Wat zijn handpads, armpads en trapkussens?

stootkussens

Je ziet het regelmatig: bij kickboxen worden er bepaalde kussens gebruikt. Dit zijn handige hulpmiddelen en jouw trainer kan jou hiermee voorzien van een realistische training. Er zijn veel verschillende stootkussens. De verschillen worden hieronder beschreven.

Stootkussens

Er bestaan verschillende soorten stootkussens in de kickboxwereld. De veelgebruikte stootkussens zijn de handpads, armpad en het trapkussen.

  • Handpads: De trainer draagt de handpad om de handen en jij kan hier tegenaan slaan. De trainer kan de handpads op meerdere manieren dragen. Hiermee dwingt hij jou om vanuit verschillende invalshoeken te komen.
  • Armpad: De trainer bedekt zijn bovenarm met de armpad. Dankzij de verstelbare handgrepen kan de trainer de armpad goed vasthouden. Meestal gebruikt de trainer twee armpads tegelijk. Zo kun jij ook tegen de armpads aantrappen en eventuele kniestoten gebruiken.
  • Trapkussen: Een trapkussen is langwerpig en de trainer houdt het trapkussen voor zijn lichaam. Zoals de naam al zegt, vangt het trapkussens de trappen op die jij geeft. De trainer kan het trapkussen stevig vasthouden dankzij de handgrepen.

De voordelen van stootkussens

Allereerst kun je met stootkussens verschillende slagen en stoten trainen. Jouw trainer bepaalt het ritme, waardoor je een goed reflex ontwikkelt en daardoor leer je ook om de eventuele stoten van de trainer te ontwijken. Ook verbeter je dankzij de stootkussens jouw snelheid, kracht en focus. Dit komt omdat de trainer de stootkussens laat bewegen. 

Niet geheel onbelangrijk is dat je dankzij stootkussens je conditie verbetert. Wanneer je met stootkussens traint, train je meestal in gedeeltes. De trainer laat jou tussen de stoten door rusten. Dit wordt ook wel intervaltraining genoemd. Hierdoor verbrand je veel calorieën en werk je aan je spiermassa.

Aandachtspunten

Het trainen met stootkussens doe je altijd met zijn tweeën. Het is daarom belangrijk om miscommunicatie te vermijden en dus van tevoren goede afspraken met elkaar te maken. Ook is het van belang dat jouw trainer en jij op hetzelfde niveau liggen.