De verschillende posities bij basketbal

In elke sport zijn er verschillende posities en taken per speler, zo ook in het basketbal. Op het veld hebben alle 5 de spelers een andere positie, dit is uniek want bij andere sporten zijn er altijd meerdere spelers per positie. Deze posities leer je te herkennen door dit artikel te lezen.

Point Guard

De point guard is de kleinste speler van het team en dit is de meest specialistische positie van het team. Deze speler vervult een spilfunctie en zet de lijnen uit in het veld. Zijn taak is om de bal te controleren in de aanval en deze op het juiste moment naar een medespeler te spelen. De point guard is ook een verlengstuk van de coach en moet zijn teamgenoten aanspreken en instrueren. Elke aanval bij de point guard en diegene beschikt daarom ook over een goede passing en uitstekend spelinzicht.

Shooting Guard

Het zit eigenlijk al in de naam, de shooting guard zorgt voor het scoren van punten. Samen met de point guard zorgen ze ervoor dat de bal over de middenlijn komt en dan richting de basket van de tegenstander gaat. De shooting guard is meestal de beste schutter van het team en laat dit ook zien in het veld door vanaf verschillende plekken te schieten. 

Center

Dit is meestal de langste speler van het team. De center moet ervoor zorgen dat de tegenstander niet kan scoren en om zelf wel te scoren bij de tegenstander. Als de center zijn lengte, atletische en technische vaardigheden goed gebruikt, kan de center van grote waarde zijn voor het team. 

Power Forward

Deze speler deelt bepaalde taken met de center en speelt voornamelijk met zijn rug naar de basket toe in aanvallend opzicht. Verdedigend speelt diegene in de zoneverdediging of een-op-een met de power forward van de tegenstander. De power forward scoort de meeste punten binnen een tweetal meter van de basket en er wordt ook van diegene verwacht dat die de meeste rebounds pakt. 

Small Forward

De small forward is de meest veelzijdige positie van alle posities. Deze spelers zijn meestal minder lang en sneller dan een power forward. De belangrijkste taak is om punten te scoren, meestal gebeurt dit vanaf de vrijeworplijn. Ook is het de rol van de small forward om persoonlijke fouten bij de tegenstander af te dwingen en mee te helpen in de verdediging.