Ga je binnenkort naar het buitenland en ga je hier het bergachtige landschap bezoeken door middel van een hike? Een hike in het buitenland is een ervaring die je niet gauw zult vergeten, aangezien het landschap anders is dan je gewend bent én je voelt je helemaal een met de natuur. Maar, hoe bereid je je het beste voor op een hike in het buitenland? In de onderstaande tekst hopen we je een eind op weg te helpen.
Onderzoek je bestemming
Allereerst is het belangrijk om thuis alvast de bestemming te onderzoeken. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Noorwegen? Dan kun je alvast wat mooie plekken opschrijven die je graag wil bezoeken en waar je wil hiken. Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden: denk bijvoorbeeld aan de regels die gelden op de plek van bestemming en de voorschriften, zoals het volgen van de aangegeven paden. Ook is het goed om je te verdiepen in het weer en het terrein: zo kan het natuurlijk zijn dat sommige paden ondergesneeuwd zijn, of dat sommige terreinen te gevaarlijk zijn om te bewandelen.
Paklijst en uitrusting
Als je eenmaal een leuke hike-route hebt uitgestippeld, is het belangrijk om een paklijst samen te stellen met de uitrusting die je mee moet nemen. Zo zijn er een aantal essentials die je moet meenemen voor internationaal wandelen: denk bijvoorbeeld aan een goede rugzak waar je je spullen in kwijt kunt – vooral als je op meerdaagse hike gaat – wandelschoenen en geschikte wandelkleding.
Ook is het belangrijk om speciale uitrusting mee te nemen afhankelijk van de bestemming. Het kan zelfs prettig zijn om sneeuwschoenen mee te nemen als je van plan bent om door de besneeuwde bergen te hiken. Ook wandelstokken kunnen geen overbodige luxe zijn, net als warme handschoenen, een muts en een sjaal om jezelf warm te kunnen houden.
Neem ook zeker in je rugtas een EHBO-kit mee en persoonlijke medicatie: je kunt maar beter geen risico nemen. Vergeet ook zeker niet genoeg water en eten mee te nemen wat je kunt nuttigen tijdens de hike.
Fysieke voorbereiding
Een hike in het buitenland kan nogal pittig zijn, vooral als je door heuvel- of bergachtig gebied gaat wandelen. Bereid je lichaam hier daarom goed op voor door bijvoorbeeld veel te trainen en te werken aan je conditie. Ga in Nederland al veel wandelen en zorg ervoor dat je je uithoudingsvermogen traint, zodat je het hiken gemakkelijker kunt volhouden. Loop ook zeker alvast je wandelschoenen in, zodat je tijdens het hiken geen last krijgt van blaren of andere pijntjes aan de voeten.
Gezondheid en veiligheid
Als je naar het buitenland gaat, check dan of je ook aan bepaalde gezondheidsvoorwaarden moet voldoen of bepaalde vaccinaties moet halen. Ook is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten; mocht je iets overkomen, dan kun je aankloppen bij de reisverzekering.
Weet wie je moet bereiken in noodgevallen
Als je gaat hiken in het buitenland, begeef je je vaak op afgelegen plekken. Het is belangrijk om altijd de contactgegevens van de ambassade bij je te hebben en te weten wie je kunt bereiken in noodgevallen. Maak ook kopietjes van belangrijke documenten, zoals je paspoort en een eventuele kaart die je nodig zult hebben tijdens het hiken.
Reisplanning en reisschema
Ga je op een meerdaagse hike? Dan is het een prettig idee om van tevoren alvast de accommodaties te boeken voor de tussenstops. Vervolgens kun je een reisschema maken op welk tijdstip je moet vertrekken en hoelang je kunt doen over de hike om bij de volgende accommodatie aan te komen.
Veelgestelde vragen over een hike in het buitenland
Controleer de visumvereisten voor je bestemming. Sommige landen vereisen mogelijk een visum, terwijl anderen dit niet nodig hebben voor wandelaars.
Essentiële uitrusting omvat een goede rugzak, wandelschoenen, weerbestendige kleding en een EHBO-kit.
Raadpleeg de gezondheidsrichtlijnen en controleer of je specifieke vaccinaties nodig hebt voor je bestemming.
Onderzoek de lokale geografie en het klimaat, en pak dienovereenkomstig in. Raadpleeg lokale bronnen voor weersvoorspellingen.
Blijf op de gemarkeerde paden, deel je reisschema met anderen, draag een noodfluitje en leer basisnavigatievaardigheden.
Respecteer lokale tradities en cultuur, kleed je gepast en toon respect voor de plaatselijke bevolking.
Maak kopieën van belangrijke documenten en bewaar ze op verschillende locaties. Gebruik waterdichte zakken om documenten te beschermen.
Zorg voor een goede reisverzekering die medische noodgevallen dekt. Draag een EHBO-kit en ken de locatie van de dichtstbijzijnde medische faciliteiten.
Controleer wisselkoersen en neem zowel contant geld als een creditcard mee. Informeer je bank over je reis om problemen met kaarten te voorkomen.
Houd altijd wat extra geld bij de hand voor noodgevallen, en zorg voor een plan B in geval van onverwachte wijzigingen in je reisschema. Blijf flexibel.
Leave a Reply
View Comments