Zonder dat je het misschien doorhad, heb je vast weleens aan snelwandelen gedaan. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit wandelen op hogere snelheid. Snelwandelen is een echte sport waarbij je kunt profiteren van verschillende voordelen. Wat je moet weten over snelwandelen, vertellen we je hieronder.
Techniek en de regels van snelwandelen
Het werd net al benoemd, maar snelwandelen is wandelen op een hogere snelheid dan wanneer je normaal wandelt. Bij snelwandelen ren je dus niet, in tegenstelling tot hardlopen. Het is bij snelwandelen ook belangrijk dat er met de voeten zo veel mogelijk contact wordt gemaakt met de grond. Er mogen dus geen twee voeten tegelijkertijd in de lucht zweven, wat je bij rennen wel doet. Daarnaast moet je bij het snelwandelen de knie van het been dat je beweegt, gestrekt proberen te houden.
Voordelen van snelwandelen
Snelwandelen is een zware sport, vooral als je meerdere kilometers achter elkaar gaat snelwandelen. Bovendien heeft deze sport een aantal grote voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de fysieke voordelen, zoals het verbeteren van je conditie. Ook is het een goede sport om te werken aan je spierkracht en gewichtsbeheersing. En met deze fysieke voordelen, is de kans op verschillende lichamelijke kwaaltjes over het algemeen weer kleiner. Bovendien levert een sport ook de nodige mentale voordelen op, zoals stressvermindering.
Dit heb je nodig voordat je gaat snelwandelen
Wil jij ook het snelwandelen onder de knie krijgen? Dan zijn er een aantal zaken waarop je je moet voorbereiden: hieronder sommen we het voor je op.
Uitrusting en kleding voor snelwandelen
Allereerst is het belangrijk om over de juiste uitrusting en kleding te beschikken voordat je gaat snelwandelen. Zo heb je goede schoenen nodig die geschikt zijn voor snelwandelen. Daarnaast is het belangrijk om comfortabele kleding te dragen waarin je je soepeltjes kunt bewegen. Ook niet geheel onbelangrijk zijn de nodige accessoires, zoals een waterfles, een reflector, een hartslagmeter en een stappenteller.
Training en voorbereiding
Voordat je gaat beginnen met snelwandelen, is het een tip om te gaan trainen. Je kunt bijvoorbeeld een snelwandelschema opstellen waar je je aan kunt houden, waarbij je bijvoorbeeld iedere training meer kilometers maakt of juist meer snelheid. Houd ook rekening met het opwarmen en de cooling down.
Zorg ervoor dat je bij het snelwandelen niet meteen te hard van stapel loopt. Bouw het snelwandelen rustig op, want het is een intensieve sport. Daarnaast is het ook leuk om in een groep te gaan snelwandelen, want zo kun je elkaar aanmoedigen en waar nodig ondersteunen.
Blessurepreventie bij snelwandelen
Bij elke sport zit een blessure in een klein hoekje, dus ook bij snelwandelen. Probeer deze blessures zo veel mogelijk te voorkomen door regelmatig strekoefeningen uit te voeren. Ook krachttraining kan je helpen om eventuele blessures te voorkomen. Merk je dat je last begint te krijgen van een lichaamsdeel? Zorg er dan voor dat je luistert naar je lichaam en zo nodig rust neemt. Door te rusten, kun je je lichaam laten herstellen en kun je eventuele pijntjes rondom het lichaam voorkomen.
Veelgestelde vragen over snelwandelen
Snelwandelen is een atletische sport waarbij je zo snel mogelijk probeert te lopen terwijl één voet altijd de grond raakt, volgens specifieke regels voor de techniek.
De belangrijkste regels omvatten het behouden van contact met de grond, het rechtop houden van het been van de grond en het buigen van het been bij de knie.
Snelwandelen vereist een andere loopstijl dan hardlopen, waarbij altijd één voet de grond raakt, terwijl bij hardlopen beide voeten soms de grond kunnen verlaten.
Snelwandelen verbetert de conditie, versterkt spieren, verbrandt calorieën en kan helpen bij het verminderen van het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.
Ja, het is belangrijk om schoenen te dragen die specifiek zijn ontworpen voor snelwandelen om comfort en ondersteuning te bieden.
Bereid je voor door een trainingsschema op te stellen, je techniek te verbeteren en voldoende te rusten.
Ja, er zijn snelwandelwedstrijden variërend van korte afstanden tot ultramarathons, afhankelijk van je niveau en interesse.
Gemeenschappelijke blessures zijn scheenbeenpijn en knieklachten; blessurepreventie omvat warming-up, juiste techniek en krachttraining.
Snelwandelen is over het algemeen toegankelijk voor de meeste mensen, maar het is raadzaam om met een arts te overleggen voordat je begint, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.
Het belangrijkste verschil tussen snelwandelen en gewoon wandelen is dat bij snelwandelen altijd één voet contact moet houden met de grond, terwijl bij gewoon wandelen beide voeten de grond tegelijkertijd kunnen verlaten. Snelwandelen vereist daarom een specifieke techniek en heeft hogere snelheden dan gewoon wandelen.
Leave a Reply
View Comments