Tips om je adem langer in te houden tijdens het zwemmen

Tijdens het zwemmen kun je je natuurlijk goed voortbewegen onder water. Daarbij is het van groot belang dat je lang je adem in kunt houden. Zo bevorder jij je zwemresultaten en kun je lekker door blijven trainen. Maar de grote vraag is natuurlijk hoe kun je ervoor zorgen dat je je adem lang in kunt houden? Hieronder lees je precies hoe je dat kunt doen.

Controle

Allereerst is het belangrijk om je adem onder controle te hebben. Je kunt dit doen door verschillende ademhalingsoefeningen. Probeer maar eens om plat op je voeten te staan en je alleen maar te concentreren op je ademhaling. Hierdoor wordt je ademhaling rustig en stabiel en heb je volledige controle over je ademhaling.

Voorbereiding

Voor een belangrijke zwemwedstrijd is het goed om je voor te bereiden op je ademhaling. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vijf seconden in te ademen en tien seconden weer uit te ademenen. Zo worden je longen getraind en kun je een stuk langer en gemakkelijker je adem inhouden. Wel is de controle over jouw ademhaling, wat hierboven al is benoemd, ook belangrijk. Doe dit alles met controle en adem rustig en gecontroleerd uit.

Oefenen

De belangrijkste tip is oefenen. Je moet namelijk je longen trainen zodat ze meer lucht kunnen opnemen, waardoor jij je adem langer kunt inhouden. Doe dus elke dag verschillende ademhalingsoefeningen waardoor jouw longer groter worden. Een goede oefening kan bijvoorbeeld zijn om op je bed te zitten en zo lang mogelijk je adem in te houden. Zo kun je je ademhalingstechnieken aanpassen en op die manier een stuk beter worden met het inhouden van je adem. Verder is het ademhalen door middel van je middenrif ook een stuk beter dan door je schouders. Je middenrif zorgt er namelijk voor dat je longen groter worden en dus meer zuurstof vast kunnen houden.