HIIT: wat is het en hoe werkt het?

hiit

Je hebt vast weleens iemand gehoord die aan HIIT deed. HIIT is de afkorting voor high intensity interval training. HIIT is sinds de laatste paar jaren uitgegroeid tot een populaire sport. Wij leggen hieronder uit wat deze sport precies inhoudt en hoe het werkt.

De betekenis van HIIT

Zoals de naam van de sport, high intensity interval training, waarschijnlijk al doet vermoeden, is het een sport dat gaat om hoge intensiteit. En dat is inderdaad zo: HIIT is een sport waarbij je explosieve oefeningen uitvoert, met tussendoor maar kleine pauzes. Een HIIT-training duurt daarom ook niet heel lang, maar je kunt volledig jouw eigen vorm geven aan een HIIT-training. De ene HIIT-training duurt maar vijf minuten, terwijl de andere training wel een halfuur in beslag neemt.

Een voorbeeld van een HIIT-training

Hoe ziet een HIIT-training er dan uit? Nou, zoals we net al benoemden kun je zelf vorm geven aan zo’n training. Zo kun je bijvoorbeeld jouw HIIT-training inrichten door te gaan sprinten en dit af te wisselen met jump squats, high knees en kettlebell swings. Je kunt er bijvoorbeeld een soort parcours van maken waarbij je tussendoor kleine pauzes neemt. Dit kun je een aantal keren herhalen.

Er bestaan ook varianten van HIIT die je kunt uitvoeren. Denk daarbij aan Tabata: hierbij voer je oefeningen uit met een totale duur van maar vier minuten. Een HIIT-work-out hoeft hierdoor niet lang te duren. 

De voordelen van HIIT

Een HIIT-training levert veel voordelen op. Zo zorgt deze explosieve work-out ervoor dat je optimaal kunt werken aan je conditie. Het is daardoor ook een goede vorm van cardio. Bovendien is HIIT een goede manier om vet te verbanden. Al met al is HIIT dus ontzettend gezond voor je. En nog een ander groot voordeel: je kunt er een boel tijd mee besparen. Als je geen tijd hebt om een uur lang in de sportschool te staan of om te gaan hardlopen, kun je ook een korte HIIT-training volgen.

Tips voor een HIIT-training

Voordat je gaat beginnen met een HIIT-workout, kun je de onderstaande tips in je achterhoofd houden.

Tip 1: Begin niet zomaar met HIIT-training

Het is goed om te weten dat het niet verstandig is om zomaar te beginnen met een HIIT-training als je verder niet actief bent in de sportwereld. Zo moet je lichaam wel enige conditie hebben om een HIIT-training met succes te kunnen volgen. Bouw overigens eerst de work-outs op en vraag niet meteen alles van je lichaam.

Tip 2: Warming up en cooling down

Voordat je een HIIT-training gaat volgen, is een warming up van groot belang. Zo maak je je lichaam alvast warm voordat de training begint. Na de training is het goed om een cooling down te doen, om je lichaam weer geleidelijk te kunnen laten afkoelen.

wat is hiit

Tip 3: Weet hoe je de oefeningen uit moet voeren

Wanneer een HIIT-training bestaat uit bepaalde oefeningen zoals de jump squat, is het wel belangrijk dat je weet hoe je deze moet uitvoeren. Zo moet jouw lichaam natuurlijk wel een goede houding aannemen om blessures te voorkomen.

Veelgestelde vragen over HIIT

Wat is HIIT?

HIIT staat voor High-Intensity Interval Training. Het is een trainingsmethode waarbij korte periodes van intense oefeningen worden afgewisseld met rust- of herstelperiodes.

Hoelang duurt een typische HIIT-trainingssessie?

Een typische HIIT-trainingssessie duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten, inclusief de warming-up en cooling-down.

Is HIIT alleen geschikt voor ervaren sporters?

Nee, HIIT kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus. Beginners kunnen de intensiteit en duur van de oefeningen aanpassen en geleidelijk opbouwen.

Welke voordelen heeft HIIT ten opzichte van traditionele cardio-oefeningen?

HIIT zorgt voor een hogere verbranding van calorieën en vet, verbetert de cardiorespiratoire fitheid en kan in minder tijd een effectieve training bieden.

Kan ik HIIT thuis doen zonder speciale apparatuur?

Ja, HIIT kan thuis worden gedaan zonder speciale apparatuur. Er zijn tal van bodyweight-oefeningen beschikbaar, zoals burpees, jumping jacks en mountain climbers.

Hoe vaak per week moet ik HIIT doen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om HIIT 2-3 keer per week te doen, met minstens één dag rust tussen de sessies om het lichaam te laten herstellen.

Is HIIT geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen?

Mensen met gewrichtsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het uitvoeren van HIIT-oefeningen. Neem desnoods contact op met de huisarts voor advies.

Helpt HIIT bij het verbranden van buikvet?

Ja, HIIT kan helpen bij het verminderen van buikvet. Door de hoge intensiteit van de oefeningen verhoogt HIIT de stofwisseling en bevordert het de vetverbranding, inclusief buikvet.

Kan HIIT helpen bij het opbouwen van spiermassa?

Hoewel HIIT voornamelijk gericht is op cardiovasculaire fitheid en vetverbranding, kan het ook bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van spiermassa, vooral bij oefeningen met gewichten of weerstand.

Is HIIT geschikt voor mensen met hoge bloeddruk?

Mensen met hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn bij het uitvoeren van HIIT. In dit geval is het belangrijk om een arts te raadplegen voor advies.