Darten? Denk aan een goede houding

positie darten

Wanneer je beter wil worden in darten, is een goede houding een pre. Wanneer je een goede houding onder de knie hebt, zal het darten zelf aanzienlijk vooruitgaan. Hieronder leggen wij uit wat een goede dartpositie is.

1 Centreren

Probeer in het midden te staan van het dartbord. Kijk allereerst naar de bullseye, en maak in gedachten een streep richting de grond en de werplijn. Dit is de juiste plek. Wanneer je bij elke worp op deze plek gaat staan, zullen jouw worpen zorgvuldig worden uitgevoerd.

2 Voeten

De voet van jouw werphand staat naar voren. Als jij gooit met rechts, zet je jouw rechtervoet voor jouw linkervoet. De linkervoet plaats je schuin achter de rechtervoet om in balans te blijven. De rechtervoet is in dit geval dominant.

3 Schouders en arm

Het is belangrijk om niet te veel te bewegen tijdens het gooien van de dartpijlen. Wanneer de schouders en bovenarm meebewegen, maak je het moeilijk voor jezelf. Het wordt namelijk lastig om nauwkeurig te gooien wanneer alles meebeweegt. Houd daarom de bovenarm parallel aan de grond en zorg ervoor dat jouw hand en schouder samen een hoek maken van 90 graden.

4 Positie

Er bestaan verschillende manieren waarop bekende darters hun positie innemen. De meest gebruikte positie is de zijwaarts gerichte positie. Hierbij sta je evenwijdig met de muur waar het dartbord hangt. Je zet de voeten naast elkaar tegen de oche, zodat de schouder wijst naar het dartbord. Wanneer je gooit, verplaats je je voorste voet. Met deze positie kun je naar voren leunen: hoe verder je naar voren leunt, hoe dichter je bij het dartbord staat.

Bij de schuine houding plaats je je voorste voet tegen de werplijn. Je zet de voeten ongeveer op een hoek van 45 graden neer. De voorste voet wijst naar de bullseye. Dit is voor de meeste darters een geliefde positie. De positie zorgt namelijk voor voldoende stabiliteit, zodat jouw lichaam stil blijft staan wanneer je gooit.