De spelregels van tennis

Regels zijn belangrijk, ook in de sportwereld. Daarom zijn er spelregels opgesteld door de nationale tennisbond om ervoor te zorgen dat een tenniswedstrijd altijd eerlijk verloopt. Als je begint met tennis is het handig om deze regels van tevoren door te lezen zodat je niet verrast wordt door een gekke regel die helemaal niet bestaat. Hieronder staan de belangrijkste spelregels van tennis uitgelegd.

Aantal spelers

Voor de wedstrijd is het belangrijk om af te spreken met hoeveel spelers je gaat spelen. Je kan namelijk enkelspel, dubbelspel met twee spelers of vier spelers en gemengd dubbelspel doen. Het is natuurlijk belangrijk om dit van tevoren af te spreken zodat je dan eventueel nog een medespeler kan regelen maar het is ook belangrijk voor de lengte van het veld. Dit is bij het dubbelspel namelijk breder.

Het speelveld

Een tennisbaan voor enkelspelwedstrijden moet 23,77 meter lang zijn en 8,23 meter breed. Als je op het veld dubbelspel gaat spelen, moet de baan iets breder worden, namelijk 10,97 meter. Daarnaast moet het net midden in het veld hangen en mag de bal niet door het net heen kunnen. De lijnen die het veld onderscheiden moeten wit en goed zichtbaar zijn. Op het speelveld en de benodigdheden mag geen reclame te zien zijn.

Hoeveel sets tot de winst

Bij tennis zie je vaak het ‘best of three’ systeem. Dit betekent dat diegene die 2 sets wint, heeft gewonnen. Waarom dan best of three? Dit betekent dat er maximaal 3 sets kunnen zijn, want als het 1-1 staat, is er nog één set om te beslissen wie er wint. Alleen bij grote Grand Slam toernooien spelen ze het ‘best-of-five’ systeem. 

Dan kan de wedstrijd beginnen, dit gebeurt altijd met een service. Na elke set die gewonnen is, ruil je van servicebeurt. Een punt krijg je als de tegenstander de bal buiten het veld slaat, de bal meerdere keren stuitert op de helft van je tegenstander en als je buiten het bereik van je tegenstander slaat. Je hebt 4 punten nodig voor een set en twee sets om te winnen. Nu ben je er helemaal klaar voor om een potje te gaan tennissen en de tegenstander alle kanten van het veld te laten zien.