Hardlopen is een goede sport om aan je conditie te werken. Ook verbrand je met hardlopen ontzettend veel calorieën. De meeste mensen gaan hardlopen om fit te worden én fit te blijven. Wanneer je hardlopen combineert met fitness, werk je enerzijds aan je conditie en anderzijds aan je spiermassa. Dat wil iedereen, toch?
Hardlopers kun je eigenlijk verdelen in twee groepen: mensen die hardlopen zien als de kern van het sporten, en mensen die hardlopen zien als een bijzaak. Voor deze laatste groep mensen geldt dat zij naast hardlopen ook vaak aan krachttraining doen. En dat is niet zo gek: krachttraining draagt bij aan een versterking van onderontwikkelde spiergroepen, zodat je minder kans hebt op blessures tijdens het hardlopen.
1 Hardlopen zorgt voor meer kracht
Hardlopen geeft jou boost van energie en testosteron en zorgt voor een goede bloedcirculatie in de spieren. Het is dus een fabel dat spieren worden afgebroken als je gaat beginnen met hardlopen: het zorgt er juist voor dat je meer energie gaat opbouwen voor jouw fitnesssessie.
2 Hardlopen is gezond
Wanneer je aan krachttraining doet, ligt de focus voornamelijk op het creëren van meer spiermassa. Ook al verbrand je met krachttraining genoeg calorieën, is hardlopen een betere manier om jouw vetmassa te verminderen. Daarnaast zorgt hardlopen voor betere botten, verbetert het de balans en het prikkelt een heleboel spieren.
3 Betere conditie
We kunnen er niet omheen draaien dat hardlopen zorgt voor een betere conditie. Door een betere conditie krijg je een beter uithoudingsvermogen, zodat jij net wat makkelijker het deadliften kunt volhouden. Bovendien zorgen sterke spieren er weer voor dat jij minder last krijgt van zere benen tijdens het hardlopen. Zo kun je het hardlopen beter volhouden en kun je misschien zelfs die tien kilometer zonder moeite aantikken!
4 Minder kans op blessures
Zoals net al werd genoemd, draagt krachttraining bij aan het blessurevrij hardlopen. Sterke buikspieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je tijdens het hardlopen een betere houding aanneemt. Bovendien voorkomen sterke bilspieren blessures in de rug, benen en heupen. Deze bilspieren zorgen ook nog eens voor een goede stand van de heupen. Er zijn een aantal fitnessoefeningen die je perfect kunt combineren met hardlopen. Burpees zorgen bijvoorbeeld voor een hogere hartslag, met de plank kweek jij binnen no time sterke buikspieren en dankzij squats krijg jij sterkere bil- en beenspieren.
Leave a Reply
View Comments