De verschillende posities in het veld

In het veld staan per team 11 spelers in het veld, maar wat zijn hun posities en wat zijn hun taken? Na het lezen van deze blog kun jij alle posities in het veld herkennen.

Keeper

Dit is de makkelijkste positie om te herkennen in het veld. De keeper staat namelijk altijd rondom de goal, heeft altijd een ander kleur shirt aan en heeft handschoenen aan om de ballen tegen te houden. Een keeper mag buiten zijn eigen zestien komen maar alleen binnen de zestien mag hij de bal aanraken met zijn handen. Anders is het een overtreding en krijgt de keeper een vrije trap tegen.

Verdediging

Dit zijn meestal de 4 spelers voor de keeper, zij moeten zorgen dat de tegenstander niet scoort. Je hebt dan twee spelers in het midden, genaamd de laatste man en voorstopper. De laatste man heeft geen tegenstander en blijft meestal een meter achter de voorstopper om te zorgen dat er echt niemand langs komt. De voorstopper staat altijd bij de spits van de tegenstander en zorgt dat de spits niet kan scoren. 

Dan heb je nog de backs, de linksback en rechtsback. Zij staan aan de zijlijn in de verdediging en moeten de aanvallers stoppen. Zo proberen ze de voorzetten eruit te halen en als ze de bal veroverd hebben, deze naar een teamgenoot te spelen.

Middenveld

De spelers op het midden rennen eigenlijk het hele veld over en zijn de hele wedstrijd bezig met verdedigen en aanvallen. Op het midden staan 3 spelers: de linksmidden, de mid-mid en de rechtsmidden. De namen zeggen het eigenlijk al wel op welke positie ze in het veld staan. 

De middenspelers zijn meestal de creatieve spelers want zij moeten zorgen dat de aanvallers kunnen scoren en ze moeten een hele goede conditie hebben om 90 minuten heen en weer te rennen.

Aanval

Deze spelers moeten zorgen dat er gescoord wordt bij de keeper van de tegenstander. Voorin staan altijd de linksbuiten, spits en rechtsbuiten. De spits is het aanspeelpunt in de voet of in de diepte en staat meestal bekend als iemand die veel scoort. Naast de spits staan de buitenspelers, zij krijgen de bal meestal in de diepte en moeten met hun snelheid de bal voor de goal proberen te slingeren. 

Natuurlijk zal een spits wel eens op het middenveld staan en verschijnt de voorstopper bij een corner voor de goal van de tegenstander maar meestal zijn dit de meeste voorkomende posities en taken.