Als je naar de zee gaat om te zwemmen, of als je van plan bent om op vakantie te gaan duiken, kom je vaak in aanmerking voor een wetsuit. Een wetsuit is namelijk een belangrijk kledingstuk om te dragen als je aan watersport doet. Hieronder leggen we je uit om welke redenen een wetsuit belangrijk is bij watersport.
Thermische isolatie
De eerste reden waarom wetsuits zo belangrijk zijn in het water, is dat het ervoor zorgt dat we onze lichaamstemperatuur kunnen behouden in koud water. Het voorkomt zo dat we onderkoeld raken in koud water.
Bescherming tegen weersomstandigheden
Een wetsuit kan ons dus beschermen tegen de kou van het water. Maar naast dat een wetsuit prettig kan zijn in het water, beschermt een wetsuit ons ook tegen de weersomstandigheden buiten het water. Stel je voor: je gaat surfen en de zon schijnt volop. Terwijl je dat niet echt door hebt op het water, kun je al gauw verbranden. Een wetsuit zorgt ervoor dat je lichaam hiervoor wordt beschermd. Naast dat het je beschermt tegen de zon, kan een wetsuit je natuurlijk ook beschermen tegen de wind en de kou.
Je kunt sneller zwemmen
Je zult het niet gauw denken, maar wist je dat een wetsuit ervoor kan zorgen dat je sneller kunt zwemmen? Een wetsuit heeft namelijk een positief effect op het drijfvermogen in het water waardoor jij meer vaart kunt maken. Een wetsuit is in dit opzicht daarom veilig en het zorgt ervoor dat je beter kunt bewegen in het water.
Bewegingsvrijheid en comfort
Een wetsuit aantrekken is misschien niet het meest eenvoudige dat er bestaat, maar als je eenmaal in het water bent met een wetsuit zul je ervaren hoe fijn dit eigenlijk voelt. Een wetsuit geeft je namelijk een comfortabel gevoel in het water en het zorgt ervoor dat je je vrij kunt bewegen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je per ongeluk tegen een kwalletje aan zwemt, of dat je een rots aanraakt met je been. Daarnaast hoef je je tijdens het beoefenen van de watersport geen zorgen te maken dat je een bikinibroekje verliest.
Bescherming tegen onderwaterobstakels
Zoals we net al even kort hadden benoemd, hoef je met een wetsuit niet bang te zijn dat je tegen een kwalletje aan zwemt of tegen een rots aan stoot. Natuurlijk is dit ook niet prettig, maar met een wetsuit ben je wel beter beschermd dan wanneer je zwemt in alleen een bikini of een zwembroek. Zo verminder je ook het risico op snijwonden of schaafwonden.
Veiligheid en zichtbaarheid
Een wetsuit kan er ook voor zorgen dat je beter zichtbaar bent in of op het water, vooral als je ervoor kiest om een opvallende wetsuit te dragen. Bovendien zitten op sommige wetsuits ook reflectoren, zodat dit het licht kan weerkaatsen en jij nog beter opvalt.
Verschillende wetsuits
Het is ook goed om te weten dat er verschillende wetsuits bestaan voor verschillende watersporten. Zo heb je bijvoorbeeld korte wetsuits die ideaal zijn als de watertemperatuur aangenaam is. Daarnaast heb je ook wetsuits met lange mouwen en lange pijpen. Ook heb je bepaalde wetsuits zonder een rits op de rug, zodat je geen kou vat op dit lichaamsdeel. Als je een wetsuit wil aanschaffen, verdiep je dan in de verschillen zodat je de juiste keuze kunt maken.
Veelgestelde vragen over een wetsuit
Een wetsuit biedt thermische isolatie, beschermt tegen de elementen en vergroot drijfvermogen.
Ja, maar een wetsuit vermindert het risico op onderkoeling en biedt meer comfort.
Ja, er zijn wetsuits voor surfen, duiken, zwemmen en meer, elk aangepast aan specifieke behoeften.
Meet je lichaam en raadpleeg de maattabel van de fabrikant voor een goede pasvorm.
Spoel het na gebruik af met zoet water, bewaar het uit de zon en vermijd scherpe voorwerpen.
Ja, het beschermt tegen kwallen, scherpe schelpen en zeedieren met giftige steken.
Onder het wetsuit draag je meestal een zwemkleding of rashguard voor comfort en hygiëne.
Spoel het na elk gebruik af, hang het op om te drogen en volg de aanbevolen onderhoudsinstructies.
Droogpakken en neopreen tops kunnen alternatieven zijn, maar wetsuits bieden vaak de beste allroundbescherming.
Ja, dunne wetsuits zijn geschikt voor warmere wateren en bieden nog steeds bescherming tegen zon en schaafwonden.
Leave a Reply
View Comments