Het longeren van een paard kan veel voordelen opleveren, voor zowel jouzelf als voor het dier. Je kunt namelijk het paard trainen zonder dat jij op de rug van het paard zit. Bij het longeren van een paard moet je overigens wel rekening houden met een aantal zaken. Hieronder hebben we een stappenplan voor je opgesteld hoe je een paard kunt longeren.
1. Voorbereiding
De eerste stap begint bij de voorbereiding. Zo moet je namelijk eerst een locatie opzoeken waar je kunt longeren met jouw paard. Het paard moet op een veilige en rustige manier rondjes kunnen lopen. Vervolgens is het belangrijk om de juiste uitrusting te verzamelen: denk aan een longeerlijn, longeersingel en een longeerzweep. Bereid vervolgens ook jouw paard voor, waarbij je het paard gaat borstelen, de hoeven gaat verzorgen en daarnaast is het belangrijk dat je de uitrusting controleert.
2. Longeerbasistechnieken onder de knie
Daarnaast is het goed om over de basistechnieken van het longeren te beschikken. Leer bijvoorbeeld eerst de commando’s aan zoals stap, draf, galop en stop. Ook is het belangrijk om aan de gehoorzaamheid van het paard te werken en dat je als longeur respect van het paard krijgt. Daarnaast kun je gaan beginnen met longeren: het paard in een cirkel laten bewegen.
3. Veiligheid en communicatie
Veiligheid staat voorop als je jouw paard wil longeren. Je moet namelijk voldoende afstand houden tussen het paard, zodat jouw paard niet per ongeluk jou omver loopt. Ook is het goed om te werken aan de communicatie onderling, door bijvoorbeeld commando’s en lichaamstaal te gebruiken. En niet alleen jouw lichaamstaal is belangrijk, ook die van het paard speelt een grote rol.
4. Variaties en oefeningen
Als jullie eenmaal het longeren onder de knie hebben, kun je eventueel gaan longeren op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan het longeren in een ander tempo en een ander ritme. Ook kun je oefeningen gaan toepassen, waarbij je bijvoorbeeld kunt werken aan de spieropbouw en de balans van het paard.
5. Tijd en geduld
Bij het longeren van je paard komt tijd en geduld om de hoek kijken. Zo kun je bijvoorbeeld de sessies geleidelijk opbouwen in duur. Ook mag je het paard belonen voor zijn geduld, gehoorzaamheid en inspanning. Daarnaast moet jij zelf óók geduldig blijven en ook begripvol blijven bij eventuele uitdagingen van het paard.
6. Afronding van de longeersessie
Ook is het belangrijk om te weten hoe je het longeren moet beëindigen. Zo moet je het longeren rustig afbouwen naar stap. Geef jouw paard ook een beloning voor het longeren en laat het paard daarna vooral uitrusten, nadat je het paard goed hebt verzorgd.
Veiligheidsmaatregelen en tips bij longeren
Zoals net al kort werd benoemd, is het belangrijk dat je veiligheid voorop staat bij het longeren. Houd altijd voldoende afstand van het paard, houd het paard in de gaten en houd ook in de gaten waar jij loopt. Struikel bijvoorbeeld niet over een object dat in de weg ligt. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de longeeruitrusting te controleren. Zo moet de longeeruitrusting niet versleten zijn, want dat kan ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen.
Veelgestelde vragen over een paard longeren
Longeren is een vorm van training waarbij je een paard aan een longeerlijn laat lopen in een cirkel om de ruiter om gehoorzaamheid, balans en spieropbouw te bevorderen.
Om een paard te longeren heb je een longeerlijn, longeersingel en een longeerzweep nodig. Zorg ook voor geschikte kleding en schoeisel.
Poets het paard grondig, verzorg de hoeven en controleer de uitrusting om ervoor te zorgen dat alles in goede staat verkeert.
Begin met eenvoudige stem- en lichaamstaalcommando’s zoals “stap,” “draf,” en “galop.” Beloon het paard bij gehoorzaamheid.
Veelgemaakte fouten zijn te hard trekken aan de longeerlijn, te snel willen gaan, en niet letten op de lichaamstaal van het paard.
Begin met korte sessies en bouw geleidelijk op naar 20-30 minuten, afhankelijk van de conditie en ervaring van het paard.
Werk aan overgangen tussen gangen en voeg variatie toe aan de cirkelbeweging om de spieren van het paard te ontwikkelen.
Het dragen van een helm en handschoenen wordt aanbevolen voor je eigen veiligheid, maar bescherming voor het paard is meestal niet nodig.
Ja, maar begin pas met longeren wanneer het paard voldoende fysieke en mentale rijping heeft bereikt, meestal rond de leeftijd van twee jaar.
Door geduldig en consistent te zijn, duidelijke communicatie te gebruiken en het paard te belonen voor gehoorzaamheid, kun je de band met je paard versterken tijdens het longeren.
Leave a Reply
View Comments