Dit moet je weten voordat je op buitenrit gaat

buitenrit paard

Op buitenrit gaan met jouw paard is een leuk en spannend moment. Het is namelijk leuk om samen met jouw paard naar buiten te gaan en de natuur in de omgeving samen te verkennen. Wanneer je van plan bent om op buitenrit te gaan, is het belangrijk dat je een aantal zaken van tevoren weet.

De juiste paardenkeuze

Heb je meerdere paarden op stal staan? Dan is het belangrijk dat je een paard kiest dat geschikt is voor buitenritten. Het is namelijk prettig als je een goede band hebt met jouw paard, goed met elkaar kunt communiceren en dat het paardenras ook geschikt is voor de buitenritten. Daarnaast zit er tussen de paarden natuurlijk ook een verschil als het gaat om verschillende rijniveaus.

buitenrit voorbereiden

Uitrusting en kleding voor de buitenrit

Als je op buitenrit gaat, is het belangrijk dat je jezelf en het paard erop gaat kleden. Zo is het voor jou als ruiter belangrijk dat je rijlaarzen draagt, een cap en comfortabele kleding. Ook is een bodyprotector geen overbodige luxe bij een buitenrit. Zorg er ook voor dat jouw paard beschikt over de juiste uitrusting, zoals een bit en een hoofdstel. Zadel vervolgens jouw paard op.

De route plannen

De voorbereidingen treffen voor de buitenrit gaat natuurlijk ook over het bepalen van de route. Heb je al een route in gedachten, of moet je deze nog volledig uitstippelen? Als je nog een route moet uitstippelen, houd er dan rekening mee dat je wel kiest voor geschikte ruiterpaden. Er zijn namelijk speciale paden aangelegd waar je met je paard mag komen. Verdiep je hier goed in voordat je zomaar ergens met je paard gaat rijden. Houd ook rekening met de moeilijkheidsgraad en eventuele obstakels op het pad, en hoe je hiermee om moet gaan.

Veiligheid en noodvoorbereiding

Veiligheid staat voorop en dat geldt ook voor de buitenrit. Het is daarom belangrijk om altijd een telefoon bij je te hebben, mocht er iets gebeuren en je iemand moet contacteren. Het is ook prettig om altijd een flesje water bij je te hebben, zowel voor jouzelf als voor het paard. Zorg er ook voor dat je altijd een cap, een bodyprotector en geschikte rijlaarzen draagt.

Gedrag en etiquette op de trail

Als je op pad gaat met je paard, is het belangrijk om rekening te houden met de etiquette. Respecteer bijvoorbeeld de natuur en het milieu, en ga niet zomaar de bossen in met jouw paard. Laat jouw paard ook zeker niet eten van planten die in het bos staan. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met voorrang geven aan andere mensen in de natuur. 

Weersomstandigheden en seizoensgebonden overwegingen

Als je een buitenrit gaat plannen, neem dan ook zeker een kijkje in de weersvoorspellingen. Het kan namelijk zijn dat er een bui aan zit te komen, en dan is het niet prettig dat je met jouw paard in de regen zit te rijden. Ook als er extreme hitte of extreme kou aan zit te komen, is het niet verstandig om met jouw paard naar buiten te gaan. Pas desnoods de tijden aan van de buitenrit en ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond, als de temperatuur is afgekoeld.

Veelgestelde vragen over wat je moet weten voordat je op buitenrit gaat

Welke kleding moet ik dragen voor een buitenrit?

Draag comfortabele, goed passende kleding, bij voorkeur met rijlaarzen, een veiligheidshelm en handschoenen.

Moet ik ervaring hebben voordat ik op buitenrit ga?

Het is nuttig om enige basisrijervaring te hebben, vooral voor meer uitdagende ritten.

Wat moet ik meenemen op een buitenrit?

Neem voldoende water, snacks, een kaart, mobiele telefoon, EHBO-kit en eventuele specifieke uitrusting mee.

Hoe kies ik het juiste paard voor mijn buitenrit?

Overleg met een ervaren paardentrainer om een paard te kiezen dat past bij je rijvaardigheid en de aard van de rit.

Wat moet ik doen als ik verdwaal tijdens een buitenrit?

Blijf kalm, raadpleeg je kaart of GPS, probeer terug te keren naar bekend terrein of bel hulp in.

Hoe kan ik me voorbereiden op onverwachte situaties tijdens een buitenrit?

Leer basis-EHBO-vaardigheden en draag een EHBO-kit mee. Wees voorbereid op weersveranderingen en noodsituaties.

Moet ik speciale training volgen voordat ik op buitenrit ga?

Training in rijden op ruw terrein, zoals heuvels en modder, kan nuttig zijn om je vaardigheden te verbeteren.

Hoe kan ik respectvol omgaan met de natuur tijdens een buitenrit?

Blijf op gemarkeerde paden, neem geen afval mee en vermijd verstoring van wilde dieren en planten.

Is het veilig om alleen op buitenrit te gaan?

Het is veiliger om met een groep te rijden, maar als je alleen gaat, laat dan iemand weten waar je bent en wanneer je terugkomt.

Wat zijn enkele veelvoorkomende risico’s bij buitenritten?

Veelvoorkomende risico’s zijn onder andere vallen, blessures, onweer, wilde dieren en terreinproblemen. Wees altijd alert en voorbereid.