Verschillende paardendisciplines

Bij paardrijden heb je verschillende soorten disciplines die je met je paard uit kunt voeren. Voor deze disciplines heb je ook allemaal andere wedstrijden en niveau’s. Zo blijft paardrijden nooit saai en kun je altijd wel wat nieuws leren samen met je lieve viervoeter. Hieronder kun je vinden welke verschillende disciplines er zijn en wat het precies inhoudt.

Dressuur

Een van de bekendste disciplines is misschien wel dressuur. Deze tak van paardrijden is de basis van paardrijden en je moet ervoor zorgen dat je paard goed naar jou luistert. Dressuur betekent eigenlijk het gymnastiseren van je paard. Ook is dressuur de basis van de rest van de disciplines. Met dressuur moet je laten zien dat je je paard helemaal onder controle hebt en je verschillende dingen met het paard kunt uitvoeren zoals verschillende soorten pasjes.

Springen

Een andere discipline bij paardrijden is springen. Dit is waarschijnlijk het spannendste om te doen voor een ruiter. Je moet kunnen laten zien dat je durft samen met je paard. Tijdens een springwedstrijd moet je een parcour afleggen met hindernissen, het doel is om zonder fouten te springen. Een fout kan bijvoorbeeld zijn dat je een balkje hebt geraakt of iets anders dergelijks. Wel is het van belang dat je eerst dressuur kunt rijden, daarna kun je pas overgaan op springlessen.

Voltige

Voltige is een tak van paardrijden wat voor veel mensen als het moeilijkste kan worden beschouwd. Het doel van voltige is dat je kunstjes boven op je paard kunt doen. Het is dus van belang dat je jezelf onder controle hebt. Je paard wordt namelijk bestuurd door iemand in het midden van de bak. De kunst van voltige is dat je stabiel op je paard kunt blijven staan en door de stabiliteit je verschillende kunstjes kunt uitvoeren. Wanneer je je kunstjes goed uitvoert krijg je punten. Degene met de meeste punten wint uiteindelijk de wedstrijd.