Hoe is de sport korfbal ontstaan?

De sport korfbal is natuurlijk erg groot in Nederland. Veel mensen genieten elk jaar weer van de sport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Verder is korfbal een leuke balsport die veel mensen wel kennen. Maar hoe is de sport nu precies ontstaan en waar is het allemaal begonnen met deze bekende sport? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de geschiedenis van de sport korfbal.

Nico Broekhuysen

Nico Broekhuysen is de grote bedenker van de sport korfbal. Hij was in Zweden voor een cursus en kwam toen in aanmerking met de sport ringball. Nico was helemaal enthousiast en heeft toen het spel korfbal verzonnen. Toen Nico weer terugkwam in Nederland heeft hij samen met C. Vrij, directeur van de nieuwe schoolvereniging. Ze hebben meerdere aanpassingen gedaan aan het spel ringball. Zo werden de ijzeren ringen vervangen door korven en manden. De spelregels werden kort daarna geïntroduceerd en vanaf toen was het nieuwe spel ‘korfbal’ begonnen. 

Bekendheid

Je zou nu vast wel denken hoe dit leuke spel bekend werd. Nico ging door het hele land om verschillende cursussen te geven over dit nieuwe spel. Voor de mensen die geïnteresseerd waren was dit echt een ‘eyeopener’. Verder werd het spel vooral bedacht om de conditie van jongere mensen te verbeteren. Met korfbal moet je namelijk de hele tijd heen en weer rennen, wat best veel inspanning kost. Op het begin was het heel ongebruikelijk dat mannen en vrouwen samen een sport beoefenden. Door veel kritiek werd dat later toch aangepast en nu spelen mannen en vrouwen al jaren samen. Ook werd in de loop na de eerste korfbalwedstrijd een bond opgericht voor deze nieuwe sport. De NKB (Nederlandse Korfbal Bond) bepaalde de spelregels voor het spel en de verschillende clubs konden zich bij hen aanmelden.