Hoe is atletiek ontstaan?

Atletiek is een ontzettend populaire sport onder de jongeren. Veel kinderen doen aan atletiek. Iedereen heeft wel eens aan atletiek gedaan. Want tijdens sportdagen zijn het bijna allemaal atletiek oefeningen. Van hoogspringen en verspringen tot speerwerpen en sprinten. Atletiek is ontzettend veelzijdig en populair. Maar niet alleen tegenwoordig wordt het veel gedaan maar vroeger duizenden jaren geleden deden ze het al. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van atletiek? Hieronder vind je alles over het ontstaan van de sport. 

oudste sport ooit

Ja je hoort het goed, atletiek is de oudste sport ooit gespeeld door mensen. Het begon namelijk al bij de oerbewoners. De mannen moesten op jacht en zorgen voor eten. Maar zo makklijk ging dit nog niet. Want ze kwamen allerlei opstakels tegen waarbij ze moesten verspringen, hoogspringen rennen en ze moesten met hun speer natuurlijk het doelwit zien te raken. Kan je het dan een sport noemen? Nee toen die tijd was het nog geen sport maar wel een manier om te overleven. 

Grieken

Het werd pas echt een sport bij de grieken. Dit was zo’n duizend jaar voor Christus. De sport is ontstaan op het Griekse eiland Kreta. De sport ging er toen die tijd wel heel anders aan toe dan nu. Nu zijn er toestellen waar je overheen springt maar tijdens de allereerste atletiek wedstrijd ooit sprongen de grieken over stieren heen. 

Wedstrijden

Atletiek is natuurlijk een van de bekendste sporten als je naar te Olympische Spelen kijkt. In 776 voor Christus werden de allereerste Olympische Spelen gehouden. Sindsdien worden de spelen elke vier jaar georganiseerd. Tijdens deze spelen was atletiek dan ook de enige sport die beoefend werd. De onderdelen waren discuswerpen, hardlopen en natuurlijk speerwerpen. Na de allereerste spelen werd atletiek ontzettend populair en dat is waar de sport pas echt groot begon te worden.