Winterzwemmen, waarom is dit gezond?

Wil jij beginnen met winterzwemmen, of wil je hier meer over weten? Dan ben je hier op de goede plek. Hieronder lees je alles over winterzwemmen en waarom dit nou eigenlijk zo gezond is. 

Voordelen

Je kan het je misschien bijna niet voorstellen. In ontzettend koud water in de winter gaan zwemmen in natuurwater. Maar wist je dat dit eigenlijk heel gezond is? Zodra je hebt gezwommen in ijskoud water en daarna een warme douche neemt, krijg je een ontzettend goed gevoel. Naast dat dit een goed gevoel geeft, is regelmatig winterzwemmen erg goed voor je weerstand. Het is bewezen dat winterzwemmen voor minder vermoeidheid en spanning zorgt, zo wordt de stemming en het geheugen van de mens verbeterd. Winterzwemmen is dus erg goed voor je!

Hoe kan winterzwemmen gezond zijn?

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat winterzwemmen zo gezond is? Het zit zo: als je in ijskoud water stapt, ondergaat je lichaam een enorme stress. Je lichaam komt in de overleefmodus. Je lichaam maakt op dit moment een stresshormoon aan. Denk hierbij aan adrenaline en cortisol. Adrenaline en cortisol geven na het winterzwemmen je een goed en gelukkig gevoel. 

Beginnen met winterzwemmen

Ben jij geïnteresseerd geraakt in winterzwemmen? Dan is het belangrijk dat je weet waar je moet beginnen. Zodra je niet goed voorbereid bent, kan winterzwemmen best gevaarlijk zijn. Onderkoeling zit namelijk in een klein hoekje. Het is belangrijk dat je je lichaam goed voorbereidt op de extreme kou. Dit kan op verschillende manieren. Probeer het eens met een afbouwschema. 

Belangrijk

Zorg ervoor dat je goed bent geïnformeerd voordat je het water in springt. Je wilt natuurlijk niet voor nare situaties komen te staan. Ga nooit in je eentje winterzwemmen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.