hierbij is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Ook hierbij geldt weer dat de schoenen voldoende stabiliteit moeten bieden, maar daarnaast moet de schoen ook gewoon erg prettig zitten.

Voetbalschoenen

Ook bij voetbalschoenen is het belangrijk dat je kijkt naar de pasvorm, materiaal en een goede demping. Daarbij kun je ook letten op de verschillende soorten voetbalschoenen, waarbij je de keuze hebt tussen zaalvoetbalschoenen en voetbalschoenen met noppen.

Veelgestelde vragen over het kiezen van sportschoenen

Wat is het belang van het dragen van de juiste sportschoenen?

Het dragen van de juiste sportschoenen helpt blessures te voorkomen en verbetert de prestaties door de juiste ondersteuning en bescherming te bieden.

Moet ik verschillende sportschoenen hebben voor verschillende sportactiviteiten?

Ja, verschillende sportactiviteiten vereisen verschillende soorten bewegingen en ondersteuning. Het is aanbevolen om schoenen te kiezen die specifiek zijn ontworpen voor de activiteit die je beoefent.

Hoe weet ik welke maat sportschoenen ik moet kiezen?

Het is belangrijk om je voeten op te meten met behulp van een maattabel en de richtlijnen van de fabrikant te volgen om de juiste maat te bepalen.

Wat is het belang van het kennen van mijn voetboog en pronatietype?

Het begrijpen van je voetboog (laag, gemiddeld, hoog) en pronatietype (neutraal, overpronatie, onderpronatie) helpt bij het kiezen van schoenen die de juiste ondersteuning bieden en je loopstijl corrigeren.

Moet ik letten op de breedte van de sportschoenen?

Ja, de breedte van de schoenen is belangrijk, vooral als je brede of smalle voeten hebt. Zorg ervoor dat de schoenen voldoende ruimte bieden zonder te knellen.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor demping en schokabsorptie?

Schoenen met een goede demping en schokabsorptie hebben meestal zachte tussenzolen, zoals EVA of luchtgevulde kussens, die helpen bij het absorberen van impact tijdens het sporten.

Wat is het belang van een goede pasvorm en comfort?

Een goede pasvorm voorkomt wrijving en blaren, terwijl comfort ervoor zorgt dat je langdurig kunt sporten zonder ongemak.

Moet ik de schoenen uitproberen voordat ik ze koop?

Ja, het is essentieel om sportschoenen uit te proberen en rond te lopen om te controleren of ze goed passen en comfortabel zijn.

Moet ik me laten adviseren door een professional in een sportwinkel?

Het raadplegen van een professional in een sportwinkel kan nuttig zijn omdat zij expertise hebben in het adviseren van de juiste sportschoenen op basis van je behoeften en voetkenmerken.

Hoe kan ik mijn sportschoenen onderhouden voor langdurig gebruik?

Het is belangrijk om je schoenen na elk gebruik schoon te maken en te laten drogen. Vermijd blootstelling aan extreme hitte of vocht, en vervang ze wanneer ze versleten of beschadigd zijn.