Hoe leer je duiken met zwemmen?

Wanneer je begint met de sport zwemmen begin je natuurlijk met een flinke duik in het zwembad. Maar hoe zorg je er nou voor dat je met duiken zover mogelijk komt. Hieronder lees je tips die je eventueel kunnen helpen met een supergoede duik.

Goed zwembad uitkiezen

Allereerst is het belangrijk dat je gaat duiken op een plek waar dat mag. Je wilt natuurlijk niet dat je je hoofd stoot aan de bodem van het zwembad. Kies daarom een zwembad dat diep genoeg is voor een duik. De meeste zwembaden waar je wedstrijdzwemt zijn al diep genoeg. Maar als je wilt oefenen met je duik is het ook slim om een zwembad te kiezen dat diep genoeg is.

Wees niet bang

Ten tweede is het ook belangrijk dat je geen angst in je hoofd creëert voor het duiken. Het is namelijk nergens voor nodig om bang te zijn. Het is belangrijk dat je gewend raakt aan het gevoel van het in het water springen. Bang zijn is nergens voor nodig wanneer je gaat duiken, gewoon duiken is de oplossing!

Gevoel van duiken beleven

Ook is het belangrijk dat je een beetje feeling krijgt voor het duiken. Probeer daarom eerst een paar oefeningen te doen op land. Zoals voorover buigen en je langzaam laten vallen. Hoe meer gevoel je van duiken gaat ervaren hoe minder moeilijk het is om het water straks in te duiken.

Via het water

Wanneer je het gevoel van duiken te pakken hebt dan is het tijd om te gaan duiken in het water. Ga voorzichtig aan de zijkant zitten en laat je voorover vallen. Op die manier kom je in contact met het water en gaat het stapgewijs steeds beter. Het is wel belangrijk dat je niet bang bent voor het water en dat je gewoon gaat. Zonder nadenken kom je namelijk verder. Als je alle scenario’s in je hoofd haalt wat mis kan gaan, dan gaat het ook mis. Probeer je gedachten opzij te zetten en de duik in het diepe te wagen.

Staan aan de kant

Nog een laatste stap en dat is om van het zitten naar het staan te gaan. Zorg dat je je goed afzet, je naar voren beweegt en dan je in het water laten vallen. Een goede afzet bij duiken is enorm belangrijk, op die manier kom je altijd goed terecht en kan er tijdens het duiken niet misgaan. Duik dus gerust het zwembad in en geniet van het leuke zwemavontuur.