Een voetbalwedstrijd live meekijken in een voetbalstadion is een ongekende ervaring op zich. Toch wordt die ervaring nóg indrukwekkender als je een wedstrijd meekijkt in een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Wat zijn eigenlijk de grootste voetbalstadions? Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij.
Rungrado 1st of May Stadium, Pyongyang, Noord-Korea
Het Rungrado Stadium, ook wel het 1 mei-stadion genoemd, staat in de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang. Dit is een van de grootste stadions ter wereld, want er kunnen zo ongeveer 150 duizend toeschouwers in dit stadion terecht! Het stadion werd al enkele jaren geleden geopend, namelijk in het jaar 1989. Het stadion wordt gebruikt voor sportevenementen, maar voornamelijk voor bijeenkomsten om het land aan te moedigen.
Salt Lake Stadium, Kolkata, India
Ook in India staat een immens stadion, dit stadion heet het Salt Lake Stadium. Dit stadion bevindt zich in India en om precies te zijn in de stad Kolkata. In dit stadion kunnen ongeveer 120 duizend toeschouwers zitten, maar er zijn weleens momenten voorgekomen dat er zelfs meer dan dit aantal in het stadion zaten. Ongekend! Het stadion wordt voornamelijk gebruikt voor sportwedstrijden en dan voornamelijk voor voetbalwedstrijden.
Estadio Azteca, Mexico-Stad, Mexico
Als derde in het rijtje van de grootste stadions ter wereld, hebben we het stadion gelegen in Mexico-Stad, namelijk de Estadio Azteca. Het stadion in Mexico werd in 1966 geopend met plek voor 87.523 man en hoort daarom ook helemaal thuis in dit rijtje. Het stadion wordt door meerdere clubs gebruikt waaronder het nationale team van Mexico. Heel Mexico kan dus genieten van dit stadion als het nationale team moet spelen. Daarnaast is het stadion gelegen in een mooie stad. Mocht je dus een keer in Mexico-Stad aanwezig zijn, dan kun je een mooie rondleiding verwachten in het mooie stadion!
FNB Stadium, Johannesburg, Zuid-Afrika
Het volgende stadion in het rijtje is ook niet weg te denken uit de voetbalwereld. Zo is het FNB stadium in Johannesburg echt een toeristentrekker. Vooral als je fan bent van voetbal is het zeker een aanrader om hier een keer een kijkje te nemen. Met de capaciteit van maar liefst 94.736 is dit stadion enorm. De thuisploeg van dit stadion is Kaizer Chiefs en het is dus zeker een aanrader om ze een keer te zien spelen.
Camp Nou, Barcelona, Spanje
Wanneer je in Barcelona bent, dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in het bekende voetbalstadion: Camp Nou. Dit stadion is de thuisbasis voor de voetbalclub FC Barcelona. Tijdens een wedstrijd van deze voetbalclub, is iedereen in het stadion om te genieten van een mooie wedstrijd. Het stadion heeft namelijk plek voor maar liefst 99.736 toeschouwers. Je kunt daarnaast met gemak een rondleiding krijgen door dit stadion om alles van dichtbij mee te kunnen maken. Camp Nou is geopend in het jaar 1957 en sindsdien niet meer weg te denken bij het voetbal.
Veelgestelde vragen over de grootste voetbalstadions ter wereld
Het Rungrado 1st of May Stadium in Pyongyang, Noord-Korea, is momenteel het stadion met de hoogste capaciteit, met ongeveer 150.000 zitplaatsen.
Camp Nou in Barcelona, Spanje, is het grootste voetbalstadion in Europa, met een capaciteit van ongeveer 99.354 toeschouwers.
Het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, Brazilië, hield de grootste menigte voor een enkele wedstrijd, met meer dan 199.854 toeschouwers tijdens de WK-finale van 1950.
Sandygate Road in Sheffield, Engeland, wordt beschouwd als het oudste nog in gebruik zijnde voetbalstadion ter wereld, gebouwd in 1860.
Het Estadio Azteca in Mexico-Stad wordt vaak beschouwd als een van de meest iconische voetbalstadions vanwege zijn geschiedenis en status als locatie voor twee FIFA Wereldbekerfinales.
De prijs van kaartjes varieert sterk afhankelijk van het stadion, het type wedstrijd en de zitplaatsen, maar kan variëren van enkele euro’s tot honderden euro’s.
Dit is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeur, maar sommige fans waarderen het uitzicht vanuit de hogere zitplaatsen in Camp Nou, omdat ze een panoramisch zicht op het veld hebben.
De bouwtijd van een stadion varieert sterk, afhankelijk van de omvang, complexiteit en financiering. Het kan enkele jaren tot een decennium of meer duren.
Ja, veel grote stadions worden ook gebruikt voor concerten, sportevenementen, conferenties en andere entertainmentdoeleinden.
Het stadion van Dacia Unirea Brăila in Brăila, Roemenië, wordt vaak beschouwd als het kleinste stadion ter wereld, met een capaciteit van slechts enkele honderden toeschouwers.
Leave a Reply
View Comments