Spinning: wat is het en wat zijn de voordelen van deze intensieve sport?

spinning voordelen

Sporten is ontzettend goed voor het lichaam, maar er bestaan zo veel sporten dat je wellicht door de bomen het bos niet meer kan zien. Wanneer je nog moet ontdekken welke sport het beste bij jou past, kun je eens overwegen om te kiezen voor de sport ‘spinning’. Wat spinning precies is en wat de vele voordelen ervan zijn, zetten we hieronder voor je op een rij.

Wat is spinning?

Spinning is een sport waarbij je gaat fietsen. Het is niet ‘zomaar’ fietsen waarbij je een rondje buiten fietst op jouw stadsfiets, nee: je bent binnen aan het fietsen. Vaak kun je spinning doen in de sportschool, waar een zaal is vrijgemaakt voor allerlei fietsen. Dit zijn speciale spinningfietsen: je begeeft je gewoon op één plek en je komt niet vooruit, maar je bent wél aan het fietsen. Een spinningfiets heeft vaak maar één wiel. Een spinningles is vaak ontzettend intensief, en het is daarom ook de ideale manier om te werken aan je conditie en je algehele gezondheid.

Ontdek de vele voordelen van spinning

Spinning is een vrij intensieve sport. Het levert veel voordelen op: we vertellen je een aantal voordelen hieronder.

1. Intensieve sport

Spinning is een intensieve sport. Je moet namelijk continu fietsen en daarbij kunnen verschillende afstanden en snelheden worden uitgeoefend. Een spinningles duurt vaak zo’n dertig tot zestig minuten en we kunnen dus wel zeggen dat dit heel intensief is. Je kunt met deze sport veel kilocalorieën verbranden en dus ook vet verliezen. Daarnaast is het gunstig voor de bloedsomloop. Met deze vorm van cardio kun je dus ook het risico op aandoeningen verminderen.

2. Onder de mensen

Spinning is een sport die je in de meeste gevallen niet alleen doet. Je kunt het wel alleen doen in een zaal, maar wanneer je een spinningles gaat volgen is dat vaak in de vorm van een groepsles. Dit is dus de ideale manier wanneer je individueel wil sporten, maar toch in contact wil komen met andere, nieuwe mensen. Je begeeft je onder de mensen en wellicht leg je wel nieuwe sociale contacten. Een win-win: je bent aan het sporten én ontmoet nieuwe mensen!

spinning

3. Laagdrempelig

Spinning is een laagdrempelige sport. Het enige dat je nodig hebt is een abonnement op de spinninglessen, een portie doorzettingsvermogen en een goede sportoutfit. In principe kan iedereen meedoen, zolang je maar je eigen tempo aanhoudt. Het is namelijk goed om te onthouden dat het een pittige sport is: loop daarom niet te hard van stapel, maar zorg ervoor dat je het opbouwt.

4. Mentale voordelen

Spinning levert ook een boel mentale voordelen op, net zoals iedere andere sport. Zo kun je door het sporten beter in je vel zitten. Ook kunnen stressgevoelens afnemen wanneer je gaat sporten, want dankzij sporten kun je even je gedachten van je afzetten. Daarnaast levert sporten ook de nodige voordelen op wat betreft je gemoedstoestand overdag. Je kunt meer energie hebben, een betere concentratie en een betere focus.

Spinning heeft dus een boel voordelen, zowel mentaal als fysiek. Wanneer begin jij met een spinningles? Ontdek zelf de voordelen ervan!

Veelgestelde vragen over spinning

Wat is spinning?

Spinning is een vorm van indoor fietsen op speciale spinningfietsen onder begeleiding van een instructeur.

Welke voordelen heeft spinning?

Spinning verbetert de cardiovasculaire gezondheid, bevordert gewichtsverlies, versterkt spieren en heeft positieve effecten op de mentale gezondheid.

Is spinning ook geschikt voor beginners?

Ja, spinning is geschikt voor beginners. Je kunt de weerstand aanpassen en je eigen tempo bepalen.

Hoeveel calorieën kun je gemiddeld verbranden met spinning?

Spinning is een intense workout die veel calorieën verbrandt. Gemiddeld kun je 400-600 calorieën per uur verbranden.

Kan spinning helpen bij het afvallen?

Ja, spinning kan helpen bij gewichtsverlies door het hoge calorieverbruik en de verbetering van de stofwisseling.

Moet ik fit zijn om te kunnen deelnemen aan een spinningles?

Nee, spinning is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus. Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen capaciteiten.

Hoe vaak moet ik spinning doen om resultaten te zien?

Het hangt af van je doelen, maar regelmatige deelname aan spinninglessen, bijvoorbeeld 2-3 keer per week, kan goede resultaten opleveren.

Kan spinning helpen bij het versterken van mijn spieren?

Ja, spinning richt zich met name op de beenspieren, billen en core, waardoor ze sterker worden en je spieruithoudingsvermogen verbetert.

Heeft spinning invloed op mijn mentale gezondheid?

Ja, spinning kan stress verminderen, de stemming verbeteren en mentale focus en concentratie bevorderen.

Moet ik speciale uitrusting aanschaffen voor spinning?

Het is aanbevolen om comfortabele sportkleding en sportschoenen te dragen tijdens het spinnen. Een goed zittende fietsbroek en een handdoek zijn handig, maar er is geen speciale uitrusting vereist. De meeste sportscholen en fitnesscentra bieden spinningfietsen en toebehoren.