Verschillende termen in padel

Padel komt uit Mexico, daarom zijn de meeste padeltermen in het Spaans en heb je waarschijnlijk geen idee wat er nou tegen je geroepen wordt als je bezig bent met een potje padel. Daarom staan hieronder verschillende padel termen uitgelegd die je hoort bij een padelwedstrijd. 

Chiquita

Dit is de belangrijkste padelslag. Het is een slag waarbij je langzaam een bal speelt, die net over het net valt. De slag kan vanuit het hele veld gespeeld worden en is de ideale slag als je tegenstanders verder van het net afstaan. Deze slag kun je zowel aanvallend als defensief gebruiken.

Bajada/ La Chuchilla

Dit is ook een padelslag maar dan het tegenovergestelde als een Chiquita. Dit is een aanvallende slag en sla je wanneer de bal van de achterwand is teruggekomen. Want als de bal iets hoger stuitert kun je de bal hard en naar beneden slaan, waardoor de tegenstander moeite heeft om dit te verdedigen.

Deuce

Deuce betekent gelijk. Dus dat zegt eigenlijk al genoeg en wordt vaak in verband gebracht met de stand. In padel geldt hetzelfde puntensysteem als bij tennis, dus als er deuce wordt geroepen betekent dit meestal dat het 15-15 of 30-30 staat.

Let

Als er heel hard ‘let’ wordt geroepen, betekent het dat de tegenstander of je eigen team vraagt om de punt opnieuw  te spelen. Dit gebeurt als je niet zeker weet of de bal in of uit was en als er een andere bal op jullie baan komt.

Nevera

Padel wordt in teams van 2 gespeeld en soms komt het voor dat iemand helemaal niet de bal krijgt of slechts een paar keer de bal heeft geraakt. Dan noem je diegene nevera, oftewel koelkast. Want diegene wordt ‘koud’ van niks doen, vandaar de naam nevera.

Pista/Cancha

Dit betekent letterlijk de baan waarop je speelt, dus het padelveld. Dus als iemand ‘Pista’ roept en boos kijkt, speel je waarschijnlijk op de verkeerde baan. 

Punto

Dit is misschien wel het belangrijkste woord om te onthouden en is niet zo heel moeilijk. Want het Nederlandse woord zit er al in verwerkt, het betekent namelijk punt. Dus elke keer als jij een punt haalt met padel, roep je punto!