Kitesurfen: wat is het en hoe leer je het?

kitesurfen

Wanneer je op een strandvakantie bent waar het nog weleens wil waaien, zie je gegarandeerd mensen die aan het kitesurfen zijn. Kitesurfen is een leuke sport waarbij je je begeeft tussen de golven. Wat kitesurfen precies is en hoe je het leert, vertellen we je hieronder.

Kitesurfen: wat is het?

Wanneer je aan het kitesurfen bent, sta je op een soort surfplank – een kiteboard – waarbij je gebruikmaakt van een vlieger. De vlieger zorgt ervoor dat je vooruitgaat op de golven, mits er natuurlijk genoeg wind staat. Deze vlieger houd je vast met behulp van een stang, ook wel een bar genoemd. Hiermee kun je de vlieger ook besturen. 

Hoe leer je kitesurfen?

Om te kunnen kitesurfen, is het wel belangrijk dat je een aantal basistechnieken onder de knie hebt. Zo moet je stabiel op het kiteboard zien te staan en daarnaast moet je weten hoe je de kite moet zien te besturen. Je kunt eerst oefenen op het strand zelf om de kite onder de knie te krijgen. 

Om de basistechnieken te leren, kun je contact opnemen met een kitesurfschool. Je kunt meerdere kitesurfscholen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op basis van de hoeveelheid praktijklessen, het lesprogramma en de cursusduur. Daarnaast moet je naast de basistechnieken ook de veiligheidsaspecten kennen: je moet je natuurlijk wel veilig op de golven kunnen voortbewegen.

Ook zul je moeten leren hoe bodydraggen werkt. Bodydraggen betekent dat jouw lichaam door de kite naar voren wordt getrokken in het water, zonder kiteboard. Door te bodydraggen ervaar je hoeveel kracht een kite kan leveren wanneer er wind staat. Daarnaast moet je ook leren wat de waterstart inhoudt: de positie die je aanneemt als je bent gevallen in het water, om vervolgens weer door te gaan met kitesurfen. 

tips kitesurfen

Tips voor beginners

Kitesurfen is een zware sport. Je begeeft je in het water, moet tegelijkertijd over de golven sjezen en dat allemaal met behulp van het besturen van de kite. We hebben daarom een aantal tips voor je hoe je je het beste kunt voorbereiden op het kitesurfen.

Tip 1: Bereid je fysiek voor

Kitesurfen vraagt aardig wat van je lichaam. Zo moet je veel kracht verzetten om de kite onder controle te houden. Bovendien moet je stabiel op het board blijven staan. Om jouw lichaam klaar te stomen voor deze sport, kun je je fysiek voorbereiden. Ga bijvoorbeeld fitnessen om meer kracht in je spieren te krijgen, en besteed ook aandacht aan je conditie.

Tip 2: Heb geduld

Wanneer je wil gaan leren kitesurfen, zal je het niet meteen binnen een paar tellen kunnen. Het is belangrijk dat je je geduld blijft bewaren tijdens dit leerproces. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan, maar in de loop van de tijd wordt het beter.

Tip 3: Windkennis

Het is belangrijk om verstand te hebben van de wind. Wanneer je weet wat de perfecte windkracht is om te kunnen kitesurfen, kun je dit in de gaten houden. Ook is het belangrijk om te weten wanneer het juist te gevaarlijk wordt om de zee op te gaan.

Veelgestelde vragen over kitesurfen

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een watersport waarbij je op een board staat en voortgetrokken wordt door een vlieger (kite) die aan je harnas is bevestigd. Het combineert elementen van surfen, windsurfen, wakeboarden en vliegeren.

Moet ik ervaring hebben met andere watersporten voordat ik aan kitesurfen begin?

Nee, ervaring met andere watersporten is niet vereist. Kitesurfen kan door iedereen worden geleerd, maar het is belangrijk om goede instructies te volgen en te oefenen onder begeleiding van professionals.

Welke benodigdheden moet ik in huis halen om te kunnen beginnen met kitesurfen?

De benodigde uitrusting om te kitesurfen omvat een kite, een harnas, een board, een veiligheidsuitrusting (zoals een helm en een impactvest) en een trapeze voor de controle van de kite.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Zoals bij elke sport zijn er ook risico’s verbonden aan kitesurfen. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van de juiste uitrusting, het volgen van lessen en het leren van de basisvaardigheden voordat je alleen het water op gaat.

Kan ik mijzelf kitesurfen aanleren?

Hoewel het mogelijk is om zelfstandig kitesurfen te leren, wordt het ten zeerste aanbevolen om lessen te nemen bij een erkende kitesurfschool. Professionele instructeurs kunnen je helpen de technieken correct te leren en je veiligheid te waarborgen.

Hoelang duurt het om kitesurfen te leren?

De tijd die nodig is om kitesurfen te leren, varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen kunnen de basisvaardigheden binnen enkele lessen worden geleerd, maar het vergt oefening en ervaring om een gevorderde kitesurfer te worden.

Moet ik in goede fysieke conditie zijn om te kitesurfen?

Hoewel een goede fysieke conditie helpt, is kitesurfen voor veel mensen toegankelijk. Je kunt je conditie opbouwen naarmate je vordert in de sport.

Welke weersomstandigheden zijn ideaal om te kitesurfen?

De ideale weersomstandigheden voor kitesurfen zijn een matige tot sterke wind (meestal tussen 12 en 30 knopen) en een open wateroppervlakte zonder obstakels. Het is belangrijk om kennis te hebben van windrichting en weersvoorspellingen.

Moet ik een vergunning hebben om te kitesurfen?

De vereisten voor vergunningen kunnen per land en regio verschillen. In sommige gebieden is het mogelijk dat je een vergunning of certificering moet behalen voordat je zelfstandig kunt kitesurfen. Check dit van tevoren.

Zijn er bepaalde regels en etiquetteregels die ik moet volgen tijdens het kitesurfen?

 Volg regels en etiquetteregels, zoals afstand houden, voorrang geven en communiceren met andere kitesurfers.